• Dieta a výživa

    Jídlo, které konzumujeme, je úhelným kamenem dobrého zdraví. O výživě se popsalo velmi mnoho papíru a mnoho tvrzení o výživě je sporných anebo protichůdných. Tento článek si klade za cíl být tak jasný a výstižný jak jen to je možné a podat čtenáři užitečné a co nejmodernější informace.

    Nejdůležitější otázky vyžadující odpověď jsou:

    • Z čeho se skládá zdravá dieta?
    • Které potravinové doplňky jsou důležité a kde je získat?
    • O kterých hlavních otázkách výživy se nyní diskutuje?
    • Jaké další léčebné postupy mají vliv na zdravou výživu?
    • Co je vhodné o výživě číst?


    Zdravá dieta

    Zdravá dieta obsahuje poměrně málo tuků a mnoho vlákniny. Červené maso a masa konzervovaná je třeba jíst střídmě. Vejce není třeba přísně omezovat, neboť jsou zdravá. Výzkumy ukázaly, že umělé tuky nejsou zdravé - dobrým zvykem je smíchat 450 g másla a 185 - 250 g slunečnicového oleje a uchovat v malých nádobách v chladu. Takto připravená směs má dobrou chuť a dobře se roztírá, ale obsahuje o polovinu méně živočišného tuku než máslo. Sýry není dobré jíst zcela neomezeně, ale v umírněném množství jsou vhodné. Dospělí nepotřebují mnoho mléka, je však dobře přidávat nízkotučné mléko do čaje nebo kávy a užívat je pří vaření. Pít jen střídmě. Vyhýbejte se šumivým nápojům, obsahují mnoho chemických látek.

    Pro svůj vysoký obsah vlákniny a mnoha živin jsou vhodné celozrnné potraviny. Dobrým zdrojem jsou obilné výrobky (s minimem sladidel a aditiv) a pekárenské zboží. Mnoho pekáren nyní vyrábí celozrnný chléb. Pro osoby alergické na pšeničný lepek je vhodnou náhradou ovesný, rýžový nebo žitný chléb. Návrat zažívá dokonce i staré umění domácího pečení chleba.

    Ke slazení jídel, pokud je nezbytné, používejte med (velmi vhodný!), přírodní šťávy (javor) a nerafinovaný cukr místo cukru rafinovaného (bílého) a umělých sladidel. Je velmi důležité, aby jídlo bylo čerstvé; nakupujte tedy potraviny často a vyhoďte je dříve, než se zkazí. Zvláště důležité je nekonzumovat žluklé tuky a oleje. Jezte mnoho ovoce, salátů a zeleniny všeho druhu, snadno se připravují. Oleje do salátů není vhodné používat ke smažení, neboť je poškozuje vysoká teplota. Místo nich používejte raději stabilní tuky, jako je olivový olej, případně dochucený trochou másla.

    Zvyk přidávat do jídla byliny je velmi rozšířený. Je to velmi zdravé a výrazně to rozšiřuje možnosti dochucení jídla. Naučíte-li se jednou přidávat do jídla vhodné koření, časy mdlé vařené zeleniny budou nenávratně pryč.

    Nutriční doplňky

    Stará škola razila myšlenku, že všechny potřebné živiny jsou obsaženy v potravě, ale mnoho výzkumů a zkušeností toto hledisko nyní popírá. Vyplývá to z vyčerpání půdy v důsledku zemědělské velkovýroby a zamoření potravinových řetězců toxickými látkami, nedostupnosti informací pro konzumenta, nemožnosti dosáhnout trvale ideálně vyrovnané stravy. Z těchto znalostí a z poznání, zeje mnohem více nutričních deficitů, než bylo známo dříve, je jasné, že adekvátní výživa závisí na různých doplňcích naší diety. V léto oblasti probíhá rozsáhlý výzkum. Užíváním dietních doplňků (suplementů) se může mnoho onemocnění zlepšovat nebo jim tak lze dokonce předcházet. Tyto nutriční doplňky zahrnují vitaminy, minerály a různé další látky.

    Slovo „vitamin" pochází z „vital-amin", tzn. látka nezbytná pro život obsahující dusík. Tento název, ač nepřesný, byl obecně přijat. V čem však panují spory, je to, jaké množství každého vitaminu je nezbytné pro udržení dobrého zdraví.

    Doporučené denní dávky stanovila americká Národní rada pro výzkum v roce 1974 a některé hodnoty byly od té doby upraveny podle současných poznatků. Podkladem pro stanovení těchto denních limitů jsou buď známé souvislosti mezi nedostatkem určité látky a vypuknutím nemoci z jejího nedostatku, nebo pokud takové onemocnění nebo souvislost s ním není známa, určením průměrného příjmu dotyčné živiny ve skupině zdravých dobrovolníků. V současné době byla proti koncepci „zdraví = nepřítomnost nemoci" postavena koncepce optimálního zdraví, což označuje pevné a odolné zdraví na všech úrovních aktivity. Ve snaze definovat úroveň nutriční podpory potřebnou k udržení zdraví publikovalo mnoho odborníků na poli výživy údaje založené na vlastních klinických zkušenostech, včetně množství potravinových doplňků dostatečných pro udržení co nejlepšího zdravotního stavu.

    Potřebné množství vitaminů a ostatních zde uvedených doplňků je vhodné užívat denně a podle vlastních zkušeností jej lze zvýšit. Je třeba poznamenat, že zde doporučené dávky jsou vyšší než dávky doporučené USRDA (a také vyšší než dávky doporučené v České republice), ale jsou dostatečně menší než dávky, které považujeme za nebezpečné nebo toxické. Jejich množství může kolísat o 10 -15%, aniž by to mělo jakýkoliv významnější vliv na organismus.

    Většina látek na seznamu má antioxidační vlastnosti, tzn. že jsou schopny bránit přirozené tendenci organismu oxidovat chemické látky v těle a produkovat tak toxické a jiné škodlivé substance. Biochemici, kteří se zabývají výživou, tvrdí, že antioxidanty působí proti rozvoji aterosklerózy, zhoubných nádorů, artritidy a dalších onemocnění. Tato důležitá oblast se intenzivně studuje a najevo vycházejí stále nové poznatky.

    Důležitým tématem poslední doby se stává cholesterol. Stále více lidí si začíná uvědomovat důležitost HDL- a LDL-cholesterolu, získává znalosti o jejich působení a úloze při rozvoji aterosklerózy.

    Potravinové alergie a eliminační dieta


    Badatelé na poli klinické ekologie učinili velký pokrok v pochopení alergických projevů tím, že ukázali, že přecitlivělost (alergie) na potraviny se u mnoha lidí projevuje širokou paletou příznaků, z nichž některé nemusíme ani rozpoznat. V mnoha případech jsou známky alergie maskovány jinými stavy. Je proto nezbytné, pokud chceme odhalit reakci na určitou látku, zbavit tělo všech ostatních alergenů. K tomu slouží eliminační test.

    „Vyšetřovaná osoba se musí v co největší míře chránit před znečištěným vzduchem a vodou a 4 dny hladovět; pije pouze destilovanou vodu nebo šťávy, které považuje za „bezpečné" Toto období slouží k „detoxikaci" organismu. Potíže, které se mohou objevit na konci prvního dne, obvykle mizí během dne čtvrtého. Potom podávejte testované jídlo, které obsahuje jednu podezřelou potravinu. Za těchto podmínek se rychle projeví i dříve skryté potravinové alergie nezaměnitelnými příznaky. Potom je na naší volbě, zda se vyvarujeme dotyčné potraviny zcela, nebo si stanovíme intervaly umožňující její konzumaci, aniž by vyvolávala potíže.

    Příklad zdravého jídelníčku

    Snídaně

    • 1/2 grapefruitu nebo jeden čerstvý pomeranč (ovoce je lepší než džus) - dobrou alternativou jsou čerstvé letní plodiny. • Dva plátky celozrnného chleba lehce potřené vylepšeným máslem. • Chléb lze nahradit ovesnou kaší. Vyvarujte se slazených a jinak zpracovávaných druhů. Je-li třeba, přidejte polotučné mléko. • 1 šálek čerstvé filtrované kávy nebo 1 šálek čaje, pravého nebo bylinného. Osladit malou lžičkou medu, popřípadě přidat polotučné mléko nebo smetanu.

    Zimní oběd

    •Talíř dobré domácí polévky, například zeleninové, pórkové, bramborové nebo houbové. • Salát z tuňáka a celerové natě s kousky mandlí a malým množstvím majonézy. Okořenit bylinami, například koprem nebo petrželí. • Příležitostná alternativa: vajíčkový salát s bylinami a řeřichou. • Plátek celozrnného chleba, koláč nebo žemle, popř. s nízkotučnou pomazánkou. • Kousek čerstvého ovoce jako dezert.

    Letní oběd

    • Čerstvý zeleninový nebo ovocný salát. • Plátek chleba nebo salátový sendvič, neobáváte-li se, že se chlebem předávkujete. • Přírodní jogurt s čerstvým ovocem je letní lahůdkou.

    Večeře

    • Zeleninové lasagne nebo pečená ryba se zeleninou. • Čerstvá brokolice s citronem. • Zeleninová rýže nebo vařené brambory. • Opečená rozpůlená rajská jablka se strouhankou, petrželí a česnekem lehce politá olivovým olejem. • Případně dezert: koláč dle výběru nebo jogurt s ovocem.

    Vylepšené máslo

    Ponechte 450 g másla při pokojové teplotě změknout (nerozpustit). Může být lehce solené nebo nesolené nebo kombinace obou. Přidejte 250 ml rostlinného (nejlépe slunečnicového) oleje a dokonale promíchejte šlehačem. Poté směsí naplňte menší nádoby, uzavřete je a uložte v chladničce nebo mrazicím boxu. Když.máslo při pokojové teplotě příliš změkne, nechtě je chvíli ztuhnout v chladničce. Má poloviční obsah živočišného tuku než máslo normální, je chutné, lehce roztíratelné a neobsahuje chemické konzervační látky.
2024 © Tvojedoktorka.cz / Provozovatel - kontakt / Hledané dotazy / Zásady obchrany osobních údajů / Nemoci / Příznaky / Témata / Poradna / Vyšetření / Magazín