Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Budoucnost v analýze krevního obrazu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6785x )

Česká republika má nový unikátní přístroj, který dokáže provést kompletní analýzu krevního obrazu během 30 vteřin a zároveň umožňuje automatizovat v jednom běhu další, nová a progresivní hematologická vyšetření. Nový koncept hematologické linky ušetří čas i peníze a zvýší komfort pro pacienty.

Všeobecná fakultní nemocnice

Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1. LF UK zakoupil unikátní přístroj, který dokáže provést kompletní analýzu krevního obrazu během 30 vteřin a zároveň umožňuje automatizovat v jednom běhu další, nová a progresivní hematologická vyšetření. Krom zřejmé časové úspory se tak do budoucnosti naskýtá možnost průlomových výsledků v diagnostice a predikci vývoje některých onemocnění, stejně jako v racionalizaci medikace.

Dnešní stávající automatizovaná hematologická analýza zahrnuje komplex vyšetření, která se vzájemně doplňují. Mezi základní screeningová hematologická vyšetření můžeme počítat analýzu krevního obrazu, to je určení počtu červených krvinek, leukocytů a krevních destiček a stanovení hemoglobinu, hematokritu a dalších parametrů, jako je střední objem červených krvinek aj. Patří sem i diferenciální rozpočet subpopulací leukocytů, to je neutrofilních, basofilních a eosinofilních granulocytů, dále monocytů a lymfocytů, celkem 27 parametrů krevního obrazu. To vše slouží k určení různých typů anemií, nebo naopak leukocytóz při zánětu, leukemií a podobně. Analýza přístrojem pak trvá asi 30 sekund.

To však někdy nestačí, další analýzy vyžadují řadu manuálních úkonů, které jsou mnohdy závislé na zručnosti a zkušenosti personálu. Kapacita mikroskopických vyšetření v laboratoři je limitována časovou náročností a zrakovou únavou hodnotící laborantky – běžně toto vyšetření trvá při hodnocení 100 a více buněk v mikroskopu déle než 30 minut a denně je jedna specializovaná laborantka bez únavy zraku schopna správně vyhodnotit maximálně 20 vzorků.

Nový koncept hematologické linky však umožňuje všechny procesy této hematologické analýzy včetně mikroskopického vyhodnocení krevních nátěrů automatizovat, standardizovat a přizpůsobit konkrétním podmínkám v laboratoři. Celý proces probíhá automaticky – laborant prakticky může odejít a přístroj vše sám vyšetří. Pracovníci laboratoře se tak mohou plně věnovat jiné odborné práci. Fyzické propojení hematologické analýzy s přípravou mikroskopických preparátů a jejich vyhodnocením tedy významně zkracuje dobu od přijetí vzorku v laboratoři až po odeslání výsledku lékaři.

Lze očekávat, že tento koncept plně automatizovaného řešení komplexní hematologické analýzy při přímém zapojení do informační sítě VFN významně zkrátí dobu čekání lékařů na výsledky a tím urychlí jejich další rozhodování o vedení léčby. Zvyšuje se tak i komfort pro pacienty v odborných ambulancích, kdy budou ušetřeni dlouhého čekání na výsledky mikroskopického vyhodnocení. Počítáme s uvedením tohoto analyzátoru i do třísměnného provozu po dobu 24 hodin.

Lékař díky novým parametrům s vysokou prediktivní hodnotou může lépe předvídat budoucí vývoj onemocnění a racionalizovat medikaci. Pacient není zbytečně zatěžován léky a léčba je levnější.

Expertní software linky samostatně kontroluje i technické podmínky analýzy, zpracovává demografické údaje, historii výsledků pacienta a další. Komunikační propojení mezi moduly pomocí řídícího expertního softwaru umožňuje i vzájemné sdílení informací. Díky tomu jsou podmínky přípravy a vyšetření mikroskopického preparátu vždy individuální pro každý vzorek.

Přístroj umožní včas odhalit septické stavy, lékař může hned podat antibiotika. Využití má na jednotkách intenzivní péče, získaná data poslouží také kardiochirurgické klinice a průlom lze očekávat v časné diagnostice v hematoonkologii. Monitorovat by se mohl efekt léčby maligních lymfomů a leukémií, to jsou zatím jen směry dalšího výzkumu.

Přečtěte si také

V zimně je potřeba věnovat kloubům kvalitní péči

Mýty a skutečnost v léčbě a prevenci civilizačních onemocnění

Podzim je nejvhodnějším časem k očkování proti sezónní chřipce

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chudokrevnost - Anemie

Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi.

Poruchy krevních destiček

Krevní destičky (trombocyty) jsou velmi zvláštním druhem krevních buněk - stejně jako zralé červené krvinky nemají buněčné jádro, navíc se vlastně jedná oodštěpky speciálních zárodečných buněk...

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Anemie

Stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), to je anemie, čili chudokrevnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce