Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mýty a skutečnost v léčbě a prevenci civilizačních onemocnění

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8700x )

Nemoci srdce a cév patří ve skupině tzv. civilizačních chorob mezi nejzávažnější. Již několik let se totiž řadí mezi nejčastější příčiny úmrtí nejen v České republice.

shutterstock.com

Výskyt kardiovaskulárních onemocnění je dán přítomností rizikových faktorů. Některé faktory ovlivnit nelze, jako například věk, pohlaví nebo výskyt nemoci v rodin. Ostatní rizikové činitele - zvýšenou hladinu cholesterolu, cukrovku, vysoký krevní tlak, obezitu, návyk kouření nebo nízkou pohybovou aktivitu však ovlivnit lze. Tyto nebezpečné faktory je třeba snižovat, resp. eliminovat.
„V jejich prevenci i léčbě hraje podstatnou roli spolupráce pacienta. Změnou ovlivnitelných rizikových faktorů lze těmto onemocněním účinně předcházet,“ říká MUDr. Vladimír Tuka, Ph.D., z III. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

Mezi nejčastější mýty, které jsou zdrojem chyb a omylů jak v diagnostice, tak i v léčbě kardiovaskulárních onemocnění patří:

Mýtus: Infarkt musí bolet u srdce

Pravda: Typický infarkt myokardu je provázen svíravou bolestí na hrudi, která se šíří do levé horní končetiny. Nicméně u některých pacientů (zejména s cukrovkou nebo u žen) se může infarkt projevit např. pocitem nedostatku vzduchu, pocením, potřebou zvracení, úzkostí nebo proběhnout bez jakýchkoli obtíží. V případě pochybností volejte zdravotnickou záchrannou službu na čísle 155.

Mýtus: Po infarktu se musím šetřit

Pravda: Pohybová aktivita by naopak měla být zahájena co nejdříve. Při nekomplikovaném infarktu myokardu začínají pacienti cvičit již první den na lůžku, po týdnu již mohou absolvovat zátěžové vyšetření do svého maxima. Pacienti, kteří začnou pravidelně cvičit, mají významně nižší riziko opakování infarktu a významně se u nich snižuje úmrtnost.

Mýtus: Při vysokém krevním tlaku nesmím posilovat

Pravda: Pravidelná pohybová aktivita (posilování dokonce více než aerobní trénink) má přinejmenším stejnou účinnost jako užívání jednoho léku na hypertenzi. Pohyb dovede snížit systolický krevní tlak až o 8 mmHg, má minimum nežádoucích účinků a ovlivňuje organismus komplexně.

Mýtus: Když mám dobrý tlak/cholesterol, nemusím brát léky

Pravda: Vysazení léků na vysoký krevní tlak nebo zvýšený cholesterol vede opět k navrácení problému. Užívání léků představuje v těchto případech pro většinu pacientů celoživotní záležitost.

Mýtus: Dušnost při námaze znamená onemocnění srdce nebo plic

Pravda: Dušnost je přirozený příznak zvýšeného dechového úsilí. Začíná se projevovat při zvyšující se intenzitě zátěže, a to v závislosti na trénovanosti. U pacientů s onemocněním srdce či plic, nebo u netrénovaných lidí při nižších intenzitách zátěže (např. pomalá chůze), u trénovaných při vyšších intenzitách (např. rychlém běhu). Pravidelnou pohybovou aktivitou se intenzita zátěže, při které pacienti pociťují dušnost, dá zvyšovat, což platí i u pacientů s chronickým srdečním selháním.

 Mýtus: Resuscitovat má jenom profesionál

Pravda: Při srdeční zástavě se na každou minutu, kdy není pacient resuscitován, tj. není mu poskytnuta nepřímá srdeční masáž, se jeho šance na přežití snižuje o 10 %. Laická resuscitace je velmi snadná. Stačí stlačovat hrudník frekvencí 100 stlačení za minutu (odpovídá téměř dvěma stlačením za sekundu).

Přečtěte si také

Jedlíci, dejte si pozor na fibrilaci síní

Jak bolí srdce

Vysoký cholesterol může zkrátit život i dětem

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce