Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vypadávání vlasů a jeho příčiny

( | přečteno: 34841x )

Příznaky vypadávání vlasů jsou různé. Zejména u mužů dochází postupem věku k vytváření "koutů" na čele a lysinek na temeni, až zbude pouze pruh vlasů na týlu. U žen je výpad vlasů difúznější a netvoří se tak výrazné "kouty". Někdy dojde k rychlému výpadu vlasů pouze v určitých místech na hlavě a vznikají tak okrouhlé lysinky.

Příznaky vypadávání vlasů jsou různé. Zejména u mužů dochází postupem věku k vytváření "koutů" na čele a lysinek na temeni, až zbude pouze pruh vlasů na týlu. U žen je výpad vlasů difuznější a netvoří se tak výrazné "kouty". Někdy dojde k rychlému výpadu vlasů pouze v určitých místech na hlavě a vznikají tak okrouhlé lysinky. Vypadávání vlasů je mnohdy více než na hlavě viditelné na polštáři, v odpadu po koupání a na hřebenu při česání. Údaje o tom, kolik zdravému člověku může vypadnout vlasů, se různí. Nejčastěji se uvádí až okolo 100 vlasů za den.

Vypadávání vlasů

Lékařský termín pro zvýšené vypadávání vlasů je effluvium či defluvium. Kompletní ztráta vlasů se nazývá lysivost, odborně alopecia nebo calvities. Vypadávání vlasů může být přechodné nebo trvalé, částečné nebo úplné, ložiskové nebo difuzní.

Příčiny vypadávání vlasů

Příčin vypadávání vlasů je opravdu velký počet a mnohdy není lehké zjistit, proč ke ztrátě dochází. Někdy je naopak příčina jasná, ale vypadávání vlasů se léčebně ovlivňuje problematicky. Schematicky lze poruchy růstu vlasů rozdělit na 2 hlavní skupiny.

  • Onemocnění vrozená, kdy již od dětského věku dochází ke vzniku lysých ložisek na hlavě nebo mohou vlasy chybět zcela. Mnohdy chybí i jiné ochlupení na těle. Léčebně se většinou nedá nic dělat.

  • Další skupinou onemocnění jsou poruchy získané během života a ty jsou nejčastější. Malou skupinou jsou chorobné změny kůže hlavy, může dojít k jizvení se zánikem vlasových cibulek a nevratným vypadáváním vlasů v postižené lokalitě.

Daleko častěji dochází k přechodnému výpadu vlasů, a to z těchto příčin: těžký, utažený účes, trvalý psychický stres, fyzické vypětí, těhotenství, užívání léků, infekce, nedostatek vitamínů, podvýživa, onemocnění štítné žlázy a těžké operace.

Zejména u mužů dochází k vypadávání vlasů, které začíná na čele, postupně dochází k vypadávání na celém temeni, až zbývá úzký lem v týlu. Při tomto typu vypadávání vlasů hraje důležitou roli dědičnost a mužské pohlavní hormony. Tento typ vypadávání se nazývá androgenetický.

K diagnostice vypadávání vlasů většinou postačí zkušenému lékaři podrobná anamnéza, kterou získá rozhovorem s pacientem, a pohled na kštici, kdy posoudí stav vlasu a kůže. Při nutnosti podrobnějšího zhodnocení počtu a kvality vlasů sestaví trichogram.

Trichogram je metoda, při níž dermatolog vytrhává pacientovi na různých místech hlavy malé chomáčky vlasů a zkoumá jejich kořínky pod mikroskopem. Modernější, ale ne běžně dostupnou metodou je fototrichogram; při této metodě se ve vlasové pokrývce hlavy hladce vyholí malá ploška kůže a silně zvětšená se vyfotografuje. Lékař po třech dnech spočítá jednotlivé znovu vyrůstající vlasy. Častěji něž trichogram a fototrichogram se provádějí běžné krevní testy. Vzácně při podezření na jizvící procesy se provede v lokálním znecitlivění malý odběr kůže a mikroskopické vyšetření stavu vlasových cibulek a okolí tkáně.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Brigita
2x

Nedostatok cínu v tele má príčinu vypadávanie vlasov. Neviem, ako ho nahradiť, možno existuje nejaký suolement. Príčinou šedivenia vlasov je nedostatok selénu. Selén sa dá kúpiť.

Ewa červinková
13x

dobrý den...je mi 18 let a padaj mi stáále hrozně vlasy už je to asi měsííc....utaženýým účesem to neni...protože je nosíím hodně rozpuštěné...čím to může byt prosíím??..:(

expiration
9x

dobry den je mi teprve 17let (muž) a jiz mam problem s vypadavanim vlasů. na čele mám na svůj věk velké kouty a pomalu se mi začína delat lysinka i na zatylku. vubec nevím co s tím delat :( ... take se mi vlasy velmi rychle mastí . díky za odpoved


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce