Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Neštovice v dospělosti a těhotenství

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 22864x )

Plané neštovice (varicella) jsou častým onemocněním především v dětském věku. Nicméně zhruba 10 % dospělé populace je k tomuto onemocnění vnímavé, protože u ní v dětství neproběhlo. Obecně patří plané neštovice k lehčím infekčním nemocem, které nezanechává následky. V dospělosti však může být průběh závažnější, komplikace jsou častější a nezřídka dojde i k několikatýdenní pracovní neschopnosti. Významně ohroženy jsou těhotné ženy, resp. jejich děti.

shutterstock.com

Plané neštovice jsou virové infekční onemocnění typické pro dětský věk. Jedná se o primární infekci způsobenou VZV virem, tj. virem Varicella zoster. Onemocnění vzniká při první nákaze tímto virem, který potom dále přežívá v těle a při jeho reaktivaci vzniká onemocnění zvané pásový opar. Inkubační doba kolísá mezi 10–25 dny s průměrem 15 dnů. Virus se přenáší kapénkami z dýchacích cest nebo při přímém kontaktu s nemocným a charakteristickým projevem této infekce je vyrážka provázená horečkou. Plané neštovice mají obvykle mírný průběh. V dospělosti však může být průběh závažnější a často se mohou objevit komplikace. Silně rizikové jsou neštovice pro nemocné s poruchou imunity a těhotné ženy, resp. jejich děti.

Onemocnění planými neštovicemi patří u zdravých osob mezi lehká onemocnění, i když subjektivní potíže mohou být v době jejich výskytu nemalé. Obtěžující je především horečka a svědění kůže. Pro dospělé osoby není příjemné ani z estetického hlediska.

Příznaky neštovic

Samotným příznakům předchází tzv. prodromy, což jsou první nespecifické známky nemoci. U neštovic se vyskytuje zvýšená teplota až horečka spojená se zimnicí, třesavkou, bolestí hlavy a svalů, únavou, či žaludečními potížemi, event. řidší stolicí. Hlavním příznakem planých neštovic je výsev vyrážky na kůži. Hustota vyrážky, která většinou silně svědí, kolísá od několika desítek puchýřků až po jejich stovky. Její výsev je v několika vlnách, takže na kůži je přítomno vždy několik stadií od makuly (zarudlá skvrnka) přes svědivý pupen (papula) až po vezikulu (puchýřek s tekutinou) přecházející v pustulu a krustu (zaschlý puchýřek  s vytvořenou chrastou). Vyrážka typicky začíná na hlavě, odkud se postupně šíří přes trup na končetiny. Ovšem není výjimkou objevení i na sliznici horních cest dýchacích, v konečníku, pochvě nebo očních víčkách.

U dospělých jedinců, kteří infekci neprodělali v dětství může být průběh komplikovanější. Obvyklé jsou žaludeční potíže, bolesti hlavy, kloubů, teplota, malátnost, pocit bolesti a svědění v místech následného výsevu.

Čtěte také: Nejčastější nemoci plic

Komplikace neštovic

Průběh tohoto primárně dětského virového onemocnění je u dospělých jedinců totiž velmi často závažnější a bývá doprovázen nebezpečnými komplikacemi.

Nejčastější komplikací je sekundární bakteriální infekce, způsobená zejména stafylokoky a streptokoky, kterou si osoba často zanáší do rány sama škrabáním svědivých míst.

Mezi nejčastější komplikace patří:

  • Zánět středního ucha.
  • Zápal plic (pneumonie) virový nebo bakteriální.Prvními projevy jsou dušnost a pokles saturace kyslíkem.
  • Meningoencefalitida (zánět mozkových blan).
  • Zánět jater (hepatitida).
  • Snížený počet krevních destiček (trombocytopenie) s krvácením.
  • zánět kloubů (artritida).
  • Encefalitida  a cerebelitida (onemocnění centrální nervové soustavy), jenž může být doprovázeno i křečí a komatem.

Po prodělání akutní infekce vznikají v těle stálé protilátky, které brání organizmus před opětovným vznikem onemocnění, opakování nákazy planými neštovicemi je tedy velmi vzácným jevem. Virus však velmi často nadále zůstává v těle člověka v takzvané neaktivní, latentní formě a může se znovu projevit, pokud dojde k závažnému oslabení imunity daného jedince. U dospělých vede tato opětovná aktivace viru varicelly ke vzniku nepříjemného onemocnění zvaného pásový opar (herpes zoster).

Čtěte také: Pásový opar

Plané neštovice v těhotenství

Pokud dojde k výskytu planých neštovic u těhotné ženy, znamená to pro plod velké riziko. Existuje vždy možnost, že dítě si ponese závažné deformace. Ve velmi vážných případech může dokonce dojít k potratu nebo narození mrtvého dítěte. Míra vlivu závisí do značné míry na době infekce. Zvláště citlivé jsou infekce mezi 8. a 20. týdnem těhotenství. Během této doby se vyvíjejí orgány plodu, co může způsobit vážné vrozené vady očí, srdce a mozku. V případě infekce mezi 13. a 20. týdnem těhotenství, se může jednat i o deformace končetin, nízkou porodní hmotnost, malý vzrůst, zjizvení pokožky nebo předčasné úmrtí.

I krátce po porodu představují plané neštovice nebezpečí a to zejména pro novorozence. Novorozené děťátko má ještě slabý imunitní systém a může se rychle infikovat chorobou, která může vést až k zánětu plic nebo onemocněním různých orgánů. V každém případě má být dítě, které zasáhnou plané neštovice okamžitě ošetřeno lékařem, aby se zabránilo možným poškozením a zhoršení stavu.

Nebezpečí nákazy planými neštovicemi v těhotenství je relativně nízké, protože většina matek překonala toto onemocnění v průběhu svého dětství, a je tak imunní. Přesto je důležité omezit styk těhotné ženy a infikovaných lidí, aby se minimalizovalo riziko poškození plodu.

Čtěte také: Cestování těhotných? Bezpečnostní pásy umisťujte pod břicho

Léčba neštovic

Léčba nemocných nerizikových skupin s nekomplikovaným průběhem je většinou symptomatická. Spočívá v podávání léků na teplotu antipyretika (Paralen, Brufen..atd.), proti svědění antihistaminika, event. dalších léčivých přípravků dle povahy potíží. Pokud se týká lokální léčby není třeba používat žádné přípravky. Dle nejnovějších poznatků se puchýřky neošetřují, kůže v místě výsevu se nechává volně dýchat, tím se urychlí hojící proces. Masti a pudry aplikované na postižená místa nejsou vhodné, jelikož se puchýřky ucpou a hojící proces se zastaví. U osob s masivním výsevem je možno podat virostatikum po dobu zhruba 5 dnů.

Pokud je vyrážkou zasažena i dutina ústní, doporučuje se kloktat odvar ze šalvěje nebo užít jiná antiseptická kloktadla.

Jako alternativní možnost léčby jsou pak často užívána homeopatika na neštovice. Vzhledem k většinou bezproblémovému průběhu onemocnění se použitím vhodných homeopatik může docílit jak snížení svědění či jiných příznaků, tak také urychlit hojení puchýřků. Podle stádia nemoci se podávají různé homeopatické léky:

  • aconitum, belladonna, forum phosphoricum - při horečce na samém počátku onemocnění
  • rhus toxicodendron 15 CH – na zklidnění svědivých puchýřků na samém počátku prvního výsevu
  • mezereum 9 CH – pro snadnější a rychlejší průběh nemoci
  • antimonium tartaricum 9 CH – pro rychlejší hojení a lepší vstřebání případných jizviček

Nemocný by vždy měl zůstat doma v izolaci. Jednak by měl dodržovat klid na lůžku a také jde o to, aby nenakazil ostatní.

Prevence

Přestože je onemocnění planými neštovicemi obecně považováno za lehčí infekční chorobu, nelze jej podceňovat a je třeba mu věnovat pozornost nejen u osob z rizikových skupin. I u zdravých, imunokompetentních osob může být průběh provázen poměrně závažnými komplikacemi, a proto je na místě v indikovaných případech zvážit možné očkování.

Proti nemoci existuje účinná vakcína, která však není součástí pravidelného očkování. Vhodná je zvláště pro dospělé, kteří v dětství plané neštovice neprodělali a je u nich vysoká pravděpodobnost nákazy (zdravotnický personál, učitelé, rodiče malých dětí apod.). Další skupinou, která spadá do doporučení pro očkování, jsou dívky, které nemoc neprodělaly a přichází do fertilního věku. V České republice je vakcinace proti neštovicím dobrovolná, některé zdravotní pojišťovny na ni přispívají ze svých preventivních balíčků. Očkování mohou podstoupit děti od jednoho roku i dospělí s aplikací dvou dávek v rozmezí šesti týdnů. U zdravých dětí do 13 let je ochrana očkováním před onemocněním planých neštovic téměř 100%. U dospělých činí jistota ochrany asi 90 %.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce