Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Měsíc zdravé krve 2017: v září nabízí hematologická centra vyšetření krevního obrazu zdarma

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5254x )

Věděli jste, že kostní dřeň může během života nabývat různých barev? Odhalte nejen toto její tajemství v rámci projektu Měsíc zdravé krve, který se po roce uskuteční opět v září. Připomene důležitost životodárné tekutiny – krve a spolu s ní i kostní dřeně – orgánu krvetvorby.

shutterstock.com

Poznejte, co vše se v kostní dřeni odehrává, za co jí vděčíme, s jakými onemocněními se může potýkat i jak mohou dárcovství a transplantace zachraňovat životy. V září se otevřou tři pražská hematologická pracoviště veřejnosti. Příchozí si v centrech mohou nechat zdarma zkontrolovat krevní obraz, orientačně zjistit krevní skupinu, získají informace o dárcovství kostní dřeně, nahlédnou do laboratoří, zjistí, jak vypadá kostní dřeň pod mikroskopem.

Během září – Měsíce zdravé krve hematologická pracoviště znovu otevírají své dveře a zvou veřejnost k návštěvě. Tématem letošního ročníku je kostní dřeň, u ní příběh krve začíná i končí. V ní sídlí krvetvorné kmenové buňky, které se dle potřeby přetvářejí v důležité krevní elementy. Nefunguje-li správně naše krvetvorba, ani my nemůžeme žít tak, jak bychom si přáli. Přijďte se dozvědět více 19. 9. do ÚHKT, 20. 9. do FN Motol a 21. 9. opět do ÚHKT v Praze. Na místech bude k vidění také výstava vybraných fotografií Jaroslava Hory, fotografa a pacienta ÚHKT, který prodělal akutní leukémii. 

Čtěte také: Hemofilici žijí normálním životem, ale mají obavy z nehod, mohou při nich vykrvácet

Beseda „Půl století transplantací kostní dřeně u dětí“ ve FN Motol –  20. 9., 16.00–18.30, kinosál (V Úvalu 84, Praha 5)

Beseda na téma „Půl století transplantací kostní dřeně u dětí“ se uskuteční ve středu 20. 9. ve FN Motol. Specialisté z Fakultní nemocnice v Motole se budou těšit na všechny příchozí, které provedou možnostmi dnešní hematologie a léčby vzácných krevních onemocnění, jež jsou spojené s poruchou krvetvorby. Představí tajemství kostní dřeně, kmenových buněk i život zachraňujících transplantací. Jak takové transplantace probíhají, co pro pacienty i lékaře znamenají a jaký je život s „novou“ kostní dření, která pomůže obnovit řádnou krvetvorbu. Příchozí budou mít možnost orientačně zjistit, jaká je právě jejich krevní skupina i to, jak se stát dárcem kostní dřeně (již od 15.00 hod.). Věděli jste, že v lidském těle se nachází 2,5–4 kg kostní dřeně? Každý, kdo se o ni podělí, daruje kus sebe a šanci na život jinému.


Dny otevřených dveří v ÚHKT – úterý 19. 9. a čtvrtek 21. 9., vždy v čase mezi 13.00 a 16.00 hodinou (U Nemocnice 2094/1, Praha 2)

Prohlídky laboratoří, kde se věnují diagnostice krevních skupin, pracovišť, kde pracují krevní separátory, i ukázka kostní dřeně pod mikroskopem. To vše čeká na veřejnost v úterý 19. 9. a ve čtvrtek 21. 9. od 13.00 do 16.00 hodin v Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze. Po celou dobu budou také probíhat edukativní přednášky s tematikou kostní dřeně, veřejnost se dozví o onemocněních krvetvorby, která mohou vstoupit do života. Příchozí budou mít možnost zjistit orientačně svou krevní skupinu i si nechat vyšetřit krevní obraz, jehož výsledky jim vysvětlí přítomní hematologové. V úterý 19. 9. bude rovněž možné na místě vstoupit do Českého registru dárců krvetvorných buněk.

Přijďte objevovat, konzultovat a poznávat. Odhalte tajemství kostní dřeně, právě u ní příběh krve i života začíná.

O systému krve

Krev je tekutinou našeho života, protéká 100 000 km krevních cest našeho těla. Přináší kyslík a živiny k orgánům a tkáním a současně odvádí oxid uhličitý. Rovněž rozvádí hormony, pracuje na naší termoregulaci a udržuje chemickou rovnováhu. Dává tělu vláčnost i pevnost, sílu i energii. Umí vehnat červeň do tváří i chlad do nohou. Jejími základními stavebními kameny jsou krevní plazma a krevní elementy. Krevní plazma představuje 55 % krve v našem těle a z 90 % ji tvoří voda. Krev je systém s jasně danou strukturou i „provozním řádem“. Stejně tak je synchronizován počet krevních elementů (červené a bílé krvinky, krevní destičky), které v oběhové soustavě nesmí chybět, ale ani přebývat. Jedině tak mohou udržovat správné tempo naší krve, tak aby tekla, jak má – ani příliš rychle, ani pomalu.

Čtěte také: Krev – tekutina našeho života

Zdroj: www.myakrev.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chudokrevnost - Anemie

Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi.

Poruchy krevních destiček

Krevní destičky (trombocyty) jsou velmi zvláštním druhem krevních buněk - stejně jako zralé červené krvinky nemají buněčné jádro, navíc se vlastně jedná oodštěpky speciálních zárodečných buněk...

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

Anemie

Stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), to je anemie, čili chudokrevnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce