Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nemocné srdce a těhotenství: jde to!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 16757x )

Může mít žena, která se léčí s nemocným srdcem, dítě? A proč léčbu těchto onemocnění podstupují spíše muži? To jsou otázky, na které jsme hledali odpovědi ve specializovaném centru Nemocnice na Homolce, které se zaměřuje na ženy a úspěšně pečuje o těhotné pacientky se závažnými poruchami srdečního rytmu.

shutterstock.com

"V péči naší arytmologické ambulance je více než desítka žen s defibrilátorem, které úspěšně bez komplikací porodily. Na dalších případech spolupracujeme v rámci konzultací. Provedli jsme úspěšné katetrizační ablace těhotných žen, bez následků pro později narozené děti," říká vedoucí lékařka Antiarytmické jednotky Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce MUDr. Lucie Šedivá, PhD. Co je katetrizační ablace a jaké jsou další metody léčby arytmií si přečtěte v tomto článku.

Náhlá srdeční smrt

Právě lidé s nemocným srdcem umírají na náhlou srdeční smrt. Je to stav, kdy člověku přestane náhle fungovat srdce a do hodiny od začátku příznaků umírá. Na náhlou srdeční smrt ročně zemře stejný počet nemocných jako na rakovinu plic, prsu, mozkovou příhodu a AIDS dohromady. Až 88 procent těchto náhlých úmrtí mají na svědomí poruchy srdečního rytmu (arytmie) vznikající v důsledku dysfunkce levé srdeční komory. Podrobnosti o tom, proč arytmie vzniká a jak ji poznáte, se dočtete zde.

Nejúčinnější možností, jak ochránit nemocné před náhlou srdeční smrtí, je voperování implantabilního defibrilátoru. Tento přístroj příčinu arytmií nevyléčí a jejich vzniku nezabrání, ale svým zásahem je ukončí a zachrání tím nemocného před smrtí. U žen je o něco nižší riziko náhlé srdeční smrti než u mužů, poruchy srdečního rytmu však mohou ženám zkomplikovat těhotenství, negativně ovlivnit plod a porod samotný.

Ve většině případů nastává NSS u nemocných se známým postižením srdce, avšak u 20 až 25 procent lidí se projeví nemocné srdce až náhlou srdeční smrtí. Nejčastější příčinou náhlé srdeční smrti je ischemická choroba srdeční, která ji způsobuje až v 80 procentech. Více podrobností o této chorobě si můžete přečíst zde.

Příčinou jsou i onemocnění srdeční svaloviny (kardiomyopatie), která jsou způsobena jejím poškozením infekcemi, toxickými látkami či alkoholem, některá geneticky podmíněné onemocnění vedoucí k život ohrožujícím arytmiím či vrozené srdeční vady. K rizikovým faktorům tedy patří především typické rizikové faktory ischemické choroby srdeční, jako je kouření, obezita, cukrovka, malá fyzická aktivita a mužské pohlaví.

Nejdůležitějším rizikovým faktorem náhlé srdeční smrti je odhalení dysfunkce levé srdeční komory. Pacienti s takto postiženou funkcí srdce mají větší riziko vzniku arytmií, které ve svém důsledku vedou ke zhroucení oběhu a bez zásahu takový nemocný umírá. Zvláště ohroženou skupinou jsou nemocní se srdečním selháním. Podle současných znalostí umírají nemocní se srdečním selháním během osmi let od projevení nemoci, a to 80 procent mužů a 70 procent žen.

Ženy o defibrilátor nestojí?

Z výsledků velkých studií o náhlé srdeční smrti vyplývá, že 40 procent případů srdeční zástavy se děje ženám. Přesto je poměr žen a mužů zabezpečených implantabilním defibrilátorem 1:3. "Nižší procento žen, kteří mají implantovaný ICD přístroj v poměru k jejich ohrožení, má zřejmě více vysvětlení. Ženy jsou pravděpodobně méně nakloněny invazivním formám léčby a mají váhavější postoj k operačním výkonům. Další možnou příčinou je jejich vyvinutá zodpovědnost vůči rodině než je tomu u mužů - ženy odkládají klíčovou návštěvu u lékaře, která by mohla odhalit závažné onemocnění," míní dr. Šedivá. Podobné je to i v případě katetrizační ablace fibrilace síní, kdy ji podstupuje méně než 40 procent žen z celkového počtu takto léčených nemocných. "I v tomto případě, a možná ještě více než v předcházejícím, hraje zřejmě roli neochota žen podrobit se invazivnímu zákroku. Ženy jsou náchylnější k přezírání obtíží či zatajování a popírání příznaků nemoci," říká dr. Šedivá.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Mauve

The forum is a brighter place thakns to your posts. Thanks!

znluipug

HWeVJ2 bnhfhozkljpp

ycenzafbp

LHeiVw , [url=http://qvvjvsfggtuv.com/]qvvjvsfggtuv[/url], [link=http://wqerkgdvilrx.com/]wqerkgdvilrx[/link], http://oagiwzjwzojk.com/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce