Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Infarkt hrozí i velmi mladým lidem – hlavně kuřákům

( Renata Vyšínová | přečteno: 12018x )

Kuřák, který má v příbuzenstvu pacienta s infarktem. To je kandidát na to, že infarkt myokardu postihne i jeho – a dokonce i ve velmi mladém věku. Dokázal to několik let trvající průzkum lékařů.

shutterstock.com

Česká republika se pyšní propracovaným systémem kardiovaskulární péče. Po celé ČR je strategicky rozmístěno celkem 21 kardiovaskulárních center, která zajišťují péči o nemocné s akutním infarktem myokardu. Cílem center je, aby se nemocní s tímto onemocněním dostávali co nejdříve do katetrizačních laboratoří, kde jim je poskytnuta moderní léčba – zprůchodnění uzavřené věnčité tepny tzv. přímou angioplastikou. Tato terapie je vysoce účinná a, pokud je poskytnuta včas, dokáže zabránit neblahým komplikacím infarktu, jak v akutním, tak v chronickém stádiu. „Projekt zaměřený na mladé nemocné - muže do 45 let a ženy do 50 let, u kterých došlo k infarktu, ukázal, že systém funguje bezchybně a ve shodě s celostátními daty je více než 95 procent nemocných ošetřeno touto technikou. Avšak bližší pohled je alarmující, celá polovina nemocných se dostala do katetrizační laboratoře více než 9 hodin od vzniku bolestí, tedy v době, kdy takové ošetření již nepřináší zásadnější prospěch a většina nevratného poškození srdce již nastala,“ říká Prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., přednosta II. interní kliniky VFN a 1. LF UK

Hlavní příčina tohoto neutěšeného stavu je jak na straně nemocných, tak ale bohužel i na straně mnohých lékařů. U nemocných jde především o podcenění problému – pacienti čekají, že bolest sama pomine a k lékaři přicházejí opožděně. „Je třeba zásadně zlepšit informovanost naší populace v tom smyslu, že infarkt může postihnout i velmi mladé pacienty, našemu nejmladšímu nemocnému nebylo ani 26 let). Stejně je tomu bohužel i u některých lékařů, kteří potíže mladých připisují spíše bolestem zad či žaludku a na akutní infarkt pomyslí až ve druhé řadě. I zde tedy máme rezervy, které je nutno využít,“ upozorňuje MUDr. Linhart a dodává: „Dalším zjištěním našeho projektu je především nalezení některých společných rizik, která jsou s akutním infarktem v mladém věku spojena. Tím hlavním je souběh rodinné zátěže - dvě třetiny nemocným měli mezi rodiči či sourozenci někoho, kdo infarkt nebo mozkovou příhodu prodělal a přes 90 procent z nich byli aktivní kuřáci. Téměř třikrát více jsou ohroženi muži.“

Přečtěte si: Za infarkt za pracovním stolem může váš zaměstnavatel

Jasné poselství tedy zní, že ti, kdo mají mezi blízkými pacienty po infarktu, by měli kouření rychle zanechat, případně vyhledat odbornou pomoc pro odvykání kouření. „Mimo aktivní kouření se však i v naší studii ukázal opět význam i pasivní expozici tabákovému kouři, která je v tomto směru vysoce škodlivá. Bohužel, u některých našich nemocných byl infarkt vyvolán požitím drog - pervitin, kokain, ale i marihuana,“ upřesňuje rizika lékař.

Zásadním významem pro lékařskou péči o naše nemocné je zjištění, že řada mladých nemocných, kteří prodělají infarkt mladí, má nějaké vyvolávající onemocnění. „Nejčastěji se spouštěcím mechanismem příhody ukázala zánětlivá horečnatá onemocnění, tedy virózy, angíny. Někteří nemocní ale měli revmatická onemocnění nebo celiakii,“ uvádí MUDr. Linhart. Významné se ukázaly rovněž vrozené poruchy krevní srážlivosti. Na ty jsou lékaři zvyklí myslet hlavně u onemocnění žilní trombózou, u onemocnění tepen – tedy například u infarktů - byly tyto faktory dosud podceňovány.

„Během projektu jsme zkoumali i to, jaké laboratorní ukazatele mohou být pro hodnocení rizika našich nemocných významné. Kromě tradičních faktorů jsme našli například významný vliv tzv. oxidativního stresu. Hodnotili jsme i význam některých nových vyšetřovacích metod, které stanovují změny cévní stěny, její poddajnosti a funkce. Tyto metody by do budoucna mohly u vybraných nemocných hrát roli při zavedení preventivní léčby. V neposlední řadě jsme se zaměřili i na posouzení toho, jak jsou mladí nemocí po infarktu léčeni. Zjistili jsme, že jejich léčba se sice neliší od celostátního průměru, ale řada léků je podávána v nedostatečných dávkách a kontrola jejich rizikových faktorů je pak často nedostatečná. Zjistili jsme sice, že kvalita života u mladých, kteří prodělali infarkt, je velmi dobrá, to však nemusí znamenat, že jejich riziko opakované příhody je nízké,“ varuje lékař.

Přečtěte si: Pasivní kouření je stejně nebezpečné jako to aktivní

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

ČR má největší problém s kouřením, obezitou a nádory, naopak úspěšně léčí infarkty

Česku se nedaří omezovat kuřáctví a spotřebu alkoholu, zásadním problémem je růst obezity. Varovný je rovněž růst výskytu nádorů.

Většinu infarktů si lidé způsobí sami - nezdravým životem

Většinu infarktů si lidé způsobí sami, a to nezdravým způsobem života. Rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních chorob je hlavně kouření a také nadváha.

Infarkt myokardu

Velmi typicky se akutní infarkt myokardu projevuje krutou svíravou nebo pálivou bolestí za prsní kostí (stenokardie), která může vyzařovat do levé paže, krku, čelisti, zad, ale i do břicha.

Při infarktu srdce rozhoduje čas

Před 15 lety umíralo na srdeční infarkt zhruba až 30 procent, v současné době se toto číslo zmenšilo na osm procent.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce