Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Odstranění drobných kožních útvarů

(MUDr. Aleš Fibír | přečteno: 32443x )

Od dětství a s přibývajícím věkem se na kůži každého člověka objevují různé drobné skvrny, pihy, bradavice, keratozy, hemangiomy, pigmentové nevy a jiné kožní útvary. Případnou nutnost jejich odstranění může posoudit lékař dermatolog ...

Od dětství a s přibývajícím věkem se na kůži každého člověka objevují různé drobné skvrny, pihy, bradavice, keratozy, hemangiomy, pigmentové nevy a jiné kožní útvary. Případnou nutnost jejich odstranění může posoudit lékař dermatolog (případně chirurg či plastický chirurg) . Možností a způsobů jejich odstranění je několik. Platí, že některé metody jsou vhodné jen pro určití druhy kožních lézí a tak je u každého způsobu také popsána vhodnost pro tu kterou lézi.

Vyříznutí (excize)

Lze použít téměř vždy, ale její nevýhodou je vznik jizvy, která na určitých exponovaných místech může být hodně nápadná. Musíme ji však použít všude tam, kde potřebujeme odeslat odebranou tkáň na histologické vyšetření k vyloučení nádorového onemocnění. Provádí se v místním umrtvení, stehy se odstraňují 4.-14. den po výkonu v závislosti na lokalizaci na těle. Nejčastěji se používá pro pigmentové névy a zhoubné kožní nádory.

Seškrábnutí (excochleace)

Jedná se o odstranění kožních lézí ostrou lžičkou. Vhodné například pro seborhoické keratozy, moluska nebo virové bradavice. Provádí se v místním umrtvení. Po výkonu se defekt kryje obvazem, rána se nešije, defekt se zhojí spontánně během několika dnů až týdnů.

Elektrokoagulace

Princip tohoto zákroku spočívá v aplikaci elektrického proudu pomocí tenkého drátku nebo tenké kličky, většinou v lokální anestezii. Kličkou lze odstranit drobné, spíše stopkované kožní útvary, u pigmentových a vůbec u plošných skvrn se nedoporučuje. Drátkem se dají odstranit drobné vaskulární malformace jejichž vzhled se nejčastěji přirovnává k tzv.metličkám. Elektrickým proudem dojde ke zničení přívodné cévky a následnému uzavření průtoku skrze malformaci, která se pak ztratí. Úspěšnost však z různých důvodů není v žádném případě stoprocentní. Výkon je někdy nutno opakovat a ani poté nemusí být úspěšný.

Odstranění laserem

Operačních laserů máme více druhů, liší se podle média ve kterém koherentní záření vzniká. Pro ošetření kožních lézí se používají dvě skupiny laserů.

V první skupině jsou tzv. vaporizační lasery (např. zřejmě nejpoužívanější CO2 laser) které se používají k přímému odstraňování kožních lézí. Dopadem paprsku na tkáň dochází k jejímu odpařování. Lze jej použít k odstranění jakýchkoliv kožních lézí, ale nedoporučuje se odstraňovat tímto způsobem pigmentové útvary.

V druhé skupině jsou takzvané selektivní barvivové lasery, které jsou při dopadu na kůži schopny ji nepoškodit a účinkují až s příslušným barvivem pod povrchem kůže (melanin, hemoglobin, tetovací barviva). Používají se na odstranění drobných cévních malformací (hemangiomy, naevus flammeus – oheň, pavoučkovité nevy, apod.) ale i jiných pigmentů (například tetovací barvivo)

Kryodestrukce

Jinak také nazývaná „vypalování“ znamená zničení tkáně nízkou teplotou (pomocí tekutého dusíku). Takto zničená tkáň se po výkonu během několika dnů odhojí. Nevýhodou je horší odhad hloubky působení při aplikaci a z toho vyplývající větší či menší procento recidiv. Je možno tuto metodu použít na nepigmentované kožní léze. Aplikaci provádí spíše dermatologové.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
kluk

byl jsem na zmíněné excizi. Vyřezávali mi pihy. Hodně lidí se v ordinaci třese strachy...ale příjemnější zákrok jsem nezažil...povídali jsme při tom s doktorem a během 3 minutek byla 1 piha pryč...takže, co trochu píchne je jen injekce při umrtvení. Kdo na to jde...tak se nemusí ničeho bát.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce