#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zaháníte trápení jídlem? Známe lepší řešení

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 8.12.2016

Období Vánoc a přelomu roku znamená pro mnoho lidí volnější režim – i co se stravování týká. Pokud se ale přejídáte neustále, může jít o mnohem hlubší problém. Možná se obžerstvím snažíte potlačit něco, o čem nechcete raději ani přemýšlet.

Mnoho lidí, kteří mají sklony k přejídání a k následné obezitě, svádí své problémy na rodové tendence. Je to těžké, ale je potřeba si přiznat, že tyto „genetické předpoklady“ jsou v podstatě jen zvyky na určitý způsob stravování. Bohužel nesprávné. Mnoho psychologů se kloní k názoru, že vlastně žádná univerzální příčina přejídání neexistuje. Každý člověk má své vlastní důvody, proč to s jídlem přehání. V mnoha případech jsou dokonce skryty hluboko v podvědomí.

Náhražka lásky a úspěchu 

Sklony k přejídání silně souvisí s poruchou příjmu potravy zvanou bulimie. Je charakterizována konstantní touhou po jídle s nárazovým přejídáním – tedy konzumací velkého množství potravin v krátkém čase. Potíže s bulimií může dále signalizovat i utajené přejídání či snahy tyto tendence před okolím maskovat. Často se stává, že je nadměrný příjem potravy „kompenzován“ umělým zvracením či zneužíváním projímadel. U postižených se běžně dostavují pocity viny z jídla a deprese, setkat se lze též s určitými až fixními idejemi ohledně stravy, extrémními výkyvy váhy a podobně. A co vlastně za neovladatelnou touhu po jídle může nejčastěji?

  • Stres, úzkost či neventilované potřeby – u těchto lidí je potrava prostředkem k uvolnění a relaxaci.
  • Nedostatek lásky, radosti ze života či spokojenosti ve vztahu nebo práci – jídlo zde vlastně zaplňuje nějakou formu prázdnoty.
  • Nezpracované emoce – jedná se v podstatě o zamaskování pocitů, které nedovedeme zpracovat a adekvátně ventilovat.
  • Rebelie proti sobě – řada z nás si vytváří v životě nejrůznější očekávání, někdy až nereálná a velmi přísná, například co se týče diet. Přísné zákazy pak svádí k porušování, což často končí přejídáním.

Hlavně ne diety! 

Řešení problému s přejídáním by mělo být vždy komplexní. Pomoci může řada odborníků. Nutriční specialista navrhne vytvořit vhodný nutriční plán tak, abyste nehladověli. Psycholog či psychoterapeut zařídí diagnostiku sebedestrukčních programů ve vašem mozku a uvažování a navede vás na správnou cestu – například pomocí relaxace či meditace. Pomoc může poskytnout i odborník na obezitu. Obecná doporučení pak znějí následovně. 

  • Jezte pravidelně. Optimální je 3–5 porcí za den. Je potřeba vyhnout se pocitu hladovění, protože stresové hormony vše vrací „do starých kolejí“.
  • Vynechte diety. Naprostá většina je jich založena na omezení nějaké potraviny, mnoho z nich pak i na hladovění. To však vede jen ke stresu a k vyplavení kortizolu z nadledvin. Úkolem tohoto hormonu je přitom připravit tělo na horší časy čili vybavit jej tukem.
  • Cvičte. Energetický výdej napomáhá hubnutí a samotný trénink dodává mozku endorfiny, tedy hormony štěstí. Chuť k přejídání je pak utlumená.
  • Meditujte. Tato technika může pomoci odhalit skryté příčiny obžerství.
  • Vyhledejte pomoc psychologa. Zejména při snaze zhubnout větší počet kil je tento krok nezbytný. Odborník vás naučí relaxační techniky, které pomohou překonat pocit prázdného žaludku a zkrotí též mozek „zdivočelý“ odepřením jídla.

Co zvládne homeopatie

Pokud se přejídání řeší pomocí homeopatik, je nejlépe najít pro konkrétního pacienta odpovídající tzv. terénní lék. Ten byl měl pomoci na rovině psychické, endokrinní i emocionální. Nejvíce osvědčené homeopatické preparáty pomáhající těm, kteří se rozhodli skoncovat se zlozvyky v podobě přejídání, jsou uvedeny níže. Je možné je užívat 1× denně 5 granulí v ředění 15CH, případně v ředění 30CH 1× týdně.

Argentum nitricum – zabírá u lidí, kteří mají velké chutě na sladkosti. Přejídají se hlavně čokoládou a dalšími sladkostmi, i když je jim po nich paradoxně hůř. Nadměrná konzumace vede k nadýmání, plynatosti a pálení žáhy. Někdy ale mohou tito jedinci toužit i po slaných chipsech. Lék je vhodný pro osoby s impulzivním chováním, například pro ty, co se „ládují“ nárazově. Mohou trpět úzkostmi z očekávání, trémou či fixními idejemi.

Ignatia amara – preparát pomáhá lidem, které charakterizuje perfekcionismus s podtextem hysterického chování. Často trpí například zármutkem či zklamáním, například po ztrátě partnera. V některých případech je může zasáhnout třeba i nemístná kritika. U těchto osob se objevují četné strachy ze ztloustnutí či obavy z nepřijetí okolím. Chování a nálady velmi kolísají, od uzavřenosti a tichého zármutku až k podrážděnosti a vzteku.

Natrum muriaticum – přípravek je vhodný u stejných projevů, na které zabírá Ignatia amara. Ale Natrum muriaticum je dobré nasadit především u jedinců velmi citlivých po emoční stránce. Nejrůznější zklamání již zažili a nyní se bojí dalších. Na druhou stranu jsou velmi snadno dotčení jakoukoliv, i nevinnou poznámkou. Případné selhání v podobě přejedení u nich vede k silnému pocitu viny. Občas mívají velkou chuť na slané věci a intenzivní žízeň.

Pulsatilla – je lékem pro osoby, které přejídáním řeší v hloubi uložený strach, že jsou nemilované a budou opuštěny. Případně zajídají pocity osamělosti či depresi. Jejich základní touhou je totiž být opečovávaný a středem pozornosti. Jídlem vlastně tito lidé konejší sami sebe, což vede k velkým výkyvům na váze. Často mívají utkvělé představy ohledně hmotnosti, jídla a podobně.

Staphisagria – preparát vhodný pro jedince, kteří zajídají hořkost, vinu či depresi, nízké sebevědomí a pocit bezcennosti. V hloubi duše mají pocit, že si nic nezaslouží. Lék pomáhá též osobám utlačovaným a ponižovaným – ať už v práci, či partnerském vztahu.

Antimonium crudum – je to vlastně symptomatický lék na přejídání se vším možným. Odpovídá situacím, kdy dotyčný zkonzumuje naprosto vše „bez ladu a skladu“. Pak nastoupí pocity plnosti, říhání a případně i zvracení s pachutí požitého jídla. Někdy je možno pozorovat i průjem se zbytky nestrávené potravy. Kritizuje-li je někdo, jsou tito jedinci silně podráždění.

Calcarea carbonica – hodí se pro obézní a ochablé osoby s tendencí k nadměrné konzumaci stravy. Nedovedou ovládat chutě a jí hlavně proto, aby si „obalily nervy“. Mívají hlad brzo po jídle a trápí je též problémy s trávením. To je zpomalené a neprobíhá naplno. Potom trpí buď kyselým průjmem, anebo naopak úpornou zácpou. Kromě touhy po nadměrném množství jídla mají chutě na vejce a také nestravitelné či špatně stravitelné potraviny. Tento lék je vhodné nasadit vždy při změně diety.

Graphites – je ideálním preparátem pro ženy blízko menopauzy, které jsou bledé a citlivé na chlad. Často trpí zácpou, mívají suchou kůži a studené nohy.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+6
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Nenechte si zkazit vánoční pohodu zažívacími problémy

Přes staré známé pořekadlo "nejen jídlem živ je člověk" je strava jednou ze...

Stres škodí zdraví: 10 kroků ke klidu

Všichni to dobře víme a nejspíš už to bylo i vědecky dokázáno - stresové situace...

Uvolněte se, prosím!

Příčiny stresu mohou být různé. Některé odstranit nemůžeme. To je také důvod,...

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví

<p>Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví. Při onemocnění...

Příčinou intimního trápení může být alergie

Svědění, pálení a další život znepříjemňující vaginální příznaky jsou známé...

Ženy po přechodu – léčba jídlem

Ženy po menopauze jsou ohroženy vznikem některých chorob, což je vyvoláno hormonálními...

Jídlem proti chřipce

Určité složky potravy jsou podle výsledků vědeckých studií vítanými pomocníky...

Očkování před cestou: lepší v poslední chvíli než vůbec!

Chystáte se objevovat svět? Každý turista by měl podstoupit očkování odpovídající...

Velikonoce si užijte v klidu, nepřehánějte to ani s jídlem

Příznaky střevních zánětů se často zhoršují po jídle. Proto i o Velikonocích...

Deset překvapivých příčin zácpy

Možná už víte, že zácpu může způsobovat nedostatek vlákniny ve stravě. Existují...

Doporučujeme

Čtěte více

Začněte nový rok jinak – přestaňte kouřit!

Na sklonku roku si lidé běžně dávají různorodá předsevzetí – zhubnout, začít...

Začněte se změnou životního stylu ještě dnes

Zvolit správnou stravu je vlastně svého druhu umění. Pokud jste se nad tím dosud...

Zadáno pro muže: strava pro zdravější prostatu

Milujete maso, mléčné výrobky a zelenině se raději vyhýbáte? Pak může být v...

Zadáno pro ženy: přírodní léčba infekcí močových cest

Pálení a řezání při močení, zakalená moč, bolesti v podbřišku doprovázené častým...

Záděry řešte co nejrychleji!

Záděra představuje sice drobný problém, ale bývá velmi bolestivá a může dojít...

Zadržet nezadržitelné…

Máte strach se pořádně zasmát nebo se obáváte sportovat, protože se vám čas...

Zadýchávání ani otoky nohou nepodceňujte. Může se jednat o srdeční selhání

Bez správně fungujícího srdce strádá lidský organismus na mnoha frontách. Pokud...

Zadýcháváte se a kašlete? Možná vám mizejí plíce

Za zadýchávání může špatná kondice, kašel je důsledkem kouření, nejedná se o...

Záhadný skřípot zubů

Poškozený chrup, časté bolesti hlavy a probdělé noci ostatních členů rodiny....

Zahalená mysl díky hepatitidě C

"Kde mám klíče? Kam jsem dal tu knihu? Kdy že jsem měl sraz s Honzou?" Zapomínání...

Zahleněné plíce – signál, který raději nepřehlížejte!

I zdánlivě obyčejný kašel může předznamenat velký zdravotní problém. Pokud kouříte,...

Zahoďte (o Vánocích) cigaretu. Ušetříte nejen peníze

Možná vás letos trápí starosti s tím, jak překvapit své blízké dárkem, který...

Zahoďte cigaretu jednou provždy

Rok co rok si mnoho kuřáků dává stejné předsevzetí: přestat kouřit. Jen zlomku...

Zahoďte cigarety! Zvyšují riziko vzniku cukrovky

Studie vědců z Harvardovy univerzity odhalila nové skutečnosti, které dávají...

Zahoďte poslední cigaretu, přestanete chrápat

Argumentů, proč přestat kouřit, je celá řada – od rakoviny plic až po srdeční...

Zahrádkáře ohrožuje rakovina. A nevědí o tom

Zahrádkáři, zemědělci, vinaři, ale třeba i zaměstnanci květinových plantáží,...

Zahradničit můžete i s alergií – 1. díl

Práce na zahradě je radost i duševní terapie. Ovšem v případě, že trpíte alergickou...

Zahradničit můžete i s alergií – 2. díl

Pracujete rádi na zahrádce a potýkáte se s kýcháním, kašláním a slzením? Můžete...

Zachovat srdce v klidu se vyplatí – držíte si tak diabetes od těla

Zrychlená tepová frekvence v klidovém stavu a onemocnění srdce a cév spolu souvisejí....

Zachránit člověka může každý. I vy!

Srdeční příhoda je nejčastější příčinou úmrtí. Náhlá porucha funkce srdečního...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#