Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poradna s odborníkem - inkontinence

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7427x )

Inkontinence je velmi běžný problém, a to i u mladších lidí. Mnoho lidí se ale o problému stydí mluvit, a to i se svým lékařem. Některé jsme tedy položili za vás. Na otázky odpovídá MUDr. Jan Pokorný FEBU, MBA, primář Urologického oddělení Karlovarské nemocnice, konzultant značky Depend.

shutterstock.com

Otázka:

Mám krátce po menopauze a myslím, že jsem se s tím poměrně rychle vyrovnala. Jediný problém, který mne trápí, je samovolný únik moči. Nejedná se ale o žádné velké množství, je to spíše nárazové, když chci rychle zvednout vnouče do náručí, náhle kýchnu nebo zakašlu. Jak se mohu tohoto problému zbavit? Na operaci zatím chodit nechci.

Odpověď:

Pokud byste operaci ani nezvažovala, pak lze problém řešit inkontinenčními pomůckami, někdy pomohou léky, které ale může předepsat pouze lékař specialista – urolog, gynekolog, a to po podrobném vyšetření. Stav může také výrazně zlepšit posilování pánevního dna a eventuálně redukce váhy. Situaci do té doby doporučuji řešit vhodnými inkontinenčními vložkami. Vhodnou velikost vám určí váš lékař, který vám na tyto pomůcky může předepsat poukaz.

Čtěte také: Je možno odstranit močovou inkontinenci operací?

Otázka:

Ačkoli letos oslavím své sedmdesáté narozeniny, stále žiji aktivním životním stylem. Nemám žádné velké zdravotní komplikace, každou zimu jezdím na pár dní na hory, v létě pak jezdím na kole a v průběhu celého roku podnikám mnoho aktivit s vnoučaty. Poslední dobou mne trápí jen jedna věc. Někdy se v noci vzbudím s nutkavým pocitem vykonat malou potřebu a často se stane, že se nestihnu včas dostat na toaletu. Během dne však podobné problémy nemám. Bojím se, aby se to časem nezhoršilo. Co pro to mohu udělat? A jak se mám během noci chránit?

Odpověď:

Takto popsané obtíže odpovídají urgentní variantě močové inkontinence nebo až syndromu hyperaktivního měchýře. Tento problém velmi dobře reaguje na léky zvané anticholinergika. Jejich nasazení musí však schválit a indikovat lékař specialista – urolog nebo gynekolog a vyloučit, že se nejedná o jiný problém. Proto je vždy vhodné se podrobit lékařskému vyšetření, protože zejména náhle vzniklá urgentní inkontinence může být i příznakem některých vážných chorob. Pokud se problém nepodaří upravit jinými prostředky, lze se během spánku chránit inkontinenčními pomůckami, například vložkami, které jsou vhodné na nošení na noc, protože pojmou velké množství tekutiny.

Čtěte také: Netušila jsem, že ve svém mladém věku mohu mít takové problémy

Zdroj: Depend.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce