#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jaký vliv má alkohol na krevní cukr? Odpovídá MUDr. Jana Urbanová

Pavla Füllsacková Deník diabetika 7.11.2016

MUDr. Jana Urbanová je specialistkou na léčbu diabetu. V současné době působí v Centru pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy a na II. Interní klinice FNKV a 3. LF UK v Praze. Nyní exkluzivně odpovídá přímo na vaše dotazy zaměřené na život s diabetem.

číšník točí pivo
číšník točí pivo

1. Dobrý den, mám trochu netradiční dotaz. Píšete tady, že jsou léky, co vylučují cukr do moči a člověk potom močí kalorie a hubne. Můžu ho dostat, i když nemám cukrovku? Hodně by mi to pomohlo.

Léky, které máte na mysli – glifloziny –, nelze předepisovat pacientům s obezitou bez diabetu. Jejich preskripce je vázaná pouze na diabetes mellitus 2. typu.

2. Dobrý den, jak vysoký HbA1c má mít zdravý člověk? Můžou jeho zvýšené hodnoty ukázat na cukrovku třeba i v případě, že glykémie byla zrovna normální?

Hodnoty HbA1c u zdravého člověka obvykle nepřesahují 40 mmol/mol. HbA1c je ukazatelem „dlouhodobé glykémie“ (za poslední dva až tři měsíce), která nezávisí na variabilitě glykémie. Hodnotu HbA1c je možno použít v rámci screeningu poruch glukózové homeostázy, resp. prediabetu (tj. poruchy glukózové tolerance nebo poruchy glykémie nalačno), jelikož hodnota aktuálně změřené glykémie může kolísat v rámci normy (či v pásmu pro prediabetes), ale HbA1c již bude nad limit pro nediabetickou populaci.

3. Dobrý den, jaký má pití alkoholu vliv na krevní cukr?

Záleží na tom, o jaký druh alkoholu se jedná a kolik obsahuje sacharidů. Pivo obsahuje sacharidy (sladový cukr) a glykémii zvyšuje, víno sladké a polosladké glykémii zvyšuje (obsahuje taktéž cukr), naopak víno suché a destiláty mohou glykémii snižovat (neobsahují sacharidy). Takový alkohol je totiž obecně přednostně metabolizován v játrech a brání tak zpracování (odbourání) inzulínu (také v játrech). Inzulín v těle z tohoto důvodu působí déle a může dojít i k závažné hypoglykémii. S alkoholem neobsahujícím cukr bychom proto neměli zapomínat současně jíst, naopak alkohol obsahující cukr bychom měli opatrně započítávat do bolusové dávky inzulínu a sacharidy v něm tak korigovat.

S množstvím alkoholu je každopádně lépe šetřit. Jen mírný příjem alkoholu může mít příznivé antiaterogenní účinky na cévy. Doporučuje se, aby denní příjem alkoholu u žen nepřevyšoval 10 g (přibližně 0,3 l piva nebo 40 ml lihoviny nebo 125 ml vína) a u mužů 20 g, týdenní příjem pak přibližně 60 g alkoholu u žen a dvojnásobek u mužů.

Alkohol je mimo jiné bohatým zdrojem energie a může vést k další obezitě, zvýšení krevního tlaku a hypertriglyceridémii, a proto je vhodné ho omezit u diabetiků navíc obézních, s hypertenzí nebo hypertriglyceridémií.

4. Je pravda, že je jedno, kolik sladkého sníte, když to potom správně srovnáte dávkou inzulínu? Ptám se kvůli otci, nedávno dostal inzulín na diabetes 2. typu a tohle mi tvrdí, ale mně to přijde zvláštní.

Maximální množství sacharidů na 1 porci je cca 7 VJ, tj. 70 g sacharidů, optimální je nepřekračovat v porci 60 g sacharidů. U diabetiků 2. typu není jedno, kolik sacharidů snědí, i když správně spočítají množství sacharidů v jídle a odhadnou správnou dávku bolusového inzulínu. Mohou totiž tloustnout z nadbytku kalorií, což přispívá k horší kompenzaci diabetu. Navíc se velké množství sacharidů špatně odhaduje, sacharidy se mohou déle vstřebávat, a inzulín tak nemusí k jejich pokrytí stačit. Hyperglykémie pak trvá déle.

5. Dobrý den, mohou diabetici jíst ovoce? Třeba banány nebo hroznové víno… Je to dost sladké, ale přírodní, tak by to třeba nemuselo tolik vadit…

Diabetici samozřejmě mohou a měli by ovoce jíst. Je mimo jiné důležitým zdrojem vlákniny. Doporučeno je 5 porcí zeleniny nebo ovoce v průběhu dne (průměrně odpovídá 0,5–1 kg čerstvého ovoce a zeleniny dohromady), ovoce zejména v první polovině dne, zeleninu kdykoliv. Vhodné je omezit jen konzumaci slazeného kompotovaného či kandovaného ovoce.

6. Paní doktorko, můj manžel má cukrovku už asi 8 roků. Zpočátku bral jen pilulky, nyní mu k nim přidal lékař i inzulín, prý v malé dávce. Může se toho inzulínu ještě zbavit, nebo už je to napořád?

Inzulín byl u vašeho manžela jistě předepsán z pádných důvodů – aby glykémie dosáhly cílových hodnot, což už tabletkami docílit nelze, ať už z jakýchkoliv důvodů. Nebojte se inzulínu, berte ho jako pomocníka, který vám může pomoci dosáhnout té nejlepší kompenzace diabetu, ne jako nepřítele, jehož je nutné se co nejdříve zbavit. Cílem je dosáhnout žádoucích glykémií jakýmikoliv prostředky, ne zbytečně oddalovat léčbu inzulínem. Dlouhodobě neuspokojivá léčba a vysoké glykémie by mohly vést ke vzniku komplikací, naopak dobře vedená léčba inzulínem s dobrými glykémiemi je může dostatečně oddálit.

7. Dobrý den, nerozumím pořádně tomu, jak se má jíst při cukrovce, hlavně cukrům, prý jsou lepší ty dlouhé, co se pomalu tráví, ale když mám dlouhých cukrů v krvi moc, tak je to špatně?

K první části vaší otázky: Záleží na tom, jaký typ diabetu máte a jak jej léčíte, zda jste obézní, či nikoliv atd. Při léčbě inzulínem (4× denně) je důležité rozdělit sacharidová jídla do více porcí, obvykle do 4 (min. 3) až 6 porcí, tj. 3 hlavních jídel a 2 svačin a druhé večeře. Záleží na tom, jaký typ inzulínu máte. Při léčbě humánními inzulíny (např. Humulin R, Actrapid) je lépe 6 porcí, tj. svačit mezi hlavními jídly, 2. večeře je vhodná; při léčbě inzulínovými analogy (např. Apidra, Novorapid, Humalog) je možné svačiny mezi hlavními jídly vynechat, 2. večeře není povinná. K jídlu správně časujeme podávání bolusového (preprandiálního neboli denního) inzulínu a snažíme se o kalkulaci adekvátní dávky tohoto inzulínu podle množství sacharidů v jídle a aktuální glykémie. Cílem je, aby dostatečně včasná injekce inzulínu v dostatečné dávce pokryla snězené množství sacharidů. U pacientů léčených tabletkami nebo třeba jen bazálním (nočním) inzulínem a u pacientů, kterým nehrozí hypoglykémie, často stačí 3–4 jídla, protože dostatečná pauza mezi jídly (4–6 h) může přispět k normalizaci postprandiální hyperglykémie. Obézní pacienti by měli počítat energii potravin, snižovat váhu nebo minimálně nepřibírat.

Spotřeba sacharidů má tvořit 45–60 % celkového energetického příjmu, tj. v průměru 200–250–300 g/den, 130 g/den je naprosté minimum. Preferujeme potraviny bohaté na vlákninu a s nízkým glykemickým indexem (celozrnné potraviny, zelenina, luštěniny, ovoce). Správný výběr sacharidových potravin usnadňuje dobrou kompenzaci diabetu, včetně pokrytí postprandiálních glykémií (glykémií po jídle).

Preferujeme složené cukry (škroby) – zvedají totiž hladinu glykémie pomalu, protože se déle tráví (déle se rozkládají ze složité struktury na jednotlivé „stavební kameny“ – jednoduché cukry, které se mohou vstřebat ze zažívacího traktu do krve). Pro diabetika jsou tedy vhodnější než cukry rychlé (rychlé cukry se vstřebají velmi rychle, rychle zvyšují glykémii, a inzulín tak nestačí reagovat, resp. ještě není schopen začít působit). Nejčastějším pomalým cukrem je škrob, který se vyskytuje především v potravinách rostlinného původu – v obilovinách, luštěninách, bramborách, pečivu – chléb tmavý i světlý, dalamánky, dále rýže, těstoviny, ovesné vločky, kroupy, krupice, mouka a ostatní mlýnské a pekárenské výrobky. Složené cukry (vy je nazýváte dlouhé) nejsou totéž co dlouhý cukr (kterým zřejmě myslíte glykovaný hemoglobin).

8. Jsem diabetik II. typu. Slyšel jsem toho hodně o diabetické noze. Hrozí totéž i u rukou? Na nohy si dávám pozor, ale ruce jsou trochu problém, pracuji v opravně obuvi a říznu nebo píchnu se u toho každou chvíli. 

V rozsahu jako u dolních končetin k defektům na horních končetinách obvykle nedochází, diabetická postižení cév a nervů (které mají defekty na dolních končetinách na svědomí) jsou méně obvyklá. Platí ovšem, že jakékoliv poranění se při špatně léčené cukrovce hůře hojí. Proto při vašem povolání, kde hrozí traumatizace rukou, by měla být kontrola cukrovky o to lepší.

9. Dobrý den, babičce je 82 let, v nemocnici jí prý našli zvýšený cukr 8,3, ale nepředepsali žádné léky, co to znamená? Má cukrovku, nebo ne? Měli bychom s ní ještě někam zajít?

Záleží na tom, jakým způsobem byla u vaší babičky glykémie zjištěna – v podmínkách nalačno, nebo náhodně po jídle, z kapilární nebo žilní krve? Aby byla diagnostikována cukrovka, musela by být tato hodnota změřena opakovaně (2×) v podmínkách nalačno (tj. alespoň po 8h lačnění), ráno, v plazmě. Je na lékařích, aby rozhodli, zda má vaše babička podstoupit glukózový toleranční test a další vyšetření, které zjistí, jestli má cukrovku, nebo tzv. prediabetes.

10. Četl jsem o transplantaci slinivky jako o možnosti zbavit se cukrovky jednou provždy. Je to sci-fi, nebo se to u nás už také dělá? A doporučila byste to?

Sci-fi to v žádném případě není. Transplantaci slinivky, resp. pankreatických ostrůvků, provádí nemocnice IKEM v Praze. Doporučuji je kontaktovat přes doporučení vašeho diabetologa. Ten by měl rozhodnout, zda splňujete indikační kritéria pro transplantaci.

 

Doporučujeme

Čtěte více

Jaké to skutečně je, žít s roztroušenou sklerózou? Bez mýtů a pověr

Spousta lidí dnes vyhledává a věří informacím na internetu. Některé z nich ale...

Jaké vitaminy působí proti bolesti?

Bolest je velmi nepříjemný pocit, kterého se všichni chceme co nejdřív zbavit....

Jako Jekyll a Hyde. Mít v sobě dvě osoby není schizofrenie

V jednom těle, v jediném člověku skutečně mohou existovat dvě zcela odlišné...

Jakou roli hraje čas v diagnostice rakoviny prsu? Naprosto zásadní

Strach, který se ženy zmocní v okamžiku nálezu bulky v prsu, je jistě obrovský,...

Jaký druh rakoviny mě může ohrozit?

V životě se s rakovinou setká každý třetí člověk v republice, a každý čtvrtý...

Jaký je rozdíl mezi citlivou a alergickou pokožkou a jak o problematickou pleť pečovat?

Pro citlivou pokožku je typické, že svědí, pálí a výjimkou při ní nejsou ani...

Jaký má covid-19 průběh u pacientů s RS?

Máte se kvůli roztroušené skleróze bát covidu-19? Budete mít kvůli ní horší...

Jaký může mít kojení vliv na vývoj lupénky?

Většina maminek si v průběhu těhotenství přeje, aby mohly své dítě kojit. Nejinak...

Jaký očekáváte vývoj pandemie covid-19 a jak se z ní lidstvo poučí? Ptali jsme se odborníků

Aktuálně jsme v České republice v poměrně optimistické situaci. Pandemie covid-19...

Jaký pohyb zvolit pro zdraví srdce a cév

Pravidelný pohyb je základem zdravých cév a srdce. Prozradíme vám, jaké pohybové...

Jakých dárků pro zdraví se vyvarovat

Zvlášť v předvánočním nákupním šílenství jsme všichni otevřeni utratit peníze...

Jakých chyb při aplikaci léku by se měli malí hemofilici vyvarovat?

Hemofilie různě závažného stupně postihuje již malé děti. Aby se předešlo komplikacím...

Jakým potravinám se vyhnout, pokud trpíte fibrilací síní?

Fibrilace síní je porucha srdečního rytmu, která se vyznačuje nepravidelným...

Japonci nakažení žloutenkou typu C se dočkají odškodnění

V polovině ledna tohoto roku prošel v Japonsku zákon, podle kterého mají být...

Jarní detox: Nenaleťte každému "zaručenému" nápadu

Detoxikační diety jsou nejpopulárnější na jaře. Mají naše tělo zbavit všech...

Jarní pylová předpověď a lidové pranostiky

Počasí významně ovlivňuje nástup jarní pylové sezony, a tudíž i příznaky alergiků....

Jarní pylová sezóna se blíží. Připravte se!

S přicházejícím jarem přichází i první noční můra alergiků – jarní pylová sezóna....

Jarní pylová sezona začíná již v únoru

A je to opět tady: za okny je sice ještě mráz, to ale některým druhům rostlin...

Jarní restart pro zdraví: Na co se připravit s prvním sluníčkem?

Jaká onemocnění jsou typická na jaře, jak jim předcházet a jak je léčit? Pomůžou...

Jarní sportování: dejte tělu čas dostat se do formy

První sluníčko spoustu lidí zláká k různým pohybovým aktivitám. Kromě radosti...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#