Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Hypertenze - výskyt zvýšeného krevního tlaku roste s věkem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11140x )

Hypertenze neboli zvýšený krevní tlak patří mezi jednu z nejrozšířenějších civilizačních chorob. Především jako připomínka prevence proti této nemoci vznikl Světový den hypertenze, který připadá na 17. května. Letos již podesáté upozorňuje veřejnost na význam pravidelného měření tlaku. Hypertenze byla v České republice v roce 2014 zaznamenána u přibližně 35 % osob ve věku 25-64 let. Její výskyt roste se zvyšujícím se věkem.

shutterstock.com

„Výskyt tohoto onemocnění roste se zvyšujícím se věkem. Zatímco arteriální hypertenzí trpí 6 z 10 šedesátiletých, u osmdesátiletých je to již 8 z 10,“ říká MUDr. Igor Karen, místopředseda výboru Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (SVL ČLS JEP) a současně odborný garant pro tuto problematiku. Nebezpečí špatně nebo nedostatečně léčené či dokonce nerozpoznání této nemoci spočívá v přímém vztahu k rozvoji kardio či cerebrovaskulárních onemocnění, tedy může vést ke vzniku mrtvice, srdečního infarktu či srdečního selhání. Hlavními rizikovými faktory jsou stres, kouření, nedostatek pohybu, dědičnost a zvyšující se věk. Lidé by jako prevenci měli v zásadě dodržovat zdravý životní styl, nekouřit, nepřejídat se, vyvíjet přiměřenou tělesnou aktivitu v každém věku a konzumovat alkohol jen v rozumné míře.

Čtěte také: Vysoký krevní tlak ohrožuje také děti

Co je vysoký krevní tlak (arteriální hypertenze) a jak se projevuje?

Arteriální hypertenzi (vysoký krevní tlak) definujeme jako opakované zvýšení krevního tlaku ≥ 140/90 mmHg naměřené minimálně při dvou různých návštěvách v ordinaci lékaře. V ČR se četnost výskytu hypertenze pohybuje u osob ve věku 25 – 64 let kolem 40 %. Výskyt hypertenze roste s věkem, hypertenzi má 72 % mužů a 64 % žen ve věku 55 – 64 let.

Hypertenze probíhá často bezpříznakově, vysoký krevní tlak nebolí. Až ¾ osob s vysokým krevním tlakem o své nemoci vůbec neví. Prvotní příznaky jsou často nespecifické. Patří mezi ně bolesti hlavy, únava, poruchy soustředění, bušení srdce, tlak na hrudi, návaly horka a další. Jestliže není hypertenze včas odhalena a léčena, může dojít k poškození orgánů. To se projevuje dušností, intenzivním bušením srdce nebo oteklými kotníky. Může dojít také ke zhoršení zraku (díky poškození sítnice), případně dalších smyslů.

Čtěte také: Barostimulace řeší hypertenzi

Jaké jsou příčiny vysokého krevního tlaku?

1. Faktory genetické:
  • jsou zkoumány, složité vzájemné vztahy, zatím nemožno ovlivnit

2. Faktory vnějšího prostředí:

  • nadměrný přívod sodíku, zvýšená citlivost na sodík
  • zvýšený kalorický příjem, obezita, zvláště abdominální (břišní)
  • zvýšená konzumace alkoholu a tabakismus
  • stres a socioekonomický status
  • některé léky – např. hormonální antikoncepce, kortikoidy, antidepresiva

3. Poruchy endogenních (vnitřních) regulačních mechanismů a metabolické odchylky:

  • narušení endotelu (cévní výstelky) a stěny cévní
  • poruchy metabolismu glukózy (glukózová intolerance, inzulinorezistence, diabetes mellitus)

Příčinou může být také jiné onemocnění, např. ledvin, žláz s vnitřní sekrecí (štítná žláza, nadledviny, hypofýza) nebo oběhové soustavy (srdeční vady) – v takovém případě mluvíme o tzv. sekundární arteriální hypertenzi.

U většiny nemocných s vysokým krevním tlakem (asi 90%) se nepodaří vyvolávající příčinu jasně identifikovat. Na vzniku vysokého krevního tlaku se podílí společně řada faktorů. Mluvíme o tzv. esenciální hypertenzi.

Zvláštní kapitolu tvoří hypertenze vyvolaná těhotenstvím, která je jednou z nejčastějších zdravotních problémů, jež budoucím maminkám komplikují život. Postihuje asi 10 % těhotných žen. Pokud těmto ženám nepomůže úprava denního režimu a diety a jejich krevní tlak překračuje hodnoty 145/95, musí lékaři přistoupit k podávání léků – volí samozřejmě ty, které jsou pro matku i plod bezpečné.

Čtěte také: Domácí měření krevního tlaku

Typy arteriální hypertenze

  • Primární arteriální hypertenze – zvýšený tlak není důsledkem jiného onemocnění.
  • Sekundární arteriální hypertenze – je důsledkem jiného zjištěného onemocnění, pro léčbu je nutné tuto příčinu odstranit.
  • Plicní hypertenze – tj. hypertenze v plicním oběhu – je samostatným onemocněním s odlišnými příčinami, projevy a následky

Jaká jsou rizika neléčené hypertenze?

Vysoký krevní tlak patří mezi hlavní příčiny rozvoje srdečního selhávání, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody, selhání ledvin, demence a dalších onemocnění. Zmíněná srdečně-cévní onemocnění patří celosvětově mezi nejčastější příčiny nevratného poškození zdraví a úmrtí, proto je včasná diagnostika velice důležitá. Navíc, včasná a správná léčba hypertenze snižuje nemocnost a úmrtnost na cévní mozkovou příhodu o 30 – 40 %, na ischemickou chorobu srdeční o 20 – 25 a na srdeční selhání až o 50 %.

Léčba hypertenze

Léčba vysokého krevního tlaku spočívá v úpravě životosprávy a v nasazení účinných léků. Existuje řada antihypertenziv, tedy léků ke snížení vysokého krevního tlaku, které mají rozdílné mechanismy účinku. Nejčastěji snižují napětí periferních cév – nebo je roztahují – a tím se krevní tlak snižuje. O výběru konkrétního léku rozhoduje specialista – podle stavu a potřeb konkrétního pacienta

Jak předcházet vysokému krevnímu tlaku

  • Buďte fyzicky aktivní minimálně 30 – 60 minut denně (mírná fyzická aktivita znamená, že se lehce zapotíte a zadýcháte).
  • Jezte zdravě! Váš jídelníček by měl obsahovat hlavně zeleninu a ovoce, ryby, luštěniny a ořechy
  • Nepřisolujte jídlo!
  • Omezte konzumaci jídla připraveného z polotovarů, omezte konzumaci jídel z restaurací a fast-foodů. Tato jídla obvykle obsahují velké množství soli a tuku.
  • Pokud máte nadváhu, snažte se zhubnout. Váš BMI (body mass index, BMI = hmotnost v kg/(výška v cm)2 by se měl pohybovat mezi 20 a 25.
  • Snažte se omezit vliv stresu, který na Vás působí (pomáhá pravidelný pohyb, jóga, meditace, čas strávený s Vaší rodinou a přáteli). Mluvte o svých problémech!
  • Omezte příjem alkoholu (u muže 1 pivo denně, u ženy malé pivo denně).
  • Nekuřte a vyhýbejte se místům, kde kouří ostatní.



Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce