Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Při léčbě hemofilie se uplatňuje léčba „šitá na míru“ - farmakokinetika

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3114x )

Cílem léčby hemofilie je dostatečné zvýšení hladiny chybějících srážecích faktorů v krvi tak, aby došlo k zástavě krvácení, nebo jeho prevenci. Včasná léčba podaná už při prvních příznacích krvácení může omezit jeho rozsah a zabrání následnému fatálnímu poškození tkání.

shutterstock.com

Je důležité, aby léčba byla nasazená včas, v dostatečných dávkách a intervalech. Součástí moderního přístupu k pacientům s hemofilii je i individuální výběr typu preparátu, dávkovacího režimu a podpůrné terapie, tedy psychologie a fyzioterapie.

Dnešní přístup k léčení hemofilie spočívá především v její prevenci. Vážným komplikacím se zabraňuje profylaktickou léčbou, při které jsou pacientovi podávány chybějící koagulační faktory. Dávkování této léčby bylo léta určováno pouze na základě tělesné hmotnosti a klinického obrazu hemofilika. Každé lidské tělo však pracuje rozdílně a při stejném dávkování se doba, za kterou klesne koncentrace léku pod kritickou hodnotu, může u jednotlivců lišit až o dva a půl dne. Těmto nesrovnalostem v dávkování může zabránit farmakokineticky řízená léčba, díky které se pacientovi dostává přesně taková dávka koagulačního faktoru, kterou potřebuje.

Čtěte také: Hemofilici žijí normálním životem, ale mají obavy z nehod, mohou při nich vykrvácet

Profylaktická léčba

Preventivní léčba hemofilie, při které jsou pacienti léčeni pomocí profylaktické léčby, je pro nemocného velmi přínosná a dovoluje mu vést plnohodnotný život. Jejím cílem je z těžkého hemofilika udělat hemofilika středního, tedy takového, který nemá spontánní krvácení nebo je má jen minimálně. Tím je eliminována většina komplikací, které nenávratně poškozují klouby, vedou k trvalému bolestivému postižení a zkracují život.

Slabinou této léčby je, že není vytvářena každému pacientovi přímo na míru. Určující pro dávkování je tělesná hmotnost a klinický obraz nemocného. Ale každé tělo pracuje jinak a doba koncentrace léku se u jednotlivců různí. Může docházet k tomu, že někteří pacienti dostávají vyšší dávku, než jejich organismus doopravdy potřebuje, a jsou tak léčení nadměrně, jiní pacienti jsou naopak léčení nedostatečně. V obou případech dochází k neefektivnímu využití léků, a tedy i nákladů na ně.

Nyní se čím dál více uplatňuje řízení této terapie na základě individuální farmakokinetické odezvy pacienta. Z tohoto přístupu mohou těžit jak pacienti, tak plátci zdravotní péče.

Léčba „šitá na míru“

Farmakokineticky řízená léčba může těmto individuálním nesrovnalostem v dávkách zabránit. Díky ní se dostává hemofilikovi taková dávka koagulačního faktoru, kterou potřebuje. Díky této metodě pacient získává lepší kontrolu nad svojí léčbou, může si například plánovat své sportovní i jiné aktivity podle toho, kdy je optimálně chráněn, nebo tomu přizpůsobit aplikaci dávky. U některých pacientů se léčebné dávky profylaktické léčby sníží, u jiných zvýší. Primárně tedy farmakokinetika není cestou k úspoře finančních prostředků, ale k jejich lepšímu využití a dosažení maximální efektivity se stále stejnými náklady na léčbu.

Čtěte také: Hemofilie se může skrývat dlouho

Co je farmakokinetika?

Jedná se o odvětví farmakologie primárně se zabývající osudem/pohybem léčiva v organismu, počínaje jeho vstřebáváním a konče jeho vyloučením. V klinické praxi se poznatky získané touto metodou využívají zejména k výpočtu dávkování léčiv a při odhadu hladin léků.

Farmakokinetický profil pacienta

Aby byla správně stanovena dávka léku, je potřeba sestavit pacientovi jeho farmakokinetický profil. Celé vyšetření spočívá v sérii odběrů krve, na jejichž základě je sledována farmakokinetická křivka. Podle doporučených postupů se provádí jedenáct až dvanáct odběrů krve v rozmezí 48 až 72 hodin u dospělého, u dětí se obvykle jedná o pět nebo šest odběrů a vyšetření je vhodné opakovat přibližně každé dva roky. Profil lze sestavit i na základě menšího počtu odběrů, nicméně platí, že čím více odběrů krve bude získáno, tím přesnější farmakokinetické údaje budou získány. Nyníje k dispozici online aplikace pro pacienty s hemofilií typu A (myPKFiT), která na základě vložených charakteristik pacienta a hodnot zjištěných ze dvou odebraných vzorků vypočte základní farmakokinetické parametry pacienta a navrhne optimální dávkovací schéma koagulačního faktoru.

Pro optimální nastavení léčby je klíčová komunikace mezi lékařem a pacientem. Lékař by měl kromě individuální farmakokinetiky zohlednit krvácivý fenotyp nemocného, musí vědět, do jaké míry je pacient schopen na léčbě spolupracovat, a v neposlední řadě by měl mít představu o životním stylu a fyzické aktivitě nemocného. Pacient by pak měl umět popsat krvácení – kam krvácí, jak často, závažnost krvácení a případnou vyvolávající příčinu. Měl by znát své cílové klouby, a především pochopit význam farmakokinetiky pro správné nastavení léčby vzhledem k životnímu stylu.

Čtěte také: Nastávající matky hemofiliků na interrupci nemusejí

Přínosy léčby

Farmakokinetika poskytuje zdravotníkům informace nezbytné pro klinickou i ekonomickou optimalizaci léčby hemofilie a pacient se může cítit bezpečněji, neboť je schopen využít ochrany, kterou mu léčba poskytuje. Je navíc schopen, ve spolupráci se zdravotníky, přizpůsobit co nejlépe léčbu svým potřebám a/nebo své potřeby poskytované léčbě. Farmakokinetika tak přispívá k omezení počtu krvácení, má potenciál zlepšit kvalitu života osob s hemofilií a rovněž může být použita jako nástroj ke zvýšení nákladové efektivity léčby hemofilie.

Zdroj: www.tribune.cz, zdravi.euro.cz
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chudokrevnost - Anemie

Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi.

Krevní transfuze

Krevní transfúze je převedení krve, nebo častěji jejích součástí nemocnému, který tuto léčbu potřebuje, do jeho vlastního krevního oběhu.

Poruchy krevních destiček

Krevní destičky (trombocyty) jsou velmi zvláštním druhem krevních buněk - stejně jako zralé červené krvinky nemají buněčné jádro, navíc se vlastně jedná oodštěpky speciálních zárodečných buněk...

Anemie

Stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), to je anemie, čili chudokrevnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce