Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Je možno odstranit močovou inkontinenci operací?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13442x )

Je možno odstranit močovou inkontinenci operací? Slyšela jsem o operaci, která ji vyřeší pomocí implantované umělohmotné pásky. Hradí takovou operaci pojišťovna?

shutterstock.com

Ano, taková operace existuje a pojišťovny ji hradí. Dají se tak však řešit jen některé druhy močové inkontinence, a proto je nutné především zjistit, jakým druhem inkontinence trpíte. Je rozdíl mezi stresovou (zátěžovou) inkontinencí, která vzniká při fyzické aktivitě v důsledku vzestupu nitrobřišního tlaku třeba i při kýchnutí nebo smíchu, a urgentní inkontinencí, což je únik moči, který způsobují nepřiměřené a nechtěné stahy močového měchýře např. při močové infekci nebo neurologickém onemocnění. Smíšená inkontinence je kombinací obou; vyskytuje se hlavně ve vyšším věku a mohou ji zesílit i účinky léků. Inkontinence z přetékání znamená samovolné odtékání moči z přeplněného měchýře při zúžení močové trubice, které mohou způsobit zejména nádory, močové kameny nebo zvětšená prostata. Se ztrátou volní kontroly nad procesem močení např. v důsledku neurologického onemocnění nebo poranění mozku či míchy souvisí reflexní inkontinence.

Čtěte také: Inkontinence - proč je důležité o ní mluvit?

Je tedy třeba, abyste se se svými potížemi obrátila na vašeho praktického lékaře, který provede základní vyšetření a doporučí vám urologa, případně gynekologa nebo urogynekologa. Musí také ověřit, zda inkontinence není projevem jiného onemocnění, zejména nemocí ovlivňujících mozek či nervovou soustavu, jako je třeba Alzheimerova či Parkinsonova choroba, demence, roztroušená skleróza či mozková mrtvice. Inkontinence může rovněž souviset s cukrovkou, obezitou, porodem, menopauzou, u mužů se zvětšenou prostatou. A mohou ji zhoršovat některé podávané léky.

Čtěte také: Poradna odborníka, tentokrát na téma inkontinence

Lékař pak po vás bude zřejmě chtít několikadenní záznam příjmu a výdeje tekutin, času močení, počtu močení a frekvence úniků. Následovat by mělo laboratorní vyšetření vzorku moči, krve, ultrazvuk ledvin a močového měchýře, případně další postupy. Například urodynamické vyšetření zhodnotí funkci močového měchýře při jeho plnění a vyprazdňování, při cystoskopickém vyšetření mohou zase být zjištěny abnormality dolních močových cest zodpovědné za vaše obtíže.

Samotná léčba pak bude vyžadovat váš aktivní přístup, trpělivost a mnohdy i změnu životního stylu. Často používanou metodou je léková terapie, která přispívá buď k uvolnění svěračů močového měchýře, nebo naopak ke kontrole jejich stahů. Speciální léčba se týká mužů, kteří trpí inkontinencí kvůli zvětšené prostatě; tam je třeba nejprve usilovat o zmenšení prostaty tlačící na měchýř a močovou trubici.

Čtěte také: Na trampolínce můžete bojovat s inkontinencí

Mnoha inkontinentním pacientům může pomoci operace, přičemž velmi moderním a komfortním lékařským výkonem je právě zmiňované zavedení pásky ze speciálního materiálu, která poskytne oporu močové trubici. Funguje na principu zvýšeného tlaku v břišní dutině, kterým se stáhne, a odtok moči se zastaví. Zákrok je obvyklý zejména u stresové inkontinence, méně se uplatňuje u ostatních druhů. Je to vysoce účinná, bezpečná a rychlá metoda – zákrok trvá jen zhruba 10 minut a provádí se v lokální anestezii. Pomocí této metody se vyléčí 85 % pacientů se stresovou inkontinencí a 60–70 % případů urgentní inkontinence, u dalších se problémy s únikem moči alespoň zmírní.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce