Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Albíni zvládnou léto díky titanu

( Barbora Neubergerová | přečteno: 13322x )

Kůže albínů se na slunci rychle spálí, protože nemají pigment, který by je chránil proti slunečnímu zářením. I proto jsou náchylnější ke vzniku rakoviny kůže. Protože jim chybí i pigment v očích, jsou také velmi citliví na světlo.

shutterstock.com

Albinismus patří mezi poměrně vzácné genetické vady. Existuje víc typů této poruchy a ne všechny jsou vědecky objasněny. Vždy však jde o poruchu tvorby pigmentů. „U některých typů albinismu dochází kvůli poruše chromozomů v genetické výbavě k zablokování tvorby pigmentu, u jiných typů k produkci pigmentu dochází, ale je zablokován jeho přenos v tkáních. Albinističtí jedinci proto mají světlou až narůžovělou kůži, bílé vlasy, ochlupení, řasy i obočí. Některé formy této nemoci způsobují i červené zabarvení oční duhovky. Dojem růžově zabarvené pokožky a červených očí způsobuje prosvítání krevních kapilár tkáněmi,“ popisuje dermatoložka MUDr. Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Pigment je přirozená ochrana

Tvorba hnědočerného pigmentu melaninu je jedním z ochranných mechanismů organismu proti působení slunečního UV záření. V okamžiku, kdy začnou dopadat sluneční paprsky na pokožku, spustí se v kožních buňkách – melanocytech - produkce melaninu. Ten se postupně ukládá do horních vrstev pokožky a způsobuje zhnědnutí. „Pigment v pokožce do určité míry kůži chrání před spálením. Čím více pigmentu melanocyty tvoří, tím je pokožka tmavší a odolnější vůči slunečnímu spálení. Podobně je tomu i u očí. Tmavá duhovka je schopna odrážet do oka dopadající světlo a funguje tak jako clona zorničky,“ vysvětluje lékařka.

U albínů tato přirozená ochrana nefunguje a světlá pokožka vystavená slunci se snadno spálí a kvůli tomu jsou víc ohroženi nádorem kůže, tedy melanomem, který se spálením souvisí. Absence pigmentu v duhovce jejich očí zase vyvolává světloplachost, tedy velkou citlivost na světlo.  

Albíni by neměli chodit na sluníčko

Pro lidi postižené albinismem je zejména v letních měsících velmi důležitá ochrana před sluncem. Je zapotřebí ochránit nejen pokožku, ale také oči. Nejúčinnější ochranou je nechodit vůbec na sluníčko, ale to je v běžném životě nereálné. Proto se musí důsledně zakrývat oděvem, pokrývkou hlavy a kvalitními slunečními brýlemi. Ne každý oděv ale chrání dostatečně dobře.  U bavlněných materiálů se ochrana pohybuje od SPF (Sun Protection Factor, stupeň ochrany proti slunečnímu záření) 10 do 20 podle barvy. Čím tmavší barvy oblečení zvolí, tím lépe je ochrání. Bohužel jim pak ale hrozí nebezpečí přehřátí organismu. „Proto je lepší, když využijí speciální tkaniny, které patří do tzv. funkčního oblečení a jejich SPF se pohybuje od 40 do 80. Např. SPF 80 filtruje 98,5 % UV záření a považuje se tak za vysokou ochranu.  

Materiály, ze kterých jsou trička, čepice, klobouky nebo kombinézy vyrobeny, tvoří velice jemná a pro UV záření nepropustná vlákna. Aby byl ještě umocněn jejich ochranný efekt, jsou do vláken zabudovány nanočástice oxidu titanu, který je známým fyzikálním filtrem. Jde i o materiál tenký a elastický, rychle schne a dobře odvádí pot,“ popisuje MUDr. Monika Arenbergerová.

Zakrýt oděvem celé tělo ale není možné.  Je zapotřebí doplnit ochranu i o opalovací krémy, mléka a oleje s vysokým SPF. „Každý člověk se světlou pokožkou by měl automaticky při pobytu na slunci užívat opalovací přípravky s vysokým faktorem,“ doporučuje MUDr. Monika Arenbergerová.

Albíni používají na ochranu stejné přípravky jako zdraví lidé, jen musí zvolit nejvyšší stupeň ochrany.

Jak fungují opalovací přípravky

Část kosmetických přípravků funguje na fyzikálním principu, ty bývají někdy označovány jako minerální clona. Obsahují pevné mikročástice, které odrážejí sluneční záření z pokožky. Jejich výhodou je, že nepronikají do hlubších vrstev pokožky a pokožku tak nedráždí.

Další fungují na chemickém principu, absorbují UV záření, vstřebávají ho a v pokožce ho mění na teplo. Protože působí v hlubších vrstvách pokožky, musíte je nanášet alespoň s 30 minutovým předstihem, aby měly čas začít účinkovat.

Nejnovější přípravky nabízejí kombinaci obou metod.

Ať si vyberete jakýkoli ochranný přípravek, musíte ho na pokožku nanést v dostatečném množství, tedy, odborníci udávají, že to jsou 2 mg/cm2.

Jak často se máte natírat opalovacím krémem, to najdete v tomto článku.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce