Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Inkontinence trápí jeden a půl milionu lidí v České republice

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10740x )

Skoro třicet procent z nás má potíže s únikem moči, tedy inkontinencí. Odborníci se shodují na tom, že by se o tomto problému mělo začít víc a otevřeně mluvit. Lidé by měli ztratit ostych s problémy zajít k lékaři, protože pak se jich mohou dřív a snáz zbavit.

shutterstock.com

Pokud má člověk dostatek informací o tom, proč k inkontinenci může docházet a jak jí předcházet, může svůj stav ovlivnit. Právě proto vyhlásila Mezinárodní společnost pro inkontinenci (ICS) týden  od 18. - 24. 6. již čtvrtým Světový týden kontinence.  Podle ICS a Světové federace inkontinentních pacientů (WFIP) inkontinencí trpí na celém světě až 260 milionů lidí. Smyslem celosvětové akce je upozornit na problém inkontinence a zaměřit pozornost na prevenci a péči o inkontinentní pacienty.

Podle výzkumu České společnosti podpory zdraví a IncoFora z roku 2009 trpí 6 procent populace starší 15 let denním únikem moči, týdně pak dalších 11 procent. Jedenkrát týdně a častěji tak v České republice trpí inkontinencí téměř jeden a půl milionu lidí. Pokud do počtu inkontinentních osob zahrneme i osoby udávající únik moči alespoň jedenkrát měsíčně, pak se jedná až o 28 procent obyvatel. Inkontinence se nevyhýbá ani mužům.

Předseda IncoFora, prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc., přednosta Urologické kliniky VFN v Praze upozorňuje: „Ze srovnání výsledků reprezentativního šetření z roku 2003 a 2009 vyplývá, že klesá počet inkontinentních osob, které navštěvují lékaře (pokles z 52 procent na 35 procent), a současně se oddaluje první návštěva lékaře. Vyšší informovanost ale může vést k většímu spoléhání na samoléčbu, navzdory skutečnosti, že včasná návštěva lékaře, ať praktika či gynekologa nebo urologa, je nejdůležitějším krokem k úspěšnému léčení inkontinence.“

Podle doc. MUDr. Jaroslav Feyereisla, CSc., ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí, trpí ženy inkontinencí více než dvakrát častěji a dodává „Nechce-li být žena ve čtyřiceti inkontinentní, musí co nejdříve po porodu začít posilovat svaly pánevního dna, protože většinou existuje reálná šance inkontinenci zdárně ovlivnit. Základem bývá cvičení, které v 90 procentech případů pomáhá. Z výzkumu vyplývá, že pravidelně cvičí 22 procent pacientek a 38 procent cvičí nepravidelně.“

V rámci projektu IncoFora vznikla síť pěti tzv. Pelvis klubů, v nichž ženy cvičí soubor cviků na posilování svalů pánevního dna. Pelvis kluby fungují v Praze, Brně, Liberci a v Plzni. Přihlásit se ke cvičení je možno prostřednictvím stránek IncoFora nebo Pelvis klubu, nebo přímo na tel. 724 207 874. Ženy mohou cvičit i doma – podle  audiovizuálního programu Gymnastika svalů pánevního dna, který si lze objednat.

Nejčastějším řešením inkontinence jsou vložky či kalhotky

Podle citovaného výzkumu je nejčastějším řešením problémů spojených s únikem moči použití absorpčních prostředků - inkontinenčních vložek, plen či kalhotek, které používá 44 procent respondentů, následuje užití léků (30 procent) a chirurgická léčba (6 procent).

„Ve skupině pacientek ve věku 45-64 let používá inkontinenční prostředky dokonce 64 procent žen. Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění jsou inkontinenční prostředky z pojištění hrazeny, v závislosti na závažnosti inkontinence,“ uvádí člen IncoFora, MUDr. Lukáš Horčička, předseda Urogynekologické společnosti ČR. Podle WFIP představuje cena a úhrada inkontinenčních prostředků důležitý faktor, který zdraví a kvalitu života osob trpících únikem moči. V České republice jsou úhrady upraveny zákonem č. 369/2011 Sb.

Jak jste na tom Vy? Tajíte své problémy a raději si inkontinenční pomůcky kupujete ze svého - napište nám v diskusi nebo na mail [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Mila

Ani ja nespecham k lekari povidat si s nim o me urgentni inkontinenci.Latkove plenky-tedy detske osusky si kupuji za svoje penize a celoigelitove-gumove kalhotky z internetu take.Davam si je do prace,na cestovani,ale i na doma-na spani,nebo kdyz neco varim a nejde od toho odejit.Moje pritelkyne mi tvrdi,ze si ty plenky davam jen pro svoje pohodli,ale casto mi pomaha s vymenou mokrych plinek.Obcas si vezmu jednorazovky,ale preferuji klasiku


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce