Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kýla a co s ní

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 40353x )

Bolest a nepohodlí, které kýla způsobuje, mohou zasahovat do vašich každodenních činností a bránit vám tak žít naplno a bez jakýchkoli omezení. Nemusí tomu tak ale být.

shutterstock.com

Kýla a co s ní

Bolest a nepohodlí, které kýla způsobuje, mohou zasahovat do vašich každodenních činností a bránit vám tak žít naplno a bez jakýchkoli omezení. Nemusí tomu tak ale být. Tyto internetové stránky vás seznámí s možnostmi, jak můžete své potíže s kýlou vyřešit.

Co je to kýla?

Kýla (hernie) je oslabené nebo protržené místo v břišních svalech. Stejně tak jako se vnitřní duše kola tlačí do protržené pneumatiky, tlačí se vnitřní výstelka břišní dutiny na oslabené místo břišní stěny, a vytvoří se tak malý vak podobný balónu. Do tohoto vaku se může vtlačit střevní klička nebo břišní tkáň, čímž se pod kůží vytvoří znatelná bulka. Tlak tkáně na oslabené místo může také způsobovat velkou bolest a nepříjemné pocity.

Kýla se může vytvořit v kterékoli části břišní stěny, nejčastěji však vzniká v oblasti třísel. Přibližně 80 % všech plastik kýl se provádí u kýl v tříselné oblasti. Podle místa, kde vznikají, se pak označují jako inguinální (tříselné) nebo femorální .

Koho kýla postihuje?

Kýla je častější obtíž, než si možná uvědomujete. Podle odhadů postihne kýla v průběhu života každého dvacátého člověka. V České republice se pak provádí asi 20 000 operací kýly ročně. Riziko vzniku kýly neexistuje pouze u mužů. Kýla může vzniknout u každého – u mužů, žen i dětí. Někteří novorozenci mají kýlu dokonce vrozenou.

Co mohu udělat, abych se cítil lépe?

Bolest a nepohodlí způsobené kýlou lze snížit omezením fyzické aktivity. Úlevu vám může poskytnout i pomůcka označovaná jako kýlní nebo břišní pás, zdravotníci se však v názoru na jeho účinnost rozcházejí. Jedinou skutečnou léčbu kýly představuje chirurgický zákrok. Ten odstraní bolest, opraví defekt a současně vyloučí možnost vzniku uskřinuté kýly, která představuje závažnou komplikaci.

Pokroky v operacích kýly

Kýla byla poprvé diagnostikována již v roce 2400 př. n . l. V té době bylo jednou z metod pro léčbu kýly nošení kýlního pásu – mechanické pomůcky zatlačující kýlu zpět do těla. Kýlní pásy se vyráběly z různých materiálů a v rozličných tvarech podle druhu kýly. Další možností léčby bylo umístit pacienta do polohy hlavou dolů, tedy v zásadě jej pověsit za nohy. Podle logického úsudku měla kýla díky působení gravitace sestoupit zpět do břišní dutiny. Tyto metody však nebyly účinné.

V posledním desetiletí 19. století došlo k rychlému pokroku ve znalostech anatomie, chirurgických antiseptických přípravků a anestezie a kýly se začaly léčit operačním zákrokem. První chirurgickou plastiku kýly provedl Bassini v roce 1890.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
draasal
1x

6. 1. 2005 12:49 - OSTRAVA Před soud předstoupil zkušený 57letý chirurg a zástupce primáře chirurgického oddělení Městské nemocnice Ostrava Václav Klimeš spolu s lékaři Jiřím Pitříkem a Janem Glogerem, kteří již pracují v jiných nemocnicích. Pacient Jiří Platzek přišel do nemocnice na plánovanou operaci břišní kýly 5. června 2002. Operace proběhla bez problémů, v průběhu hospitalizace, 8. června ráno ale začal silně zvracet. "Při zhoršení zdravotního stavu nepátrali po příčině, nezavedli pacientovi žaludeční sondu a neposkytli infuzi, v důsledku čehož nepoznali příčinu a neprovedli reoperaci," tvrdí státní zástupce. V důsledku toho se podle něj pacientovi zablokovala střeva a následkem pak byla zástava dýchání a úmrtí. Lékaři však tvrdí, že udělali vše, co bylo v jejich silách. "Smrti pacienta jsem nemohl v žádném případě zabránit, i když každé úmrtí se mne samozřejmě jako lékaře dotýká," tvrdí Klimeš. Ostatní lékaři před policisty do protokolu vypovídali podobně, u soudu ale výpověď odmítli. S novináři se nechtěli bavit. Pozůstalí chtějí dva milióny

Lukáš Vlosinský

Zdravím, chci se zeptat mám bulku velkou asi 1cm v levém i v pravém podbříšku. Vůbec mě nijak neomezuje. Zkoušel jsem si lehnout a zatlačit obě bulky ale nejdou vůbec zatlačit. je to nebo není kýla? Děkuji

Rimmer
1x

Skvělý článek, který ale vůbec neříká co s kýlou i když to název naznačuje. Mám teď podezření, že jsem si kýlu přivodil. Nevím, jestli v klídku zevlit nebo jít honem k lékaři. Jestli k lékaři obvodnímu nebo ho rovnou přeskočit a jít někam na chirurgii. TO možná zajímá lidi, co si čtou článek"kýla a co s ní"...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kýly

Vznik kýl souvisí s celkovou stavbou břišní stěny, která je tvořena směrem z vnitřní strany tenkou pobřišnicí, pevnými vazivovými vrstvami (fasciemi), svaly a vrstvami podkožního tuku a kůže, avšak v některých místech je již od narození břišní stěna u každého zeslabena a v těchto místech se pak kýly nejčastěji vyskytují.

Tříselná kýla

Máme podezření , že má manžel v oblasti třísel kýlu. Když leží, tak je to neznatelné, ale když vstane, tak mu to jakoby "vyjede" a udělá se mu tam boule . Bude nutná operace, nebo se to dá řešit i jinak? Marie

Historie a metoda léčby kýl

Kýla se historicky řešila různě, až roku 1882 Bassini přišel s metodou, která byla široce přijata. Šlo o sešití okrajů defektů a štěrbin a vrstev stěny břišní, takže zanikl otvor – kýlní branka a výchlipka (vak) byl odstraněn a zašit. Tento princip se držel na výslunní 75 let.

Co je to laparoskopie?

Laparoskopickou metodiku lze obecně použít i při vyšetřování či operaci v jakékoliv tělní dutině. Jmenuje se pak samozřejmě jinak ale jedná se o stejný princip (např. artroskopie pro nitrokloubního výkony torakoskopie nebo videotorakoskopie (VTS) pro totéž v dutině hrudní, mediastinoskopie pro oblast mezihrudí, cystoskopie pro oblast močového měchýře apod.).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce