Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lékárníci varují: Nadužívání antibiotik i zbytečné obavy z jejich užívání jsou extrémy, které škodí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2634x )

Mezi českými pacienty koluje o antibiotikách mnoho mýtů. Neznalost vede ke zbytečným obavám z jejich užívání, nebo naopak k jejich silnému nadužívání. Dle lékárníků jde o extrémní přístupy, které mohou mít neblahé následky nejen pro zdraví samotných pacientů, ale i pro další generace.

shutterstock.com

Podle výsledků loňského průzkumu ČLnK se každý pátý pacient mylně domnívá, že antibiotika účinkují proti chřipce, nachlazení či viróze. Osvěta v této oblasti je tedy stále potřebná, čemuž by měli napomoci i samotní lékárníci. Do letošní kampaně se zapojilo více než 1 100 lékáren po celé České republice. Během ní lékárníci pacientům v lékárnách připomínali, jak užívat antibiotika správně. Veřejnosti byli k dispozici praktické letáčky s důležitými informacemi o užívání i uchovávání antibiotik.

Čtěte také: Jak správně užívat antibiotika

Antibiotika – dobrý sluha, zlý pán

Antibiotika jsou léky na předpis určené výhradně pro léčbu bakteriálních infekcí. Proti virovým onemocněním nejsou účinná. Při správné indikaci a užívání jsou vysoce účinným lékem proti mnoha nemocem jako je například známá angína nebo borelióza.
Antibiotika jsou na lékařský předpis, protože pouze lékař dokáže rozpoznat bakteriální infekci a zvolit nejvhodnější léčivý přípravek. Lékárník vydávající antibiotika pacientům vysvětlí vše o jejich správném užívání, zjistí případné interakce s jinými běžně užívanými léky a zodpoví pacientovy dotazy. Edukační kampaní „Antibiotický týden v lékárnách“, který se letos konal již podeváté, chtěli lékárníci přispět k lepší informovanosti veřejnosti o správném užívání antibiotik. Nadužívání antibiotik i zbytečné obavy z jejich užívání jsou totiž extrémy, které mohou poškodit vaše zdraví,“ říká prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba. V případě, že nejsou antibiotika užívána správně, snižuje se jejich účinnost nejen u pacienta samotného, ale nepřímo u celé populace.

Čtěte také: Nechcete brát antibiotika zbytečně?

Pro malé děti jsou vhodnou formou antibiotické sirupy

Lékárníci se ve své letošní kampani primárně zaměřili na dětské pacienty s apelem na rodiče, aby se snažili podávat dětem antibiotika správně. Nejvhodnější formou antibiotik pro kojence a malé děti jsou antibiotické sirupy. Podávají se mnohem lépe než klasické tablety a lze je také jednodušeji dávkovat dle hmotnosti dítěte.
Je důležité, aby rodiče striktně dodržovali předepsané dávkování a dobu podávání. Dávku nelze samovolně snižovat ani ke konci léčby, zrovna tak nelze zkracovat dobu podávání antibiotik – důsledkem může být návrat infekce nebo další komplikace. Díky zodpovědnosti při užívání budou antibiotika účinná nejen dnes pro naše děti, ale v budoucnu též pro další generace,“ vysvětluje Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK. Intervaly mezi dávkami je potřeba u dětí i dospělých striktně dodržovat. Pokud dojde k mírnému prodloužení dávkovacího intervalu, je potřeba chybu ihned napravit a pokračovat v nastaveném dávkování. Výrazné prodloužení dávkovacího intervalu je nutné konzultovat s lékařem.

Dodržovat rady lékárníků se vyplatí

Pacienti mohou i nevědomě nesprávným zacházením s předepsaným lékem negativně ovlivnit jeho účinnost. Aby byla léčba antibiotiky úspěšná, je nutné dodržet nejen přesné dávkování, ale případně také upravit jídelníček či změnit užívání jiných léků. A právě s tím pomohou pacientům lékárníci, kteří jsou odborníky v oblasti léčiv.
Lékárníci pacientům při výdeji vysvětlí, jak antibiotika vhodně uchovávat a užívat. Téměř všechny antibiotické sirupy mají omezenou dobu použitelnosti v řádu několika dní. Musí být uchovávány v lednici a je nutné je před použitím vždy protřepat, aby rozložení účinné látky v tekutině bylo rovnoměrné. Bez ohledu na formu antibiotika (sirup či tablety) je nutné dodržovat také doporučená režimová opatření. Vhodným doplňkem antibiotické léčby u dětí i dospělých jsou probiotika, která by měla být užívána během i po antibiotické léčbě,“ popisuje na závěr důležitou roli lékárníků při výdeji antibiotik pacientům Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK.

Čtěte také: Antibiotika a probiotika patří k sobě

Zdroj: www.lekarnickekapky.cz 
thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Infekční nemoci
Partner rubriky Infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice v dospělosti a těhotenství

Plané neštovice (varicella) jsou častým onemocněním především v dětském věku. Nicméně zhruba 10 % dospělé populace je k tomuto onemocnění vnímavé, protože u ní v dětství neproběhlo. Obecně patří plané neštovice k lehčím infekčním nemocem, které nezanechává následky. V dospělosti však může být průběh závažnější, komplikace jsou častější a nezřídka dojde i k několikatýdenní pracovní neschopnosti. Významně ohroženy jsou těhotné ženy, resp. jejich děti.

Test na protilátky proti infekčnímu onemocnění: kdy ho hradí pojišťovna?

Šíření spalniček zvýšilo zájem o vyšetření na protilátky. Pokud chcete zjistit, zda proti nim nebo dalším infekčním nemocem máte dostatečnou imunitu, nebo potřebujete očkování či přeočkování, musíte na laboratorní test. V jakých případech vám ho hradí pojišťovna a kdy si ho musíte zaplatit sami?

Naučte se měřit tělesnou teplotu správně

Pravidelné sledování tělesné teploty patří k základním úkonům při horečnatých onemocněních a bereme to jako samozřejmost. Málokdo však ale ví, jak se tělesná teplota správně měří. Překvapivě to prokázal průzkum, který probíhal v rámci vývoje nového kontinuálního snímače tělesné teploty.

Plané neštovice postihují hlavně děti

Plané neštovice je vysoce nakažlivé virové onemocnění typické pro dětský věk. Zatímco u malých dětí mívá choroba mírnější průběh, u dospělých může onemocnění způsobit řadu závažných komplikací. Hlavním příznakem onemocnění jsou svědivé vyrážky s puchýřky naplněnými tekutinou. Virus se šíří nejčastěji kapénkami z dýchacích cest nebo dotekem tekutiny z puchýřků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce