Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak hradí pojišťovna operaci křečových žil

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12202x )

Měla bych podstoupit operaci křečových žil. Lékař mi navrhuje jako výhodnější variantu operaci laserem, ale musela bych si ji sama zaplatit. Proč není tato operace hrazena pojišťovnou?

shutterstock.com

Pojišťovna hradí svým pojištěncům z veřejného zdravotního pojištění operace křečových žil (varixů) provedené ve smluvním zdravotnickém zařízení podle platného Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, tj. na základě vykázání kódů existujících výkonů. Hradí tedy provedení klasického chirurgického zákroku, což je radikální chirurgické odstranění křečových žil. V rámci odbornosti dermatologie pak pojišťovna plně hradí také tzv. skleroterapii, používanou u metličkovitých varixů nebo u žilních spojek a zbytků po operaci varixů. Zde se jedná o uzavření postižené žíly v důsledku aplikace látky, která způsobí její místní zjizvení a uzávěr.

Čtěte také: Prevence křečových žil: nedávejte nohu přes nohu

Jiný způsob provedení zákroku, např. odstranění křečových žil laserovou nebo radiofrekvenční metodou, kdy je do povrchového žilního kmene zavedena speciální sonda vysílající laserové záření nebo bipolární radiofrekvenční proud, pojišťovny zatím hradit nemohou – laserová ani radiofrekvenční operace varixů dosud nebyly zařazeny mezi výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Zdravotnická zařízení je sice mohou provádět, protože je to metoda oficiálně povolená ministerstvem zdravotnictví, ale musí si je hradit pacient.

Čtěte také: Léčbu křečových žil by lidé podle lékaře neměli odkládat

K tomu, aby byl nějaký výkon zařazen do seznamu hrazených zdravotních výkonů, je zapotřebí, aby o možnost provádění této metody a její následnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění požádala příslušná odborná společnost. Se svým požadavkem se musí obrátit na MZ ČR a předložit návrh zdravotního výkonu včetně zdůvodnění nutnosti jeho zařazení mezi výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění a předběžné ekonomické kalkulace. Teprve poté, co je schváleno zařazení výkonu mezi hrazené, je vytvořena konečná podoba výkonu včetně jeho ekonomického ohodnocení a výkon je zařazen vyhláškou MZ ČR do Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Zdravotnická zařízení, která splňují požadované podmínky pro poskytování této péče, pak mohou požádat pojišťovnu o nasmlouvání předmětného výkonu. Pokud ho mají ve své smlouvě, mohou ho vykazovat pojišťovně k úhradě ze zdravotního pojištění.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce