Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mrtvice, infarkt a rychlá smrt: hypertenzi nepodceňujte

( Komerční prezentace | přečteno: 8665x )

Vysoký tlak nejsou jen dvě čísla na tlakoměru, ale závažný problém, který poškozuje naše cévy. Bohužel většinou přichází bez doprovodných příznaků, a pokud na něj nepřijdeme například při preventivní prohlídce u lékaře, může mít fatální následky. Myslet na prevenci a pravidelně si výši tlaku hlídat je naprosto nezbytné – a to i v případě, že nepatříte do rizikových skupin. Hypertenze nebolí a nevybírá si.

pexels.com

Krevní tlak je síla, jakou naše srdce působí na stěny tepen. Na tlakoměru vidíme vždy dvě hodnoty, jedna udává systolický a druhá diastolický tlak. Obě tyto hodnoty jsou důležité, protože měří tlak ve dvou fázích. Ve fázi, kdy naše srdce pumpuje a ve fázi, kdy odpočívá.  Když tlak opakovaně převyšuje hodnoty 140/90 milimetrů rtuťového sloupce, jedná se o vysoký tlak neboli hypertenzi.

Proč je nebezpečný?

Pokud jsou naše cévy dlouhodobě vystaveny vysokému tlaku, začnou se na nich tvořit jizvy, ztrácí pružnost a jsou více náchylné k ucpání či prasknutí. A tyto problémy mohou vést k srdečnímu selhání, mozkové mrtvici, hluboké žilní trombóze a plicní embolii.

Kdy mi hypertenze hrozí?

Mezi nejčastější rizikové faktory patří nezdravý životní styl – obezita, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, nedostatek pohybu a nezdravá strava. Hypertenze se však může z ničeho nic objevit i v těhotenství, kdy je rovněž velmi nebezpečná, protože může vážně ohrozit jak nastávající maminku, tak i správný vývoj plodu.  Bohužel významnou roli hrají i dědičné faktory a vysoký tlak se může objevit i u jedinců, kteří žijí zdravě.

Jak poznám vysoký krevní tlak?

Vysoký krevní tlak sice někdy může mít nějaké nespecifické příznaky jako je například bolest hlavy, únava či dušnost, ale zpravidla jej bez měření nepoznáme. Tlak pravidelně měří lékaři na preventivních prohlídkách, na které bychom jednou za dva roky měli pravidelně chodit. Bohužel to ale nestačí – ideální je měřit si tlak doma pravidelně domácím tlakoměrem. Zvlášť v případě, že patříme do rizikových skupin.

Pro koho se hodí zápěstní tlakoměr?

Domácí tlakoměry se umisťují buď na paži, nebo na zápěstí. Zápěstní digitální tlakoměry jsou méně přesné, ale velmi skladné. Představují dobrou volbu pro preventivní měření tlaku u osob patřících do rizikových skupin anebo pro všechny, kdo často cestují. Zápěstní tlakoměr se vám vyplatí i v případě, že máte silnější paže. Tonometr volte jen v případě mírných srdečních arytmií, pro silnější arytmie je málo přesný.

Pro koho se hodí pažní tlakoměr?

Digitální pažní tlakoměry jsou přesnější než zápěstní, pokud však trpíte silnou arytmií, nejlepší volbou je tlakoměr Tensoval duo control, který je díky unikátní technologii stejně přesný jako tlakoměry v ordinacích praktických lékařů. Při výběru tlakoměrů však myslete i na velikost manžety, zpravidla se vyrábějí ve velikostech S, M, L – musí vám přesně padnout, aby měření bylo co nejpřesnější.

tlakoměr

Tlakoměr jako dárek?

Hypertenze je bohužel civilizační chorobou, která trápí vysoký počet lidí. Jenže úmrtí jsou leckdy zbytečná, až v 80 % případů jim bylo možné předejít. Prevencí a pravidelným měřením. Pokud chcete pro své zdraví něco udělat, pravidelně si tlak měřte. Pořízení tlakoměru je investicí do vašeho zdraví a tedy investicí nezaplatitelnou.

Tlakoměr můžete pořídit také svým rodičům či prarodičům – ve vyšším věku totiž riziko hypertenze mnohonásobně narůstá. Výběr správného tlakoměru není žádná věda, vybírejte podle typu obtíží, pozitivních recenzí a také podle toho, jestli vám padne do ruky a dobře se ovládá.

Nezapomínejte také na úpravu životního stylu. Nebojte, není potřeba uběhnout denně třicet kilometrů – pokud si každý den dopřejete svižnou procházku, uděláte svému zdraví skvělou službu. Nenechte se ohrozit vysokým tlakem – je to zbytečné.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce