Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Inkontinence: od vaty po plenkové kalhotky

( Eva Vlastníková | přečteno: 12132x )

Inkontinence je onemocnění staré jako samo lidstvo a záznamy o pacientech s únikem moči a jejich léčbě se datují již do starověku. V minulém století se začalo jako s kompenzačním absorpčním materiálem pracovat s vatou, látkovými plenami a postupně se později začaly vyrábět jednorázové vložky na inkontinenci.

shutterstock.com

Současné inkontinenční pomůcky prodělaly za posledních několik desetiletí výrazný pokrok směrem k pacientovi. Cílem odborníků bylo vyrobit pomůcky, které pomohou vrátit uživatele do normálního života, aniž by si toho všimlo okolí. Primář doc. MUDr. Romanem Zachovalem, PhD. odpovídá na několik otázek.

Co mohou nabídnout pomůcky na inkontinenci v dnešní době?

Podíváme-li se na např. vložky pro lehký únik moči z dnešního pohledu, tak se od historických materiálů liší v mnoha ohledech. Největší rozdíl je ve schopnosti pohlcovat zápach a mnohonásobně vyšší možnost absorpce moči. Některé výrobky na trhu jsou navíc prodyšné a šetrné k pokožce uživatele, protože nabízí vyvážené pH 5,5 a mají antibakteriální povrch. Důležité je také že se nabízejí v řadě velikostí, tak aby si každý mohl vybrat, co mu vyhovuje a odpovídá jeho problémům. V neposlední řadě je to také diskrétnost jednotlivých produktů, které umožňuje používání výrobků i mimo domov.

Jak může uživatel získat vložky na inkontinenci? A podle čeho se pozná, která pomůcka je vhodná?

Před vybráním vhodné pomůcky je potřeba navštívit urologa. Ten zařadí pacienta do jedné ze tří skupin inkontinence dle stupně postižení. Pomůcky pro inkontinenci může poté dle toho předepisovat praktický lékař, urolog, gynekolog, neurolog a geriatr. Pacienti si mohou často o vzorky na vyzkoušení zažádat zdarma. Tímto způsobem si je mohou vyzkoušet a vlastně i otestovat v praxi. Důležité je, aby znali svou správnou velikost. K tomu je opět nejlepší navštívit lékaře a poradit se.

Pokud bude osoba trpící inkontinencí používat vhodné pomůcky, může si tím usnadnit život a bude se cítit pohodlněji. Lze však při lehkém úniku moči příznaky inkontinence zmírnit?

Absorpční pomůcky samy o sobě inkontinenci nezlepší. Únik moči lze zmírnit zdravým životním stylem, omezením konzumace kávy a alkoholu. Mnohdy pomůže zapojit do života speciální aktivní cvičení. Na speciální cviky, které se využívají k léčbě inkontinence, existuje řada tištěných materiálů, informací na internetu nebo instruktážních DVD. Dále existují různé formy fyzikální terapie, jako je magnetoterapie, elektrostimulace, laserová terapie. Samozřejmě existuje i účinná farmakoterapie a operační léčba inkontinence. Je však třeba, aby se vše dělo pod kontrolou lékaře po důkladném vyšetření úniku moči a doprovodných chorob.

A jak je to těmi co mají problém s těžkým únikem moči, jaké produkty jsou vhodné pro ně?

Těžká inkontinence je nejtěžším třetím stupněm inkontinence. Je charakteristická únikem moči i vleže a při minimální fyzické aktivitě. Pokud je pacient soběstačný a mobilní, určitě je pro něj nejdůležitější, aby nebyl vyčleněn ze společnosti a aby se i nadále mohl věnovat aktivitám, na které byl zvyklý. Jsou tak pro něj vhodné natahovací plenkové kalhotky, které vypadají a nosí se jako spodní prádlo a jejich používání umožní větší soběstačnost a aktivní život. U pacientů, kteří jsou ležící, jsou pak vhodné spíše zalepovací plenkové kalhotky, které díky svému tvaru a lepítkám na suchý zip usnadní aplikaci rodinnému příslušníkovi nebo ošetřovatelskému personálu, který se o ležícího pacienta stará. Lepítka se dají použít opakovaně a kdekoli na plence a přitom nehrozí jejich poničení.

Jak vlastně plenkové kalhotky fungují? Co je o nich důležité vědět?

Plenkové kalhotky mají schopnost pohltit moč i zápach a některé jsou i šetrné k pokožce, díky tomu že jsou prodyšné, mají vyvážené pH a antibakteriální povrch. Schopnost vysoké absorpce mají díky savému jádru, které obsahuje tzv. superabsorbent, ten dokáže měnit moč v gel, a tak zajistí, že kalhotky neprotečou. Vnitřní postranní pásky pak slouží k tomu, aby kalhotky neprotekly ani ze strany. Vhodné je používat takové zalepovací kalhotky pro ležící pacienty, které jsou prodyšné a mají navíc prodyšné i postranní boky, jež umožní pokožce volně dýchat a zajistí větší cirkulaci vzduchu uvnitř kalhotek, čímž se snižují teplota uvnitř kalhotek až o 20%. Předcházíme tak možnosti vzniku opruzenin. Natahovací kalhotky jsou díky svému tvaru naopak vhodné pro mobilní pacienty. Horní část kalhotek je z lycry, která se ideálně přizpůsobí každé postavě a umožní bezstarostný pohyb a diskrétní nošení, protože nešustí a nejsou vidět pod oblečením.

Jak často se takové pomůcky mění a jak je to s hygienou u těchto pacientů?

Je potřeba dbát individuálních potřeb každého pacienta. Důležitou pomůckou nám může být indikační proužek, který je na kalhotkách. Tento proužek při použití postupně s množstvím absorbované moči mizí a ve chvíli, kdy zmizí úplně je vhodný čas na výměnu kalhotek. Při výměně kalhotek je potřeba zajistit dostatečnou hygienu a péči o intimní místa. Na to se u osob s inkontinencí mnohdy zapomíná. Jejich pokožka je přitom velmi namáhaná a vyžaduje speciální péči. Pro jednoduchou hygienu na lůžku máme dnes k dispozici čistící pěny, které nahradí vodu s mýdlem. Dále je také důležité chránit pokožku a minimalizovat kontakt s močí, k tomu slouží např. kožní ochranné krémy, které jsou volně v prodeji v lékárnách a obchodech se zdravotními potřebami.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Marina

Dobrý den. Nemám komentář, mam dotaz. Jak zvolit velikost plenkových kalhotek pro seniory?

Diana

Jestli můžu poradit, tak ty jejich velikosti korespondují s těmi běžnými. Jinak pokud si nejseš jistá, tak tam mají psané obvody boků, tak podle toho se to dá spolehlivě objednat.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce