Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Otestujte se: hrozí vám ateroskleróza?

( Renata Vyšínová | přečteno: 10443x )

Zjistěte, zda byste se měli byste se bát nemocí oběhové soustavy a srdce.

shutterstock.com

Co je ateroskleróza?

Víc se dočtete v tomto článku a ateroskleróze.

TEST: Jste ohroženi aterosklerózou?

Odpovězte na následující otázky:

  1. Kouříte?
  2. Máte nadváhu?
  3. Máte vysoký krevní tlak – hypertenzi?
  4. Máte cukrovku – diabetes?
  5. Máte vysoký cholesterol nebo jinou metabolickou poruchu?

Výsledek:

Stačí jednou odpovědět ANO, pak máte vyšší riziko choroby kardiovaskulárního systému.  Měli byste se snažit riziko zmírnit. Samozřejmě vám poradíme jak.

Lékaři doporučují: nekouřit, denně se alespoň 30 minut hýbat, zařadit do jídelníčku alespoň pět dávek ovoce a zeleniny denně, krevní tlak udržet nižší než 140 mm Hg, celkový cholesterol udržet pod hranicí 5 mmol/l a LDL cholesterol nižší než 3 mmol/l, samozřejmě také snížit nadváhu a zabránit rozvoji diabetu.

Pokud už kardiovaskulární onemocnění nebo diabetes máte, pak pro vás platí ještě důraznější varování a lékaři doporučují, abyste se snažili dosáhnout tlaku 130/80, celkový cholesterol udrželi nižší než 4,5 mmol/l a LDL, tedy zlý cholesterol pod hranicí 2 mmol/l. Diabetici by měli hladinu cukru na lačno držet pod 6 mmol/l a vykovaný hemoglobin méně než 5,4 %.

Nepřehlédněte:

  • Zvýšené riziko platí hlavně pro ty obézní, kterým se tuková tkáň ukládá hlavně v břišní dutině. Pokud jsou tedy vašimi problematickými partiemi stehna a hýždě, neplatí pro vás riziko kardiovaskulárních onemocnění. Jestli jste ohroženi, vám pomůže odhalit metr. Obávat by se měli muži s obvodem pasu nad 102 cm a ženy s obvodem pasu nad 88 cm.
  • Hypertenze, čili vysoký krevní tlak, může nenávratně poškodit mozek (zavinit mozkovou mrtvici), může způsobit poškození zraku až oslepnutí drobnými výrony v očích, může způsobit zhoršení ledvinné funkce až jejich selhání a zúžením cév zásobujících srdce může způsobit ischemickou chorobu srdeční a infarkt.
  • Porucha metabolismu tuků způsobí hromadění tuků i v cévách a orgánech. Na jejím vzniku se podílí jak špatná výživa, tak genetika.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jan

Tak jsem v ... mám hned třikrát zaškrtnuto...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce