Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anémie hrozí hlavně ženám

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3496x )

Lámou se vám nehty, třepí vlasy, jste pobledlá, trpíte únavou a snáze se zadýcháváte? Možná máte nedostatek červených krvinek v důsledku dlouhodobého deficitu železa.

shutterstock.com

Jednou z nejdůležitějších funkcí krve je přenášet kyslík, který je nezbytný pro fungování celého těla. Přenos se uskutečňuje z plic do všech buněk a tkání lidského těla. Kyslík je transportován pomocí červených krvinek, v nichž se váže na červené krevní barvivo - hemoglobin.

Pokud v tomto procesu dojde k poruše, nejčastěji k poklesu počtu červených krvinek a hladiny hemoglobinu, pak se do svalů a dalších orgánů dostává méně kyslíku. Zároveň se v nich hromadí velké množství oxidu uhličitého. Na nedostatek kyslíku lidské tělo začne odpovídat. Srdce pracuje s rychlejší frekvencí a zrychlí se i dýchání. Výsledkem je, že se po čase začnete cítit unavení a vyčerpaní.

Anémie neboli chudokrevnost je soubor příznaků, při kterém je v krvi snížený počet červených krvinek erytrocytů a množství krevního barviva - hemoglobinu.

Jaké jsou příčiny vzniku anémie?

První příčinou je porucha samotné tvorby červených krvinek. K té může dojít, nemá-li vyvíjející se krvinka dostatek železa, vitamínu B12 či kyseliny listové. Červené krvinky vznikají v kostní dřeni. Proto může být jejich vývoj narušen útlakem kostní dřeně nádorovými buňkami např. při leukémiích.

Anémie také vznikne, jestliže je více červených krvinek zničeno než vytvořeno. Sem také patří nemoci krevního barviva - hemoglobinu. Krvinka, která v sobě nese špatné krevní barvivo bývá zničena dříve než krvinka zdravá. Tímto způsobem se lidské tělo zbavuje buněk, které mu nepřináší žádný užitek.

Nesmíme zapomenout ani na krvácení. Člověk může ze svého 5 až 6 litrového objemu krve ztratit náhle 1,5 litru. Při pomalém krvácení až 2,5 litru krve. Menší ztráty krve se vyrovnávají přesunem z krevních zásobáren (játra, slezina) a převedením tkáňového moku do krve. Tím se však krev naředí a výsledkem je opět anémie.

K závažnějším příčinám anémie pak patří skryté krvácení do trávicího traktu (vyvolané třeba žaludečními vředy) nebo do tlustého střeva. Jasnou známkou bývá tmavá barva stolice. Důvodem může být mimo jiné i rakovina tlustého střeva.

Nedostatečný přísun železa do organismu mnohdy zapříčiňuje nevhodné stravování a také drastické diety zde mají svůj velký podíl.

Silná menstruace může vést k anémii

Chudokrevnost může sužovat také ženy, které se každý měsíc potýkají s dlouhou a silnou menstruací. V tomto případě organismus jednoduše nestíhá nahradit větší ztrátu krve. Všechny ženy se silnou menstruací by měly být vyšetřeny na zjištění stavu zásob železa s tím, že je třeba ověřit, zda příjem železa dostatečně kryje jeho ztráty z organismu. Je třeba se poradit s lékařem a určit nejvhodnější přípravek obsahující železo, který je dostatečně účinný.

O úpravě menstruace bude nejlepší se poradit s vaším gynekologem, problém může vyřešit hormonální antikoncepce.

Příznaky anémie

Projevy vzniklé chudokrevnosti závisí na rychlosti jejího vzniku. Vzniká-li totiž anémie pomalu, nemocní lidé se na ni postupně adaptují. Člověka s anémií většinou poznáte na první pohled. Je výrazně bledý, unavený a rychle dýchá. Navíc jej trápí bolesti hlavy, hučení v uších a bušení srdce.

Máte-li anémii, často se Vám "motá hlava" a máte "černo" před očima, když rychle vstanete. K příznakům se může přidat také nechutenství, obtíže při polykání, hubnutí, zácpa nebo průjem, podivné chutě na neobvyklá jídla, například hlínu, omítku, kyselé ryby. Lámou se nehty, loupe se kůže, padají lomivé vlasy. Chudokrevní lidé trpí na opakované infekce a špatné hojení ran. Celkově je člověk s anémií buď podrážděnější, anebo naopak propadá lhostejnosti až apatii.

Při pokračující chudokrevnosti se stále snižuje tělesná výkonnost a mohou se přidat i známky srdečního selhávání. V extrémních případech může dojít až ke vzniku bezvědomí. Z jiných příznaků je nutno uvést pálení jazyka a angulární stomatitidu, známou pod názvem "ústní koutky".

Jakékoli signály anémie by proto měly být důvodem k vyhledání lékaře, který nejen najde příčinu onemocnění, ale především je začne léčit.

Léčba anémie

Způsob léčby anémie závisí od její zjištěné příčiny. U nejčastější chudokrevnosti z nedostatku železa se podávají preparáty s obsahem tohoto prvku. Důležité je užívat železo nalačno, to znamená půl až celou hodinu před jídlem, nebo dvě hodiny po jídle.

Lékař Vám zpravidla tak po 3 měsících užívání zkontroluje krevní obraz. Byla-li léčba železem úspěšná, měli by se sledované hodnoty znormalizovat asi po 6-8 týdnech jeho užívání. Celková doba léčby by měla trvat 3-4 měsíce pro doplnění zásob.

Při anémii z nedostatku vitamínu B12 či kyseliny listové se jako léčba podává vitamín B12. Někdy je třeba přidat i železo. Závažná chudokrevnost způsobená krvácením se řeší krevními převody. Některé vzácnější typy anémií se léčí na specializovaných odděleních hematologie.

Jak předejít chudokrevnosti?

Nejúčinnější prevencí chudokrevnosti je dobrý jídelníček. Jeho důležitou součástí je maso (kvalitní hovězí, vepřové, drůbeží, mořské ryby), které je základním zdrojem železa pro naše tělo. Mezi další zdroje železa patří také játra a další vnitřnosti. V menším množství je pak v luštěninách, listové zelenině, houbách a v ovoci včetně sušeného, například v rozinkách, švestkách, meruňkách, fících. Dalšími zdroji je droždí, ořechy, semínka, melasa a celozrnné potraviny. Alternativou jsou i vejce. Důležitý pro vstřebávání železa je i dostatek vitaminů, hlavně C, B12 a E. Vitamin B12 obsahují kromě masa (zejména červeného, jater a jiných vnitřností), také ústřice, sardinky a další ryby. Podobně jako vejce, sýry nebo droždí. O B12 bývá doplněno i müsli.

Ke správnému vývoji červených krvinek a krevního barviva hemoglobinu potřebuje lidské tělo také dostatek kyseliny listové, kterou získáme hlavně z listové zeleniny, jako jsou třeba saláty, brokolice, špenát, růžičková kapusta apod. Další možností jsou například fazole nebo pomerančová šťáva. Dobrým zdrojem bývají i kvasnice nebo játra. Při vaření se jí však zničí 95 procent.

Dlouhodobá, postupně se prohlubující anemie z nedostatku železa může vést ve svém důsledku k poškození orgánů, které jsou závislé na nepřerušované dodávce vysokého množství kyslíku dopravovaného krví. Takovým orgánem je zejména srdce. Není tedy radno anemický stav podceňovat. V každém případě nezapomínejte na pravidelné preventivní prohlídky u svého praktického lékaře, které mohou nedostatek železa v krvi odhalit ještě dříve, než se přihlásí příznaky.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poruchy krevních destiček

Krevní destičky (trombocyty) jsou velmi zvláštním druhem krevních buněk - stejně jako zralé červené krvinky nemají buněčné jádro, navíc se vlastně jedná oodštěpky speciálních zárodečných buněk...

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

Anemie

Stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), to je anemie, čili chudokrevnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce