Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poradna odborníka, tentokrát na téma inkontinence

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7971x )

Inkontinencí, tedy samovolným únikem moči, trpí až 57 % naší populace, především ženy vyššího věku. Toto onemocnění ale zdaleka není jen problémem starších lidí, v poslední době se posouvá i do nižších věkových kategorií. Mezi širokou veřejností panuje podvědomý stud o těchto problémech mluvit a svěřit se s nimi lékaři. Na nejčastějšími dotazy týkající se problémů s inkontinencí a hyperaktivním močovým měchýřem odpovídá uroložka MUDr. Vlasta Vyhnánková, Ph.D.

shutterstock.com

MUDr.Vyhnánková







1. Poslední dobou se mi párkrát za den stane, že si stihnu odskočit na malou téměř na poslední chvíli. Skoro se již bojím, že to nestihnu, když to přichází tak nečekaně. Měla bych s tím jít k doktorovi?

Důležité je na projevy nemoci nerezignovat, vyhledat odbornou lékařskou pomoc a nechat si stanovit diagnózu, na základě které se přistoupí k volbě správné léčby. Syndrom hyperaktivního močového měchýře se projevuje častým a neodbytným pocitem potřeby močení, který přichází velmi náhle, a není možné ho potlačit. V případě, že Vám toto urolog potvrdí, je doporučována zejména změna životního stylu a v mnoha případech je pacientům předepsána medikamentózní léčba.

2. Během života jsem měla opakovaně záněty močových cest, které se mi vracely. Lékař mě upozornil na zvýšené riziko, že mě postihne hyperaktivní močový měchýř. Zajímalo by mě, jestli mohu sama dělat něco pro to, abych se tomu vyhnula nebo to aspoň co nejvíce oddálila.

K rozvoji hyperaktivního močového měchýře přispívá hned několik rizikových faktorů. Mimo stárnutí se jedná o obezitu, zmiňované opakované infekce močových cest, zvýšenou konzumaci alkoholu a kofeinu, kouření a obecně nezdravý životní styl, nesprávný pitný režim a u žen i počet porodů. Při samotné léčbě následně lékaři doporučují změnu životního stylu, snížení tělesné hmotnosti nebo například trénink močového měchýře. Příznivě působí také cvičení svalů pánevního dna. Eliminací některých rizikových faktorů a doporučenými změnami můžete Váš vývoj příznivě do budoucna ovlivnit.

3. Jsem zvyklá chodit poměrně často na záchod, protože hodně piji, ale v poslední době se mi zdá, že chodím tak často, že už to nemůže být normální. Několikrát mi i pár kapek moči uniklo. Nemůže se jednat o nějakou nemoc?

Jedná se pravděpodobně o syndrom hyperaktivního močového měchýře, což je diagnóza, která postihuje odhadem 100 milionů lidí celosvětově. V České republice se s ním potýká až pětina obyvatel. Základním projevem je tzv. urgence, tedy akutní pocit na močení, který nelze překonat. Ten se u pacientů objevuje 8 a vícekrát za den a může být doprovázen právě nechtěným únikem moči. V současné době existuje řada léčebných metod, které efektivně pomáhají zbavit se příznaků onemocnění nebo alespoň zmírnit jeho projevy. Doporučuji vyhledat lékařskou pomoc a nechat si stanovit nejvhodnější léčbu.

4. Minulý týden mi byl diagnostikován OAB a urolog mi nabídl léčbu anticholinergiky. Vyhledala ale, že s nimi mohou být spojeny různé nežádoucí účinky, jako je sucho v ústech, zácpa atd. To mě celkem odradilo a teď nevím, jestli mám takovou léčbu podstoupit. Zajímal by mě proto Váš názor. Děkuji.

Pacientům s OAB, neboli syndromem hyperaktivního močového měchýře, je často předepsána medikamentózní léčba. V současné době patří ke zlatému standardu léčby OAB právě anticholinergika, která uvolňují močový měchýř, tlumí vnímání náplně měchýře a zlepšují jímací příznaky (urgence, frekvence a inkontinence). S nimi bývají spojeny i různé nežádoucí účinky, jak píšete. Nově jsou ale k dispozici moderní preparáty ze skupiny anticholinergik tzv. 3. generace, které jsou bezpečné, a jejich dobrá snášenlivost umožňuje je dlouhodobě podávat. Mají dobrý léčebný efekt, který se pohybuje mezi 70-85 %, kdy dochází k odstranění tohoto problému či jeho výraznému zlepšení.

5. Již nějakou dobu pozoruji, že si manžel občas postěžuje na to, že má problém poznat, kdy si má dojít na toaletu. Říkala jsem mu, že by se mohlo jednat o hyperaktivní měchýř, ale on odmítá zajít s tím za urologem, že tuto nemoc mívají prý jen ženy. Je tedy možné, že má tento problém i muž?

V běžné populaci nad 40 let dosahuje výskyt hyperaktivního měchýře přibližně 18 %, přičemž se zvyšuje s věkem a u osob nad 75 let se pohybuje v rozmezí 31-42 %. Nemoc postihuje do šedesátky častěji ženy, poté se ale poměr žen a mužů vyrovnává a později převládá u mužů. Nepíšete, jakého věku je Váš manžel, ale jeho stav by měl posoudit urolog, protože se může skutečně jednat o syndrom hyperaktivního měchýře.

Přečtěte si také

Zánět močových cest pozná až polovina žen

Trápí vás nadýmání?

Hyperaktivní močový měchýř trápí pětinu Čechů

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce