Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Včasné příznaky poškození jater

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 31459x )

Játra jsou jedním z největších a také nejdůležitějších orgánů lidského těla. Plní řadu nezbytných funkcí, na kterých je bezprostředně závislý celý organismus. Jsou uloženy v pravém podžebří a před mechanickým poškozením je chrání žebra. Zodpovídají téměř za všechny chemické procesy a metabolické funkce. Když játra dobře fungují, čistí krev, pomáhají trávit potravu a bojují s infekcí.

shutterstock.com

Játra mají v lidském organismu mnoho životně důležitých úkolů. Zpracovávají všechny tři základní druhy živin, tedy cukry, bílkoviny i tuky. Zneškodňují jedovaté látky, vylučují žluč a vytvářejí spoustu enzymů, které jsou potřebné při chemických pochodech v tkáních. Dále se podílejí na látkové přeměně stravy na vitaminy, hormony, elektrolyty a další látky, které jsou nezbytné pro život. Neméně důležitou roli hrají i při srážení krve.

Čtěte také: Včasné jaterní testy vám mohou zachránit zdraví

Játra jsou tedy mimořádně důležitým orgánem. Není proto divu, že následky jejich poškození výrazně ovlivní stav celého lidského organismu. V některých případech se onemocnění neprojeví. Mnohdy příznaky přisuzujeme jenom vyčerpanosti nebo nedostatku spánku. Ovšem právě zprvu nenápadné příznaky jsou prvním stádiem nebezpečného onemocnění.

Onemocnění jater se může projevit různě.

Mezi nejčastější a většinou i první příznaky patří:

Únava a malátnost

Prvními příznaky nemoci jater je malátnost a únava. Je to důsledek zvýšení toxinů v krvi, která se nedokáže vyčistit, protože játra nepracují tak, jak mají. Když nejsou játra zdravá, tělo potřebuje daleko více odpočinku.

Únava je však symptomem i jiných nemocí, proto ji nikdy nepodceňujte, pokud je dlouhodobá.

Zvětšení břicha

Pokud zažíváte bolest nebo křeče v dolní části břicha nebo se cítíte zvlášť nafouknutí, může to znamenat, že máte vodu v břiše a trpíte nesprávnou funkcí jater. Voda v břiše je jedním z prvních časných příznaků poškození jater a v podstatě jde o tvorbu tekutiny v břišní dutině, což způsobuje zvětšení břicha.

Zadržování tekutin v těle

Zadržování tekutin se objevuje i v kotnících a nohách, což způsobuje jejich otoky. Je to podobné jako v případě tvorby vody v břiše, jenže tekutina se tvoří ve vnějších tkáních v dolních končetinách.

Modřiny

Modřiny a podlitiny nejsou vždy způsobeny úrazem, ale mohou se tvořit i díky nízké srážlivosti krve, která je způsobená sníženou funkcí jater.

Žloutenka

Při poškození jater dochází k poruše odbourávání bilirubinu, který vzniká při rozpadu červených krvinek. Jeho ukládáním do kůže, sliznic a očního bělma dochází k jejich žlutavému zbarvení.

Žluté zbarvení pokožky vzniká i tehdy, pokud máte problém se slinivkou nebo žlučníkem, proto byste měli vyhledat lékařskou pomoc.

Čtěte také: Žloutenka typu C může dlouhodobě probíhat bez povšimnutí

Zvýšená svědivost pokožky

Nefunkční játra nestíhají zpracovávat a odbourávat různé produkty lidského metabolismu, ty se potom ukládají do kůže a způsobují svědění. U mužů se jaterní onemocnění může projevit i ztrátou ochlupení na velkých částech těla.

Zvracení krve

Životu nebezpečný symptom, který je způsobený omezeným průtokem krve v játrech nebo krvácením z rozšířených jícnových žil. Pokud zvracíte krev, pak ihned navštivte svého lékaře.

Projevy na kůži

Mezi kožní projevy jaterních chorob patří zejména žlutavé zbarvení kůže (tzv. ikteru). Velice častá je i zvýšená tvorba puchýřů, zranitelnost kůže a hyperpigmentace (zvýšený výskyt pigmentových ploch na kůži). Nedostatečným odbouráváním hormonu estrogenu vznikají malé „pavoučkové“ cévy v podkoží, typicky na obličeji a na horní polovině hrudníku.

V dlaních rukou se často objevuje zarudnutí, které výrazně kontrastuje s nápadně bílými prsty, na nichž jsou velmi výrazně vytvořeny bílé měsíčky. Prsty také mohou mít paličkovitý tvar.

Krvácení do střev

Játra produkují bílkoviny, které jsou důležité pro srážení krve. Při poruše tohoto mechanismu je typickým příznakem krev ve stolici, ale i projevy chudokrevnosti.

Ztráta chuti k jídlu

Ta se projeví v důsledku nedostatku produkované žluči, která pomáhá trávit tuk ve stravě. Když strava není správně trávená, výsledkem je ztráta chuti k jídlu a výrazný úbytek na váze.

Problémy s trávením

Játra hrají důležitou roli při trávení, protože produkují žluč, která pomáhá lépe zpracovat a vstřebat živiny v tenkém střevě. Při poruše jejich funkce se objevuje nadýmání, bolesti břicha a křeče v žaludku. Bolesti jsou většinou spojeny také s větším sklonem k průjmům než k zácpám. Pokud se žluč netvoří správně, vede to ke vzniku syndromu dráždivého tračníku, k intoleranci tuků, intoleranci alkoholu, nadýmání břicha, zácpě a žlučovým kamenům.

U lidí s poškozením jater se může objevit nevolnost a zvracení v důsledku snížené schopnosti jater zbavit tělo toxinů. Nevolnost je způsobena i narušeným metabolismem a změnami v trávení.

Při špatně fungujících játrech lidé často pociťují bolest v pravém horním kvadrantu pod žebry, kde se nachází játra. Když tento orgán selhává, dochází k bolesti nebo citlivosti v postižené oblasti.

Čtěte také: Transplantace jater: dnes již rutinní a velmi úspěšná léčebná metoda

Změny barvy moči

Pokud máte dostatečný příjem tekutin a vaše moč má tmavou barvu, může to být jeden ze časných příznaků poškození jater. Moč tehdy mívá hnědou, jantarovou nebo oranžovou barvu kvůli zvýšené hladině bilirubinu v krvi. Bilirubin je zvýšený, protože se ho játra nedokážou zbavit a vylučují ho ledvinami.

Tmavá moč může být také způsoben dehydratací, vedlejšími účinky užívání antibiotik, užíváním doplňků s vitaminy skupiny B, infekcí močových cest, nedostatkem enzymů nebo nesprávnou funkcí ledvin.

Změny zbarvení stolice

Protože se žluč nevytváří v dostatečném množství v důsledku selhávání jater, mění se i barva stolice. Namísto toho, aby byla hnědá, může být světle žlutá, jílovitá nebo šedá.

Jaterní onemocnění se může také projevit impotencí a jinými sexuálními poruchami u mužů a poruchami a nepravidelností menstruace u žen. Časté je též krvácení z dásní, například při čištění zubů, výrazná žízeň a malý objem moči při močení.

Ale pozor: jednotlivé uvedené příznaky mohou svědčit jak pro poruchy funkce jater, tak i pro jiná onemocnění. Přesnou diagnózu vždy musí stanovit ošetřují lékař, který také navrhne odpovídající terapii.

Zdroj: webMD.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženská játra snášejí alkohol hůř

Játra jsou nepostradatenou továrnou na nové látky i čističkou, které odstraňuje nebezpečné toxiny z organismu. I když je jejich bezchybná činnost pro nás životně důležitá, často je zrovna nešetříme: ať už holdováním alkoholu, houbařským experimentováním nebo divokými kombinacemi léků. Odpovědi na základní otázky týkající se jater, jejich onemocnění a možné prevence pro vás zpracoval MUDr. Zdeněk Beneš, primář II. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Nová naděje pro nemocné s rakovinou jater

Hepatocelulární karcinom (HCC), čili rakovina jater, patří mezi nejčastější nádory na světě. Každoročně přibude asi 600 000 nových pacientů. V současnosti mají několik možností léčby, novinkou je léčba biologická.

Jana (40): po žloutence mám zřejmě i rakovinu jater

Na posledním ultrazvuku našla lékařka v jejích játrech malý útvar. Zatím není jasné, co to je, ale Jana ví, že riziko rakoviny je u ní vysoké. Deset let po autonehodě se totiž ukázalo, že se v rámci léčby úrazu nakazila žloutenkou typu C. Náročná léčba sice chorobu na chvíli zastavila, ale nemocná játra jsou na nádory náchylnější.

Každý Čech ročně vypije skoro 17 litrů čistého etylalkoholu

Skoro třicet procent českých mužů a přes devět procent českých žen pije alkohol v takovém množstí, že si tím škodí na zdraví. Odborníci se obávají, že mnohé z nich vůbec nepoučila ani nedávná aféra s methanolem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce