• Přírodní medicína

    1. Přírodní terapie

    Muzikoterapie
    Muzikoterapie je soustava léčebných postupů využívající hudbu k uzdravení člověka. Vychází z řady vědeckých poznatků a dlouhodobých zkušeností s hudbou. Hudba ovlivňuje každého, bez ohledu na to jestli poslouchá klasickou hudbu chorály nebo rock. Na hudbu reagují všechny naše orgány a smysly. Terapie pomocí hudby je dnes uplatňována téměř ve všech oborech medicíny.

    Uplatňuje se hlavně v psychiatrii jako prostředek komunikace s pacientem. Je jednou s forem individuální nebo skupinové psychoterapie. Při léčbě se používají mj. pohybová cvičení podle hudby, relaxační cvičení, terapie zpěvem a jiné, v závislosti na druhu nemoci.

    Muzikoterapie se osvědčila v nemocnicích jako součást léčebných postupů. Usnadňuje pacientovi adaptaci, uklidňuje ho, usnadňuje mu relaxaci a zpříjemňuje mu pobyt. Léčba hudbou je úspěšně používána jako podpůrná terapie u některých onemocnění, např. v profylaxi nemocí oběhové soustavy.

    Podmínkou použití muzikoterapie je pacientův souhlas s tímto druhem léčby. Volba hudebních děl je jiná pro muzikoterapii používanou v psychiatrii a jiná pro relaxaci. Jestliže pro psychiatrii jsou vhodná díla vyvolávající asociace, reflexe a různorodé pocity, pak pro uvolnění bychom měli vybírat díla neutrální, která emocionálně nedráždí, např. z oblasti populární nebo relaxační hudby

    2. Léčivé byliny

    ŽENŠEN
    Ženšen je bylina z čeledi azalkovitých. Roste v oblasti východní Asie, především v Jižní Korei a v Číně. V Severní Americe roste příbuzný druh, který se také používá k léčebným a kosmetickým účelům. Ženšen dorůstá asi do půlmetrové výšky. Má tlustý rozvětvený, hlízovitý nebo vřetenovitý kořen. Listy jsou pětičlenné, květy zelené, drobné, v okolcích. Plodem je červená bobule.

    V zemích, z nichž ženšen pochází, se využívá jako hodnotná a chutná zelenina, přidává se především do polévek. Ovšem nejhodnotnější je kořen, který je již po staletí považován za univerzální léčivý prostředek. Používá se k přípravě odvarů, čaje nebo se užívá v tabletkách či kapslích, často se taky míchá s jinými posolujícími bylinami. Působí silně povzbudivě. Může se žvýkat nebo pít třikrát denně jako čaj: 1 lžičku rozemletého kořene zalijeme šálkem vody a uvedeme do varu.. Necháme 10 minut na mírném ohni povařit.

    Ženšen mohou užívat nemocní s nádory, je vhodný i při chemoterapii - oslabuje její vedlejší účinky. Ženšen posiluje vitalitu a obranyschopnost celého organismu. Pomáhá léčit chronické záněty, zejména trávicí a dýchací soustavy. Je vhodný také k léčbě dočasné impotence způsobené stresem.

    3. Zdravá výživa

    Švestky
    Švestky jsou ovocem stromu švestky domácí, které spolu z různými odrůdami slivoně patří do čeledi růžovitých.. Slivoně se vyskytují na severní polokouli, v mírném klimatickém pásu. Existuje několik tisíc pěstitelských odrůd. mnoha druhů, odtud jejich různorodost pokud jde o vzhled.. Mají eliptické nebo vejčité listy s rýhovanými nebo pilovitými okraji a zpravidla bílé květy. Za nejcennější a mající největší hospodářský význam jsou považovány euroasijské odrůdy slivoně.

    Švestka domácí je pravděpodobně kříženec trnky a slivoně třešňovité. Je známa už 3 tisíce let. má tmavě modré podlouhlé plody z tuhou žlutou dužninou. Organické kyseliny, pektiny a vláknina, které jsou v nich obsaženy, příznivě ovlivňují trávení.

    Čerstvé švestky jsou chutné a zdravé. Dodávají cca 60 kcal na 100g ovoce. Obsahují mnoho pektinu (téměř tolik co jablka), organické kyseliny (1,2%), minerální látky, především draslík, fosfor, hořčík vápník i vitaminy B1, B2, B6 a a trochu vitaminu C. Hodí se na zavařeniny, protlaky, povidla sušení a šťávy ke zmrazení. Vyrábí se z nich bylinný likér a slivovice.

    Kromě švestek se velké oblibě těší i renklódy, slívy a mirabelky.

    Švestky sušené
    Sušené švestky se připravují z těch odrůd švestek, které se během sušení nekazí. Nejlépe se k tomu hodí švestky z Agen, pěstované ve Francii, které mají jemnou slupku a sladkou tvrdou dužninu.

    Sušené švestky neztrácejí svou hodnotu. Obsahují především hodně vlákniny 14g ve 100g ovoce). To znamená, že dvě hrsti švestek snědých v průběhu dne výrazně zlepší trávení (sušené švestky zvyšují frekvenci peristaltických pohybů střev až o 20%). Obsahují také hodně draslíku. Omezit by je však měli lidé postižení cukrovkou a trpící nadváhou, protože jsou vysoce kalorické (mají větší energetickou hodnotu, než čerstvé ovoce).

    4. Přírodní dietetika

    Jód
    Jód je nepostradatelným prvkem při produkci hormonů štítné žlázy, která je hlavním regulátorem látkové výměny, průběhu energetických procesů a růstu organismu. Následky nedostatku jódu mohou být závažné a způsobit snížení činnosti štítné žlázy. Ženám s onemocněním štítné žlázy se mohou narodit děti s opožděným vývojem, kretenizmem nebo malého vzrůstu.

    Nedostatek tohoto prvku vede ke vzniku strumy, poruch ve vývoji myšlení, může také způsobit chromozomální změny a přispět ke vzniku nádorového onemocnění.

    Pro správnou funkci organismu je zapotřebí jen velmi malé množství tohoto prvku. Tam, kde se vyskytuje nedostatek jódu v půdě, vzduchu, ve vodě, se obvykle přidává jód do soli. Důležitým zdrojem jódu je voda, obzvlášť mořská. Baltské moře je bohaté na jód, a proto pobyt u něj prospívá zdraví.

    Jód se do organismu dostává také prostřednictvím potravin. Skvělou zásobárnou jódu jsou mořské ryby. Jód se také vyskytuje ve vnitřnostech, luštěninách, zelenině, např. v zelí, špenátu, ředkvičce.

    5. Léčba onemocnění

    Ledvinové kameny
    Popis nemoci: Jedná se o tvoření malých kaménků v ledvinách nebo v jiných místech močových cest. Kaménky vznikají krystalizací některých solí a jsou složeny ze šťavelanu a fosforečnanu vápenatého.. Velká koncentrace šťavelanu v moči zvyšuje pravděpodobnost tvorby kamenů.

    Příčiny: Jako hlavní příčina se uvádí malé množství tekutin a strava bohatá na vápník a živočišné bílkoviny. Vznik ledvinových kaménků může být způsoben i nadměrným množstvím minerálů v pitné vodě. V případě tvorby kamenů z vápenatých solí může být příčinou nadměrná činnost příštítných tělísek. Naproti tomu ledvinové kameny složené z kyseliny močové se mohou vyskytovat u nemocných dnou.

    Příznaky: Kameny v ledvinách i močovodu způsobují ledvinovou koliku. Kameny v močovém měchýři obvykle zapříčiňují potíže při močení. K typickým projevům patří také nepříliš silná bolest na jedné straně dolní části zad.

    PŘÍRODNÍ LÉČBA:


    Homeopatie
    Silný záchvat bolesti při ledvinových kamenech můžeme zmírnit následujícími láky:

    Berberis, Nux, Lycopodium, Tabacum, Cantharis Bylinná léčba
    V případě infekce doporučují terapeuti protizánětlivé léky a léky snižující teplotu. Rovněž mohou doporučit přípravky z močopudných bylin. Některé z nich je možno použít místo antibiotik. Tvrdí se , že pravidelné dlouhodobé pití nálevu z Collinsonia canadensis, petržele a mrkve obyčejně pomáhá rozpustit ledvinové kameny. Místo toho je možné pít 3krát denně odvar z kopřivy.

    Dietetika
    Ledvinové kameny signalizují mimo jiné, že v organismu je nedostatek vitaminu B6 a hořčíku. Je nutné ho co nejrychleji doplnit. Mimo to je vhodné pít velké množství čisté vody, vyloučit mléčné produkty a také ty, které obsahují mnoho vápníku. Nevhodná je také čokoláda, jahody, rebarbora, hroznové víno, špenát, červená řepa. Tvrdí se, že každodenní pití teplé vody s malým množstvím jablečného octa nebo citrónové šťávy a medu pomáhá rozpustit kameny.

    Vodoléčba
    Bolesti zmírňuje horká koupel s přidáním Epsomovy soli. Účinně působí také horký obklad z téže soli přiložený na záda nad ledvinou a na břicho. Je vhodné ho dle potřeby přikládat na 10 - 15 minut.

    Akupresura
    Na kotníku se nacházejí 3 body, jejichž masáž účinně pomáhá zmírnit potíže spojené s ledvinovými kameny

    6. Přírodní léčiva

    Hlíva ústřičná
    Houba hlíva ústřičná, v Japonsku známá pod názvem Hiratake, se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně. Bylo prokázáno, že tato houba obsahuje řadu léčivých a biologicky aktivních látek. Hlíva ústřičná obsahuje velké množství imunostimulačně a radioprotektivně působících polysacharidů - glukanů (především beta-1, 3- D glukan) a řadu dalších látek, např. mevinolin, vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, D, C, K, proteiny, steroly a minerály (Fe, K, P, Na, Zn, Se, Cr, Cu, B, I ), mastné kyseliny a aminokyseliny.

    Má protizánětlivé, protivirové, protibakteriální a protiplísňové účinky. Působí také příznivě při léčbě hemeroidů, křečových žil, bércových vředů, popálenin, ran, ekzémů a kožních alergií. Byly prokázány její preventivně ochranné účinky proti rakovinovým onemocněním a proti účinkům radioaktivního a UV záření. Působí i na snižování hladiny cholesterolu v krvi.

    7. Domácí kúry

    Zimní balzám na vlasy
    suroviny: 1 lžíce rostlinného tuku (margarín), 1 lžíce ricinového oleje, půl sklenice minerální vody, 1 lžička bílého vinného octa, 1 lžička glycerinu.

    Množství: 180g

    Tento mastný balzám vrací vlasům lesk a chrání je před škodlivým vlivem zimního počasí.

    Margarín a ricinový olej mícháme a zahříváme na mírném ohni, až se obě suroviny spojí. V jiné nádobě pomalu zahříváme vodu, ocet a glycerin, ale nevaříme. Obsah obou nádob vlijeme do mixéru a rozmixujeme. Počkáme, až směs vychladne. Směs naneseme lžící na čerstvě umyté vlasy, vysušíme a učešeme jako obvykle.
2024 © Tvojedoktorka.cz / Provozovatel - kontakt / Hledané dotazy / Zásady obchrany osobních údajů / Nemoci / Příznaky / Témata / Poradna / Vyšetření / Magazín