Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Inkontinence - proč je důležité o ní mluvit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6173x )

Samovolný únik moči představuje poměrně častý společenský, hygienický i zdravotní problém. Je obtížné s přesností určit, jaké části populace se přesně týká, jelikož většina odhadů je podhodnocena kvůli obtížnému získávání pravdivých informací. Mnoho lidí si totiž inkontinenci nechce přiznat nebo mají strach z vyšetření. Někteří si ani neuvědomují, že jde o problém, který by měli řešit.

shutterstock.com

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace ale trpí inkontinencí přibližně 5–8 % obyvatelstva ve všech zemích světa.
„Únik moči trápí v různé intenzitě všechny věkové kategorie – muže, ženy i děti. Ženy však nejčastěji. Důvodem je odlišné anatomické uspořádání orgánů v malé pánvi, svalů pánevního dna a u žen i počet a průběh porodů.“ doplňuje MUDr. Václav Hynek z Ústecké polikliniky.

Jaké jsou nejčastější druhy inkontinence?

Současná medicína rozlišuje několik druhů samovolného úniku moči dle specifických příčin.

1. Stresová neboli zátěžová inkontinence

Projevuje se únikem moči při fyzických aktivitách, spojených s náhlým zvýšením nitrobřišního tlaku, např. při kašli, kýchnutí, smíchu, prudkém pohybu nebo náhlém zvednutí těžkého předmětu. Toto silné a náhlé (stresové) zvýšení tlaku se přenese na tlak v močovém měchýři, který převýší uzavírací tlak v močové trubici a dojde k úniku moči. Nejedná se tedy o stres psychický.

2. Urgentní neboli nutkavá inkontinence

Dochází při ní k náhlému neovladatelnému úniku moči následkem křečovitých stahů svalstva močového měchýře. Pacienti postižení urgentní inkontinencí trpí častým denním i nočním nucením na močení.

3. Smíšená inkontinence

Pacienta trápí jak stresová, tak i urgentní inkontinence.

Fakta k výskytu inkontinence

  • Stresovou inkontinencí moči trpí asi 20 % žen ve věku kolem 45 let.
  • U žen prevalence stresové inkontinence moči stoupá s věkem, s maximem výskytu po 50. roce života a s druhým vrcholem výskytu mezi 80. a 90. rokem.
  • Inkontinence moči u mužů je asi poloviční ve srovnání se ženami – u starších mužů je to 11–34 %, ve středním či mladém věku 3–5 %.
  • U mužů je nárůst výskytu patrný později než u žen, nejvyšší je v kategorii nad 65 let.

Příčiny inkontinence se liší podle pohlaví i podle druhu

Nejčastější příčinou úniku moči u mužů je hyperaktivní močový měchýř, kdy se jedná o složitou poruchu funkce svalů a nervů močového měchýře a dochází k opakovaným, stále se zesilujícím nervovým signálům vyžadujícím okamžité vymočení. U mužů je také častější urgentní inkontinence s výskytem hlavně po 60. roce života, která souvisí se zhoršenou průchodností při nezhoubné zvětšené prostatě. Stresová inkontinence u mužů je často spojována s operacemi prostaty. Asi u poloviny žen, které trpí inkontinencí, jde o stresovou formu, v 11 % o urgentní a u 36 % o smíšenou. Vznik stresové inkontinence u žen souvisí s věkem, fyzickou námahou, počtem a průběhem porodů, a dokonce i rasou. „Samostatnou kapitolou je inkontinence u dětí, kde se mimo fyziologický výskyt pomočování do asi 1 roku až 2 let, většinou potýkáme s nočním pomočováním, které může přetrvávat i ve vyšším věku. To je spojeno s pomalejším dozráváním reflexu močení nebo může být formou hyperaktivního močového měchýře,dodává MUDr. Václav Hynek.

Mýty o inkontinenci:

  • Týká se pouze starších lidí.
  • Kapacita močového měchýře jsou 3 litry.
  • Znemožňuje dodržovat hygienu.
  • Inkontinence vyskytující se v těhotenství a v šestinedělí trvá po celý zbytek života.

Inkontinenci si musíte nejdříve přiznat

inkontinenceZa inkontinenci se považuje každá stížnost na jakýkoliv vůlí neovladatelný únik moči. Vše záleží tedy na tom, aby pacient vyhledal lékaře a svůj problém mu popsal. Dalším vyšetřováním se zjistí, o jaký druh inkontinence se jedná.
„Součástí vyšetření specialistou – urologem či gynekologem – jsou sonografické vyšetření, rozbor moči, měření tlaků v močovém měchýři, případně cystoskopie k prohlédnutí močového měchýře,“ vysvětluje MUDr. Václav Hynek.

Účinná prevence existuje

I u inkontinence moči lze zavést určitá preventivní opatření.
„Vzniku stresové inkontinence či zlepšení mírných stupňů u žen se dá do jisté míry předcházet posilováním svalů pánevního dna. Aby bylo cvičení efektivní, je nejlepší poradit se s rehabilitačním pracovníkem a naučit se provádět cviky správně,“ doporučuje MUDr. Václav Hynek. Velmi důležité je i dodržování správného pitného režimu. Některé ženy ze strachu z pomočení raději nepijí, ale tím situaci ještě zhoršují. Koncentrovaná moč totiž neúměrně dráždí sliznici močového měchýře a nutkání na močení se tak může zintenzivnit. Vhodné je samozřejmě i přestat pít velké množství alkoholu a zcela ze svého života vyřadit cigarety.

Jak se inkontinence léčí?

léčba inkontinencePokud žena trpí větším únikem moči, kdy je potřeba používat inkontinentní vložky každý den, je vhodná léčba chirurgická. Urgentní inkontinence se léčí užíváním léků, zatímco u smíšeného typu lze kombinovat léčbu operační s podáváním léků.
„Například operační řešení stresové inkontinence u žen je velmi efektivní, při správně zvolené a provedené metodě je úspěšnost až 85–90%. Nejčastěji prováděnou metodou jsou mini-invazivní operační zákroky, kdy se zavedou pásky pod močovou trubici. Jde o zhruba dvacetiminutovou operaci, po níž si však pacientka musí dávat pozor, aby se nadměrně nenamáhala a aby si hlídala váhu,“ uvádí MUDr. Václav Hynek.

Existují další nebezpečí?

Neřešení problémů s inkontinencí může vést i k psychickým potížím spojeným s izolací, pocitem méněcennosti či nemožnosti uplatnění. Dále se zvyšuje výskyt infekcí močových cest a kožních onemocní v oblasti zevního genitálu.
„Nesmíme zapomínat, že inkontinence může být i příznakem závažnějšího onemocnění, proto je nutné vyšetření odborníkem – urologem či gynekologem. Musí se vyloučit onemocnění postihující močový měchýř, oblasti svalového svěrače, nervového zásobení svěrače a měchýře. Také se může jednat o zánětlivé onemocnění močového měchýře, prostaty, míchy, ale i nádorová onemocnění těchto orgánů či jejich okolí,“ varuje MUDr. Václav Hynek.

Neodkládejte řešení problémů s inkontinencí


léčbaPacienti, kteří trpí inkontinencí moči, by neměli v žádném případě tyto problémy podceňovat, a naopak by měli zavčasu vyhledat odborníka. Velmi významně tak mohou ovlivnit kvalitu svého života. Pokud se obtíže vyřeší či se zmírní únik moči, značně se zlepší psychický a fyzický stav pacienta i jeho uplatnění v profesionálním a soukromém životě.
„Únik moči je totiž limitujícím faktorem při kontaktu s okolím, neřešená inkontinence tedy vede k izolaci jedince. Abychom těmto nepříjemnostem zabránili, doporučujeme v první řadě snažit se problémům předejít a zavést preventivní opatření. V situaci, kdy obtíže nastanou, je nutné si problém přiznat, neodkládat jeho řešení a co nejdříve navštívit lékaře,“ uzavírá MUDr. Václav Hynek.

Poradna Urologie zde

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce