Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Při bolesti za prsní kostí je otálení životu nebezpečné

( Redakce | přečteno: 18117x )

U infarktů platí více než u jiných onemocnění, že čím dříve se pacient dostane do péče specialistů, tím vyšší je jeho šance na přežití a následnou úspěšnou léčbu. Asi polovina všech pacientů s akutním infarktem myokardu zemře ještě dříve, než se rozhodne zavolat lékařskou pomoc, zpravidla během prvních dvou hodin od začátku bolestí.

shutterstock.com

Infarkt myokardu je vážné onemocnění, způsobené náhlým přerušením dodávky kyslíku do srdečního svalu s následným odumřením části svalových vláken. Projevuje krutou svíravou nebo pálivou bolestí za prsní kostí (stenokardie), která může vyzařovat do levé paže, krku, čelisti, zad, ale i do břicha. Infarkt myokardu je asi pětkrát častější u mužů než u žen. Objevuje se více se stoupajícím věkem, ale nejsou výjimkou ani dvacetiletí lidé s touto nemocí.

Mezinárodní klasifikace nemocí rozděluje srdeční infarkt na takzvaný malý, jehož podstatou je náhlé kritické zúžení tepny vyživující srdeční sval, který ještě přímo neohrožuje život pacienta, a velký, kdy dojde k úplnému uzavření tepny, a který by bez rychlého zásahu specialistů skončil velmi často úmrtím.

„ Zjistili jsme, že tyto velké srdeční infarkty řešíme s výrazně nižší mortalitou než ve zbytku republiky. V celorepublikovém průměru na ně umírá šest lidí ze sta, u nás tři až čtyři ze sta. To je o třetinu méně a tedy velmi výrazný úspěch,“ uvedl ředitel Kardiocentra Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Ladislav Pešl.

Připomněl však, že pojem malý infarkt může být zavádějící, protože pokud není odhalen a léčen včas, rozvine se z něj zpravidla během několika dnů až týdnů infarkt velký. Včasná diagnostika je tedy základem úspěchu při léčbě této formy ischemické choroby srdeční.

Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice, a.s. se z hlediska přístrojové vybavenosti a kvality poskytované medicínské péče řadí mezi tři nejlépe hodnocená specializovaná lékařská pracoviště svého druhu v zemi. Současně je mimo jiné tuzemskou jedničkou v transplantacích srdečních chlopní lidského původu. Podle dlouhodobých statistik má ve srovnání s celorepublikovým průměrem o třetinu lepší výsledky v léčbě nejzávažnějších forem akutního infarktu myokardu než ostatní tuzemská specializovaná pracoviště.

Přečtěte si také

Souhrnné informace o infarktu najdete zde. A víte, jak si můžete v rámci prevence pomoci právě stravou? Více v článku o potřebě změny tuků ve stravě. Více o dotazech, které čtenáři pokládají v naší online poradně kardiologovi a jeho odpovědi najdete v článku Online konzultace s kardiologem: trápí nás vysoký tlak i strach z infarktu.

Jak chráníte své srdce vy? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce