Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Za inkontinenci může i cukr v moči

(MUDr. Eva Pěkná | přečteno: 16167x )

Zdravý člověk v moči glukózu nemá, diabetik ano. Tento cukr v moči je živnou půdou pro bakterie, a způsobuje tak u lidí trpících cukrovkou zvýšený a opakovaný výskyt močových infekcí. Nejen tyto záněty jsou příčinou inkontinence u diabetiků. K samovolnému úniku moči dochází i kvůli diabetické neuropatii, nebo po porodu.

shutterstock.com

Příčiny inkontinence při diabetu

Cukrovka může inkontinenci – samovolný únik moči - způsobovat nebo nepříznivě ovlivňovat zejména těmito mechanismy:

1) Opakované močové infekce

Obvykle se uvádí, že infekce močových cest a močového měchýře bývají u diabetiků mnohem častější než ve zdravé populaci. Příčinou je patrně přítomnost glukózy (jednoduchého cukru) v moči. Zdravý člověk v moči glukózu nemá.  Glukóza je živnou půdou pro bakterie, které se do močové trubice a touto do měchýře dostávají vzestupnou cestou z vnějšího prostředí a při vhodném prostředí se rychle množí. Dráždění infekcí může vyvolat urgentní inkontinenci - náhlé nucení na moč, které není pacient schopen ovlivnit (“nedoběhne“), často i několikrát za noc. Příčinou je nekontrolovaný stah svalstva močového měchýře, který se tím vyprázdní.

2) Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie je poškození nervů následkem dlouhodobě vysokých hladin krevního cukru. Je jednou z tzv. pozdních komplikací cukrovky. Může jednak porušovat nutnou souhru útrobních svalů účastnících se močení (urgentní nucení na močení, “odkapávání“ moči bez možnosti ji zadržet), ale i způsobovat neúplné vytlačení moči z měchýře při močení. Zbylá moč je potom opět rizikovým faktorem pro vznik močové infekce

3) Porod

Zejména nepoznaná nebo špatně kompenzovaná cukrovka v těhotenství vede jednoznačně k riziku nadměrně velkého plodu se všemi důsledky pro matku i dítě. Těžší porod při velkém plodu bývá také významným rizikem pro vznik inkontinence mladých žen. Může dojít k poškození nervových pletení kolem močového měchýře, nebo změně polohy a inervace močové trubice. K tomu dochází při poklesu až výhřezu dělohy v důsledku uvolnění jejího závěsného aparátu.

Přehled moderních diskrétních inkontinenčních pomůcek najdete zde. Je možné i objednat vzorek zdarma.

Důsledky močové inkontinence

Kromě psychických problémů až sociální izolace vede inkontinence u diabetiků často k chronickým zánětům v močové soustavě. Pokud infekce nejsou opakovaně a trvale léčeny od úpravy režimu a životosprávy včetně řádného pitného režimu, hygieny a cvičení posilující dno pánevní přes snahu o co nejlepší hladiny krevního cukru i přeléčování infekcí antibiotiky dle kultivace, může se zánět postupně šířit směrem vzhůru z močové trubice přes měchýř, močovody až do ledvinných pánviček a způsobit nebo urychlit v krajních případech i selhání ledvin diabetika. Proto je nezbytné, aby se o problému pacient nebál se svým lékařem hovořit a takovýmto následkům společně předešli.

Vyšetření a možnosti léčby

Problém inkontinence diabetika spadá do kompetence urologa nebo gynekologa zaměřeného na urologické problémy žen. Vyšetření začíná vždy anamnézou pacienta. Dále pak lékař vybírá pro přesnější určení příčiny a rozsahu potíží z následujících vyšetřovacích metod: ultrazvuk, krevní odběry, kultivační vyšetření moči na přítomnost infekce, sondování měchýře a měření tlaku v něm v jednotlivých fázích močení. Podle výsledku pak stanovuje pořadí vhodnosti léčebných postupů, které nabídne pacientovi: od cvičení přes medikamenty až po malé operační zákroky. Nezbytná je u diabetika spolupráce s diabetologem, často i neurologem, internistou a dalšími lékaři.

Obecné informace o inkontinenci moči naleznete v tomto článku a související obsáhlé rubrice.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku

Příležitosti jsou v dnešní době velmi vzácné kvůli vysoké míře spamu na internetu, ale když najdeme ty, které jsou legitimní, měli bychom se o jejich dobré skutky podělit, abychom lidem zabránili stát se oběťmi spamu. Někoho jsem viděl, udělal recenzi o tom, jak dostal půjčku od tohoto věřitele, osoba, která mu dala nejlepší půjčku, riskoval jsem a kontaktoval ji, po předložení všech požadavků jsem byl šokován, když jsem dostal 500 000 Kč v můj účet, že to bylo tak zajímavé, a řekl jsem paní jones lucie že ho doporučím mnoha přátelům, kontaktujte ho na email:[email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce