Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Prevence chřipky u dětí

(prof. MUDr. Zdeněk Doležel CSc. | přečteno: 19128x )

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí? Dítě do svého druhého roku života dostává několik očkovacích látek podle pravidelného očkovacího kalendáře, takže se rodiče často ptají, zda je vůbec další očkování vhodné a účinné.

Očkování proti chřipce je možné provádět i v dětském věku, podání očkovací látky je však možné dětem starším 6 měsíců. O termínu očkování je vhodné se vždy poradit s příslušným dětským lékařem, neboť mohou nastat situace, kdy by očkování proti chřipce mohlo kolidovat s jinými běžnými očkováními. Výhodný tento typ očkování je zejména pro děti nějak oslabené - např. chronickým onemocněním, s některými vrozenými vadami apod.

Rodiče často zajímá, zda očkování nemůže dětskému organismu ublížit. Očkovací látkou je inaktivovaný štěpený virus, jehož kmen byl pro následující chřipkovou sezónu doporučen Světovou zdravotnickou organizací (pro severní polokouli) a EU pro konkrétní chřipkovou sezónu. Chřipkové viry totiž mají schopnost se měnit a každý rok se objevuje jiný virový kmen. Z tohoto důvodu je ochrana před chřipkou po očkování limitována pouze jedním rokem a další rok je nutné očkování opakovat vakcínou aktuálního složení. Očkování nemá vedlejší účinky a prakticky není možnost dítě tzv. poškodit. Z výše uvedených důvodů je třeba si uvědomit, že očkovací látka může v některých případech selhávat, neboť je třeba zaměřena na 3-4 kmeny chřipky a zrovna propukne epidemie kmenu, který není běžný. K reakcím na očkování může dojít, jsou to reakce známé i z jiných druhů očkování - otok, bolestivost a zarudnutí v místě vpichu.

Jako jistou prevenci je možno podávat dostatek vitaminů zejména skupiny C, dávkování je však třeba volit umírněně, neboť vysoké dávky vitaminu C mohou organismus i poškozovat, navíc organismus sám si z přijatého množství vitaminu C vstřebá v zažívacím traktu jen potřebné množství a zbytek se vyloučí močí. Prevencí je i otužování, právě nastává ideální doba, kdy je s ním možno začít. V období zvýšeného výskytu chřipky je pak prevencí nepobývat v místnostech a prostorách, kde dochází k velké akumulaci lidí (dopravní prostředky, čekárny, divadla, kina, ale i třeba škola apod.).

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
verča

Na prevenci je nejlépe vyhýbat se virovému prostředí, kde se kulminuje více lidí, brát vitamíny a něco na posílení, jako enzymy Curenzym. Pitný režim, česnek apod.

Dana

My se s dcerou cestování v MHD nevyhneme, dojíždíme do MŠ a i ve školce sem tam rýmičky...takže jsem nasadili probiotika, vitamíny a hodně tekutin. Když je přetopeno nebo velký kolektiv, tak stříkame do nosu sprej s mořskou vodou - Quixx soft - krásně nos vyčistí a rýma nemá šanci ;) zatím se dcerou držíme ;)

Naďa

Souhlasím, že nejlepší je prevence. Posílit tělo i ducha :) Takže se otužujeme, chodíme hodně na procházky a v chřipkové sezoně posilujeme imunitu Preventanem a rakytníkovým sirupem.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce