Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Plíseň nehtů neboli onychomykóza

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 164686x )

V letním počasí si většina z nás s radostí nazuje sandály, žabky nebo vietnamky, aby dopřála svým nohám trochu svobody.

shutterstock.com

V letním počasí si většina z nás s radostí nazuje sandály, žabky nebo vietnamky, aby dopřála svým nohám trochu svobody. Pokud se na tyto obnažené nohy podíváte pozorněji, případně se je vydáte studovat i k bazénům a na koupaliště, možná s překvapením zjistíte, kolik z nich není v pořádku. Mnoho nehtů na nohou je totiž postiženo plísni, neboli onychomykózou, ať již o tom jejich majitel ví, nebo neví.

Proč nehty plesniví?

Onychomykózu, plíseň nehtů, způsobují různé druhy parazitických hub, plísně nebo kvasinky. Mají rády teplo a vlhko, proto se jim daří hlavně na nohou. Méně často napadají nehty rukou. K nákaze dochází při kontaktu s výtrusy houby. Ty jsou na předmětech používaných nakaženou osobou, třeba na ručníku, nebo se nacházejí například ve společných sprchách, bazénech a saunách. Chodí-li tedy někdo s neléčenou plísní nehtů na tato veřejná místa, ohrožuje nákazou své okolí.

Infekce může vniknout do nehtu odkudkoliv, nejčastěji však pod jeho volným okrajem. Odtud se šíří až k jeho kořeni. Houby se živí keratinem, tkání tvořící nehet. Postupně jím prorůstají a rozkládají ho. Probíhající onemocnění se pozná podle změny tvaru, barvy a struktury nehtu.

Jak onychomykózu poznáme?

Nehet ztrácí svoji funkci a není pěkný na pohled. Navíc se infekce může rozšířit i na okolní nehty nebo další členy rodiny. Léčba onychomykózy je nezbytná. Jednak hrozí nebezpečí nákazy dalších osob, jednak onychomykóza postupuje k nehtovému lůžku. Při jeho postižení je terapie obtížnější a nemusí být zcela úspěšná.

Léčba onychomykózy

Jedinou účinnou pomocí je houbu usmrtit nebo zastavit v růstu lékem ze skupiny antimykotik. Napadená část musí odrůst a nahradit se nehtem zdravým. V případě nohou to trvá 6 – 12 měsíců. Jsou možné dva terapeutické přístupy: léčba celková a léčba místní.

Při celkové léčbě se antimykotika po podání ústy dostávají z krve do nehtového lůžka, odkud působí. Jestliže je hladina antimykotika dostatečná, původce se nemůže množit a ničit další části nehtu. Tvoří se nový zdravý nehet, který posunuje napadenou část. Celková antimykotika je nutné užívat denně, nebo v měsíčních cyklech

Při lokální léčbě se antimykotika aplikují místně, to znamená přímo na nehet. Účinné látky pronikají do nehtu, kde ničí vlákna parazitujících hub. Lokální léčba je pro pacienta velmi šetrná a na rozdíl od léků užívaných vnitřně prakticky nemá nežádoucí účinky.

Moderní účinná antimykotika ve formě antimykotického laku se na nehet aplikují jednou za týden. Po zaschnutí laku vzniká na nehtu depo. Odtud se účinná látka postupně uvolňuje a proniká celým nehtem. V nehtu je dosaženo vysoké koncentrace účinné látky, která působí na plísně i kvasinky dvojím efektem: zastavuje jejich růst a zároveň je hubí.

Stačí k vyléčení jeden přípravek?

Pokud užíváte pouze celkové antimykotikum nebo pouze lokální léčbu, jedná se o monoterapii. Celkové antimykotikum se doporučuje podávat omezenou dobu, obvykle tři, maximálně čtyři měsíce. Po této době však nemusí být ještě nehet zdravý a zbavený původce onychomykózy Zvláště u těžších případů může být tato léčba obtížná a nemusí být zcela úspěšná.

Lokální antimykotikum u rozsáhlých případů nezajišťuje průnik účinné látky do nehtového lůžka ( matrix). Pokud je však léčba vedena dvěma směry, lokálním antimykotikem shora a perorálním antimykotikem zespoda nehtové ploténky, výrazně se zvyšuje pravděpodobnost úplného vyléčení onychomykózy.

Kombinovaná léčba tedy znamená užívání celkového a aplikaci lokálního antimykotika současně v jednom léčebném cyklu. Doporučuje se právě v případech, kdy je onychomykózou postiženo i nehtové lůžko. Také pravidelná péče o postižený nehet, především odstraňování jeho napadených částí, zvyšuje naději na vyléčení.

Jaká je prevence vzniku onychomykózy?

Velká část pacientů má dispozice k tomu, aby se u nich onychomykóza po určité době objevila znovu. Nebezpečí recidivy je poměrně velké. Preventivní efekt po ukončení intenzivní léčby má dlouhodobě aplikovaný antimykotický lak, který zabrání novému vzplanutí choroby.

O nohy, který byly postiženy onychomykózou, je nutné pravidelně pečovat. Je třeba:

  • nohy udržovat čisté a suché, po umytí je řádně osušit
  • používat vlastní ručník
  • nosit zásadně vlastní obuv, na návštěvy nosit vlastní přezůvky
  • nechodit bez bot v šatnách bazénů, sprchách a saunách
  • nosit bavlněné ponožky, které brání zapaření nohou
  • boty pravidelně a pečlivě dezinfikovat

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
rada
102x

Chci spíše radu,stále nevím,jak plíseň nehtu poznám.Nehet u palce na noze mi mění barvu, je takový hnědofialový,vypadá to jako modřina, ne že bych se nemohla uhodit, zakpnout a neuvědumuji si to,neeviduji takové události,ale už to trvá tři měsíce a barva se nemění.Za tři měsíce by snad modřina musela odrůst a zezdola růst normální nehet.

Burt
11x

Lidi mne nepomohlo ani savo ani ZADNY dalsi volne prodejny doplnek a ze jsem vyzkousel opravdu VSECHNO za dohromady x tisic. Pomohl az Laser. Nutno vice osetreni. Kazdy lepsi dermatolog ho ma k dispozici.

Jitka
17x

Prosím o radu. Kam mám s plísní na nehtu jít? Na Kožní? A neznáte nějakého dobrého směr Praha Východ?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 71. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce