Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Včasné jaterní testy vám mohou zachránit zdraví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14457x )

Játra jsou největším orgánem v břišní dutině, u zdravých dospělých běžně váží mezi 1,36 a 1,6 kg a hrají klíčovou roli v řadě tělesných funkcí. Naše játra jsou náchylná k různým poškozením, některá mohou být relativně snadno léčitelná, jiná jsou závažnější. V obou případech je ale nejdůležitější, aby se na tato poškození přišlo včas. Schopnost jater se znovu zregenerovat je opravdu úžasná, rostoucí zdravá nová tkáň může nahradit tu, která byla poškozena.

shutterstock.com

Játra mají v našem těle mnoho úloh: detoxikují krev, odbourávají škodlivé a nežádoucí látky, produkují žluč na podporu trávení, ukládají některé vitamíny, železo, glukózu a další.
„Vzhledem k důležitosti a zranitelnosti jater je třeba všechny problémy řešit co nejdříve. Pokročilá jaterní onemocnění mají hluboký negativní vliv na kvalitu a často i délku života nemocného. Mezi jaterní onemocnění patří například hepatitida, cirhóza, steatóza neboli ztučnění či nádory,“uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Čtěte také: Bezbolestné vyšetření místo biopsie jater

Co umí prozradit jaterní testy

Jedná se o soubor biochemických vyšetření, která jsou prováděna ze vzorků krve. Výsledky odborníky informují o hladině látek úzce souvisejících právě s jaterní tkání – jinými slovy naznačí aktuální stav tohoto orgánu.

V hlavní roli enzymy a bilirubin 

Při jaterním vyšetření se obvykle kontroluje pět parametrů. Pozoruje se především tzv. sérová aktivita některých jaterních enzymů v krvi a hladina bilirubinu:

  • Alaninaminotransferáza (ALT) – jedná se o enzym obsažený v jaterních buňkách. Při jejich poškození se ve zvýšené míře vyplavuje do krve a jeho aktivita v séru je vyšší.

  • Aspartátaminotransferáza (AST) – vyskytuje se též v jaterních buňkách a zvýšení aktivity tohoto enzymu podléhá stejným principům jako u ALT. AST je však uložena ve speciálních organelách a pro její vyplavení je nutná vyšší míra poškození jaterní buňky.

  • Gamaglutamyltransferáza (GGT) – jde o enzym vázaný na membránách buněk, které vystýlají žlučovody. Jeho větší aktivita tak ukazuje na patologický proces právě v oblasti žlučových cest, kdy dochází k poruše odtoku žluči. Sérová aktivita GGT je také často nad normál při chronickém alkoholismu.

  • Alkalická fosfatáza (ALP) – tento enzym se nachází v jaterních buňkách v blízkosti drobných žlučovodů.

  • Bilirubin – je odpadní látka metabolismu hemoglobinu (bílkoviny obsažené v červených krvinkách a podílející se na transportu kyslíku). Bilirubin dává žluči nažloutlé zabarvení a jeho zvýšené množství v krvi je podkladem žlutavého zabarvení kůže a očního bělma při žloutence. Jeho hladiny se zvedají při nadměrném rozpadu červených krvinek nebo při poruše jater, která nejsou schopná bilirubin vyloučit do žluči.

A k čemu všemu jsou vlastně tyto testy dobré?

  1. Pomáhají při diagnostice jaterních onemocnění v případě přítomnosti podezřelých příznaků (např. při žloutence).

  2. Je možné za jejich pomoci monitorovat aktivitu a závažnost jaterního onemocnění.

  3. Vyšetření může být někdy uděláno pro kontrolu jaterních funkcí po nasazení některých léků, aby se zjistilo, zdali jimi nejsou játra poškozována.

  4. Testy jsou často indikovány pro obecný přehled o stavu pacienta, obzvláště při prvním kontaktu s lékařem.

Jak poznám problém?

Poškození jater se projevuje různě. Mezi příznaky onemocnění jater patří například žluté zabarvení kůže, očního bělma, tmavý odstín moči či naopak nápadně světlá stolice, výrazná únava, zápach z úst, hnědé skvrny na kůži.
„Tyto příznaky onemocnění jater se vztahují k jaterním onemocněním obecně. Ale existuje mnoho specifických onemocnění, která ovlivňují játra, a každé z nich má specifické příznaky. Aby byly případné problémy pokud možno včas zjištěny, je zapotřebí provést jaterní testy,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc.

„Vyšetřením jaterních testů se snažíme odhalit poškození jaterních buněk, jejich funkce či zhoršený odtok žluči z jater v důsledku akutních a chronických onemocnění jater. Problémy mohou způsobit též viry hepatitidy A, B, C a E. Funkci jater narušují ale i jiné viry – nejčastěji cytomegalovirus a EB virus – nebo chemické faktory, jako jsou např. alkohol ve větších dávkách, organická rozpouštědla či některé léky,“ dodává MUDr. Petr Podroužek, CSc.

Čtěte také: Nová léčba virové hepatitidy C: účinnost je téměř 100%

Vyšetření je nenáročné a dostupné

Pokud si chcete ověřit, že jsou vaše základní jaterní testy v pořádku, přijďte nalačno, nejezte cca 12 hodin a nekuřte. Je vhodné vypít ¼ litru vody či neslazeného čaje. Laboratorní výsledky si můžete vyzvednout druhý pracovní den po odběru. U vyšetření cytomegaloviru a EB viru lze výsledky vyzvednout za 7 pracovních dní po odběru.

Veškerá vyšetření je možné provést i bez doporučení lékaře za přímou úhradu. 

Zdroj: www.euclaboratore.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženská játra snášejí alkohol hůř

Játra jsou nepostradatenou továrnou na nové látky i čističkou, které odstraňuje nebezpečné toxiny z organismu. I když je jejich bezchybná činnost pro nás životně důležitá, často je zrovna nešetříme: ať už holdováním alkoholu, houbařským experimentováním nebo divokými kombinacemi léků. Odpovědi na základní otázky týkající se jater, jejich onemocnění a možné prevence pro vás zpracoval MUDr. Zdeněk Beneš, primář II. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Nová naděje pro nemocné s rakovinou jater

Hepatocelulární karcinom (HCC), čili rakovina jater, patří mezi nejčastější nádory na světě. Každoročně přibude asi 600 000 nových pacientů. V současnosti mají několik možností léčby, novinkou je léčba biologická.

Nejvíce transplantací probíhá v noci

Transplantace je velmi náročný zákrok, který vyžaduje nejen vysoce kvalitní odborníky, ale i spoustu organizační práce při převozu orgánů. I proto většina transplantací probíhá v noci.

Každý Čech ročně vypije skoro 17 litrů čistého etylalkoholu

Skoro třicet procent českých mužů a přes devět procent českých žen pije alkohol v takovém množstí, že si tím škodí na zdraví. Odborníci se obávají, že mnohé z nich vůbec nepoučila ani nedávná aféra s methanolem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce