Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Poprvé na světě: robot na Homolce operoval tepny

( Výstup z tiskové konference | přečteno: 14823x )

Jako první na světě provedli lékaři Nemocnice Na Homolce složitou operaci výdutí břišní aorty a obou pánevních tepen pomocí chirurgického robota da Vinci. Pacientem byl šestasedmdesátiletý muž. "Šlo o zcela nový typ robotického chirurgického zákroku. Náročná operace trvala šest hodin," uvedl primář Oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce a operatér doc. MUDr. Petr Štádler, Ph.D.

shutterstock.com

"Unikátnost výkonu spočívala v tom, že jsme pacientovi při kombinovaném postižení břišní aorty a pánevních tepen našili v dutině břišní roboticky tři cévní anastomózy (spojení), zatímco dosud jsme pomocí robota dělali maximálně dvě. Chirurgický zákrok byl nyní pro pacienta díky použití robota mnohem šetrnější – místo řezu na břiše měl jen malé vpichy a rychleji se zotavoval," říká primář Štádler.

Výduť aorty mají častěji muži

Příčinou vzniku výdutě jsou degenerativní změny velké elastické tepny nejčastěji na podkladě aterosklerotických nebo i zánětlivých změn. Častěji jsou postiženi muži, u kterých výskyt výdutě břišní aorty významněji stoupá ve věku nad 60 let. "Hlavní nebezpečí spočívá v riziku prasknutí výdutě aorty, které představuje 80-90 procentní úmrtnost. Polovina lidí umírá na místě," vysvětluje primář Štádler.

Ke vzniku tohoto onemocnění mají někteří lidé genetické dispozice. Mimo dědičného zatížení k němu přispívá i nesprávná životospráva, kouření a nedostatek pohybu. "Strava plná živočišných tuků vede ke zvýšenému obsahu cholesterolu v krvi a tvorbě aterosklerotických plátů v tepnách.Vysoký krevní tlak je významným rizikovým faktorem u výskytu výdutě aorty," uvedl docent Štádler. Doplnil, že pacient, kterému provedl unikátní operaci výdutí aorty a pánevních tepen, měl vysoký krevní tlak i vysoký obsah cholesterolu v krvi.

"Na výdutě tepen se přijde často pouhou náhodou, například při ultrazvukovém vyšetření žlučníku či ledvin nebo při jiném komplexním vyšetření. Někdy může být první známkou projevu výskytu výdutě aorty její prasknutí," upozornil primář Štádler.

Jak probíhá léčba?

Pokud se u pacienta výduť včas zjistí, lékaři sledují dynamiku jejího růstu a celkovou velikost. Růst větší než 0,5 centimetru za půl roku nebo více jak jeden centimetr za rok by neměl nechat lékaře v klid. K operaci břišní aorty indikují obvykle pacienty, u nichž je průměr výdutě větší než 55 milimetrů. Operaci mohou provést buď otevřeně, laparoskopicky nebo roboticky. Každá má určitou výhodu. Pro pacienta je nejšetrnější robotická operace.

"Prevencí choroby je hlídat si krevní tlak, a pokud je zvýšený, tak ho včas léčit. Jestliže se onemocnění objeví v rodině, musí se člověk od padesáti let výše intenzivněji sledovat, protože má pravděpodobně k nemoci dispozice," dodal docent Štádler.

Primář Štádler je průkopníkem v roboticky asistovaných cévních operacích v Evropě i v zámoří, školí i lékaře v americkém Houstonu. Robotickou cévní operativou se Nemocnice Na Homolce zařadila mezi přední světová pracoviště, kde se tyto výkony provádějí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
lpcqeppyc

JbLiU9 klqgpiiqenoa

zebbuyrd

gnC4UB , [url=http://zhdnvfvxefxm.com/]zhdnvfvxefxm[/url], [link=http://xauzwckzcvob.com/]xauzwckzcvob[/link], http://olkdpulbmlyo.com/

jdptjwujql

hoWUDY yaqaqntxzbbt


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce