Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vysoký krevní tlak ohrožuje plíce

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 18210x )

Bez potravy se člověk obejde až několik týdnů, bez vody pár dnů, ovšem bez přísunu vzduchu vydrží pouhých pár minut. Dýchání je proto základním předpokladem i projevem života. Znečištěné životní prostředí, stejně jako nezdravý životní styl má přímý dopad na výkonnost dýchací soustavy, zejména na plíce.

shutterstock.com

Stěžejní funkce plic spočívá v tom, že přenášejí kyslík ze vzduchu do krve a zároveň z ní vylučují kysličník uhličitý. Pokud dlouhodobě dochází ke zvýšení krevního tlaku v plicních cévách, pravá srdeční komora je neúměrně přetížená, zato levá část srdce trpí nedostatkem krve, která je navíc málo okysličená. V důsledku toho se do celého organismus dostává méně této životodárné tekutiny a klesá krevní tlak ve velkých cévách.

Typickými příznaky jsou celková únava, ospalost, slabost, dušnost, závratě, hlavně při sedání a vstávání, mdloby, bolest na hrudi, zrychlený tep, bušení srdce, rty a kůže mívají namodralý odstín, objevují se otoky rukou, kotníků i celých dolních končetin. Pro tyto složité zdravotní potíže existuje prostý název: PAH nebo plicní arteriální hypertenze.

Když plíce churaví

Při dlouhodobém neléčení se symptomy objevují stále častěji, dokonce, i když je člověk v naprostém klidu. Má vážné problémy s dýcháním při docela obyčejných a běžných činnostech a není výjimkou, že bývá upoután na lůžko.

Skutečnou příčinu, tedy vysoký krevní tlak v cévách plic, odhalí pouze odborné lékařské vyšetření plic. Pro správnou léčbu je totiž nutné vyloučit jiná onemocnění dýchacích cest, která můžou mít podobné příznaky i průběh. K nejčastějším záměnám dochází v souvislosti s alergickými reakcemi, virovými a bakteriálními infekcemi.

Při nepatrném podezření, že se může jednat o onemocnění plic, je návštěva lékaře skutečně nezbytná. Existuje řada spolehlivých vyšetřovacích metod na stanovení diagnózy plicní hypertenze, posouzení výkonnosti a správné funkce plic i srdce. K základním patří EKG, rozbor krve zaměřený na míru okysličení, rentgen plic a srdce, případně upřesněný CT hrudníku, tzv. plicní scintigrafie, která zobrazuje zásobování plic krví, a spirometrie na zhodnocení proudění vzduchu v plicích. Není se čeho obávat, jedná se o běžná, a hlavně nebolestivá vyšetření.

Dýchavičnost není normální

Plicní arteriální hypertenze (PAH) je nevyléčitelné, nicméně léčitelné onemocnění. Předpokladem úspěšnosti je právě včasná diagnostika a dále radikální úprava životního stylu i stravovacích návyků. Je zapotřebí zbavit se případné nadváhy, méně solit, častěji odpočívat, nepřepínat síly a nezvedat těžká břemena, neboť při tom dochází ke zvýšení krevního tlaku v plicích a prohlubuje se dýchavičnost. Ze všeho nejdůležitější je nekouřit a důsledně se vyhýbat zakouřenému, znečištěnému a prašnému prostředí, což nemocnění plic rapidně zhoršuje. Stejně jako opakované choroby z nachlazení a infekční onemocnění dýchacích cest, preventivní opatření jsou proto na místě, třeba pravidelné očkování proti chřipce, dostatečný přísun vitaminů apod.

Lékař podle posouzení závažnosti plicní hypertenze i celkového zdravotního stavu určí léčbu medikamenty, které rozšiřují cévy a tím usnadňují proudění krve v plicích, snižují objem tekutin v těle, což také přispívá ke snižování krevního tlaku. Případně naordinuje inhalace kyslíku pro zlepšení okysličení krve.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce