Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

ČR má největší problém s kouřením, obezitou a nádory, naopak úspěšně léčí infarkty

( | přečteno: 9336x )

Česku se nedaří omezovat kuřáctví a spotřebu alkoholu, zásadním problémem je růst obezity. Varovný je rovněž růst výskytu nádorů.

shutterstock.com
Naopak dobře je na tom Česká republika s kojeneckou úmrtností, která je velmi nízká, a relativně nízký je i výskyt tuberkulózy a infekce HIV/AIDS. Dobrým trendem je pokles úmrtnosti na nemoci srdce a cév, zejména na infarkt.

Informuje o tom publikace Jak jsme na tom - A co dál?, kterou zveřejnilo Centrum pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Charakterizuje českou společnost, upozorňuje na slabiny i silná místa.

Velkým problémem je podle expertů obezita: Češi jsou třetí a Češky čtvrté nejtlustší v Evropě. Vedou muži a ženy z Jugoslávie, v rámci Evropské unie vítězí Řekové a Řekyně. Nejméně obézních mužů je ve Skotsku, nejméně obézních žen na Slovensku.

V konzumaci ovoce a zeleniny, které přispívají k prevenci onemocnění srdce a cév a některých druhů rakoviny, jsou obyvatelé Česka na jednom z posledních míst v Evropě. Hůře je na tom už jen Slovensko.

Problémem České republiky je kuřáctví - pravidelně totiž kouří každý čtvrtý dospělý; pětina žen a třetina mužů, v rámci Evropy ale stále ještě Česko patří k zemím s nižším podílem kuřáků, nejvíce kouří Řekové, nejméně Švédové.

Autoři publikace oceňují, že úmrtnost v Česku klesla ve všech hlavních skupinách příčin úmrtí. Největší podíl na tom mělo snížení úmrtnosti na nemoci oběhové soustavy, tedy skupiny nemocí, jež zahubí nejvíce lidí.

Úmrtnost na zhoubné nádory sice mírně klesá, ale počet nově zjištěných případů výrazně roste. Česko je v čele žebříčku úmrtnosti na rakovinu tlustého střeva a konečníku. Naproti tomu v kojenecké úmrtnosti je na úrovni srovnatelné s nejvyspělejšími zeměmi - z tisíce kojenců zemřou čtyři, menší čísla vykazují jen Švédsko a Finsko, naopak Maďarsko uvádí dvojnásobek. V Česku je velmi málo lidí s tuberkulózou a HIV/AIDS.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Většinu infarktů si lidé způsobí sami - nezdravým životem

Většinu infarktů si lidé způsobí sami, a to nezdravým způsobem života. Rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních chorob je hlavně kouření a také nadváha.

Infarkt myokardu

Velmi typicky se akutní infarkt myokardu projevuje krutou svíravou nebo pálivou bolestí za prsní kostí (stenokardie), která může vyzařovat do levé paže, krku, čelisti, zad, ale i do břicha.

Při infarktu srdce rozhoduje čas

Před 15 lety umíralo na srdeční infarkt zhruba až 30 procent, v současné době se toto číslo zmenšilo na osm procent.

Sexualita po infarktu myokardu

Je možné provozovat sexuální aktivity po prodělaném infarktu myokardu? Zcela určitě ano. O této problematice se šíří řada pověr a nepřesností, což je dáno jistou ožehavostí tématu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce