Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mozková mrtvice – lékařskou pomoc volejte bez prodlení

(MUDr. Jiří Štefánek | přečteno: 38164x )

Mozková mrtvice je nebezpečný stav, který může znamenat doživotní postižení nebo i smrt. Nejvíce jsou ohroženi muži nad 50 let, kuřáci s vysokým tlakem a zvýšenou hladinou cholesterolu. Nenechme se tím však mýlit, potenciálním pacientem může být každý z nás bez ohledu na věk a rizikové faktory.

shutterstock.com

Příběh pana Krále


Pan Král, 74letý důchodce, kuřák, léčící se se srdcem, doma po obědě zkolaboval. Upadl, ale neztratil vědomí, měl křeče končetin, nebyl schopný řeči. Rodina zavolala záchranku. V nemocnici byla potvrzena ischemická cévní mozková příhoda (způsobená ucpáním cévy krevní sraženinou). Pan Král byl v těžkém stavu – ležící, nekomunikující a ochrnutý na pravou polovinu těla. Dostal ihned infuze s léky. Byla mu zajištěna základní pohybová rehabilitace. Během několika dnů se stav pomalu zlepšil, pacientovi se do značné míry vrátila hybnost pravé poloviny těla. Sice přetrvávala jistá slabost a třes pravé horní končetiny, ale pan Král byl schopen se s oporou postavit a přijímat potravu. Problémy mu dělala řeč, proto byl povolán logoped, který úspěšně nastartoval rehabilitaci řeči – pan Král začal díky cvičením přiléhavě komunikovat pomocí jednotlivých slov a jednoduchých vět. Intenzivní rehabilitace pokračovala v rehabilitačním ústavu. Za 6 týdnů byl pacient propuštěn domů. Je schopen chůze o holi, je soběstačný a dokáže komunikovat se svým okolím. Stav sice není zcela ideální, ale musíme si uvědomit, že bez léčby by během několika dnů s vysokou pravděpodobností zemřel nebo by zůstal trvale upoutaný na lůžko.


Příznaky mozkové mrtvice


Mozkovou mrtvici (= cévní mozkovou příhodu) můžeme definovat jako náhle vzniklou poruchu funkce mozku, která je způsobena poškozením mozkových buněk. Příznaky mozkové mrtvice jsou velice pestré. Někdy mohou být vypadat značně dramaticky, jindy ani nemusíme poznat, že k mozkové příhodě vůbec došlo.

Cévní mozková příhoda se může projevit náhlou ztrátou vědomí, křečemi, výjimečně bolestí hlavy, poruchou smyslů a nezřídka poruchou řeči. Přítomny bývají obrny částí těla společně s poruchami citlivosti, pro rozsáhlejší ischemické příhody bývá typické ochrnutí a ztráta citlivosti celé poloviny těla.

Zajímavou skupinu představují drobné a krátkodobé ischemické cévní mozkové příhody označované zkratkou TIA (Tranzientní Ischemická Ataka). Jsou varováním, neboť mohou být po čase následovány rozsáhlými mozkovými mrtvicemi. Při TIA dojde k tomu, že určitá mozková tepénka je ucpána drobnou sraženinou, která se rychle rozpustí a porucha určité oblasti mozku je velmi krátká (maximálně minuty). Projevy TIA - náhlá ztráta zraku na jedno oko, upuštění předmětu na zem, neschopnost mluvit apod. - proto rychle odezní a dotyčný člověk jim nemusí přikládat žádnou váhu. Tyto ataky mohou být nicméně po určité době následovány rozsáhlými mozkovými mrtvicemi, a proto může být jejich podcenění fatální.

První pomoc


Je nutné poznamenat, že laik není u cévní mozkové příhody schopen udělat prakticky nic. Při podezření na CMP je proto nutné zavolat rychlou záchrannou pomoc a vyčkat příjezdu odborníků, kteří pacienta převezou do nemocnice. Během převozu mohou zdravotníci zhodnotit základní životní funkce postiženého, stabilizovat ho a zavést žilní vstup. Vlastní léčba však probíhá až v nemocničním zařízení.



Čtěte příště:Příčiny mozkové mrtvice, Jak snížit riziko mozkové příhody


Nenechte si ujít skutečný příběh Josefa Edera, kterým přispěl do . Je v něm všechno: fakta, emoce, názor. Najdete ho zde. Držíme palce!


Pokud jste byli nuceni se vypořádat s mozkovou příhodou nebo se staráte o někoho po mozkové mrtvici, podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo nám svůj příběh napište!
Diskuse k článku
Pavel
2x

Jak jsem psal.Kdy bybyste doktoři zde nebyli,třeba žili na Měsíci tak bychom byli zdraví jak ryby.Rakovinu bychom si léčili lysinem nebo trypsinem podle Dr.Ratha nebo MUDr.Jurkoviče a byla by z toho rýma.Stejně vám brzy dojdou zásoby yperitu z 1.sv.války,čím nás pak budete léčit,strychninem?Krevní tlak bychom si léčili argininem,který rovněž regeneruje kolageny,zároveň likviduje LDL a sraženiny,Tudíž žádné infarkty,mrtvičky.Dožívali bychom se 130 let,brali bychom stopové prvky podle kandidáta Nobelovy ceny Dr.Joe Vallacha.A léčili si chlamydie a boreliózu podle Wheldonova protokolu,Marshalova protokolu,Wanderbiltské univerzity a nečekali až nás skolí RS,CF,rakovina,mrtvičky ifarkt,alzheimer,případně až se budem plazit s postchlamydiovými artritidami,jakožto důsledkem neléčených chlamydii a boreliózy.Hypochondrizovaní pacienti vám nesmírně děkují za to rejdění na vozíčku s RS.Odbočil jsem.Po 40.si budem měřit krevní tlak no a pak ten arginin.Nebudem muset poslouchat,že ty bolesti hlavy,závratě a později i zhoršování paměti máme ze strašné vzpomínky z dětství,co natom,že na kartě oba rodiče hypertenzní.Prosím vás jděte do Německa a všichni.Děkuji.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Snížení hladiny cholesterolu lecitinem?

Na snížení hladiny cholesterolu užívám asi 2 roky LECITIN. V současní době začínám užívat v rámci HST(hormonální substituční terapie) hormonální preparát s hormonem estrogen (KLIANE). Náhodou jsem se právě dočetla, že lecitin mimo jiné snižuje hladinu nadbytečných estrogenů a proto bych chtěla znát názor odborníka, zda mohu současně užívat oba zmíněné preparáty (Lecitin x Kliane). Děkuji.

Cholesterol

Chtěl bych vědět, jaká je přípustná hranice cholesterolu v organismu a v jakých jednotkách se uvádí.

Cholesterol

Cholesterol je základním stavebním kamenem stěn buněk, ale také nutností pro tvorbu především pohlavních hormonů, hormonů nadledvin a žlučových kyselin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce