• Je sex manželská povinnost?

    Proč se ti dva berou? Banánové rybičky Haliny Pawlowské v tom mají jasno: protože spolu chtějí spát! A manželství spojuje maximum pokušení s maximem příležitostí.

    Navíc v prudérnějších kulturách a rodinách instituce manželství přirozenou lidskou sexualitu výslovně legalizuje. Společné noci, sdílené „letiště “nebo skromný pokojík v podnájmu či v bytě rodičů, společné snídaně s hlubokými pohledy do očí přes společný stůl, společná koupel(na). Sex se těm dvěma jeví jako nejdůležitější životní potřeba. Kdybyste se jich zeptali, zda ho vnímají jako povinnost, nevěděli by o čem mluvíte. Sex je projev živočišného pudu, neovladatelného naší vůlí. Sex jako vyvrcholení vztahu s milovaným člověkem nás pak zbavuje stresů, depresí, pocitů méněcennosti, osamělosti a jiných psychických problémů.

    Jaké mohou být příčiny nesouladu partnerů v otázkách manželského sexu a jak tyto neshody řešit?

    Rozdílný sexuální temperament

    Lidé jsou různí a různá je jejich potřeba sexu. Někomu stačí kvalitní milování s dlouhou předehrou jednou za měsíc, jiný ba raději takové „šup sem, šup tam“ čtyřikrát týdně. Navíc sexualita muže se rozvíjí jinak než sexualita ženy. Zatímco u mužů prudce nastupuje ihned po pubertě a vrcholí kolem 25. roku života, u žen se rozvíjí pomaleji s intenzivnější vazbou na citové a erotické zážitky a vrcholí těsně po 30. roce života. Obecně tedy platí, že ženy zůstávají sexuálně aktivní déle a jako zralé bytosti si rozkvět libida lépe užijí. Rozdíly v sexuálním apetitu jsou zřetelné již před svatbou, i když je může dočasně zastřít i touha počít dítě nebo maximální snaha vyjít vstříc aktivnějšímu partnerovi. Řešení: rozumná dohoda na četnosti a způsobu styků a doplňkových aktivitách. Což nespočívá ve vzájemném nabádání k nevěře.Pětaosmdesát procent záletných pánů se sice nikdy nerozvede, ale pořád zbývá patnáctiprocentní pravděpodobnost. Nevěra, zejména opakovaná nebo trvalá, vede i k citovému odcizení a pak – pohlavní choroby nechodí po horách, ale lehkomyslných nevěrnících.

    Narození dítěte

    Již po narození prvního dítěte se některé ženy hormonálně vyladí a citově upnou pouze na ně. Muž je odstaven na vedlejší kolej. Nechuť k sexu podporuje u ženy rovněž únava z péče o miminko, nevyspání a pocit, že po porodu není pro muže dostatečně atraktivní. Řešení: maximální snaha muže ulehčit ženě její mateřskou roli, pochopení, něha a co nejlepší vztah k miminku. Muž ba měl dávat ženě najevo lásku a to, že je pro něj stále přitažlivá.

    Přirozené stárnutí

    Muži a ženy mezi 20 – 36 lety se milují v průměru třikrát týdně – po 45. roce věku frekvence pohlavních styků nabírá sestupnou tendenci. Příčinou je klesající hladina pohlavních hormonů v krvi, poruchy erekce způsobené mimo jiné nižší výkonností krevního oběhu, nedostatečné zvlhčení pochvy vedoucí k nepříjemným až bolestivým pocitům při milování a konečně přímo nesouvisející onemocnění typu rakoviny nebo cukrovky. Řešení: udržování celkového dobrého zdraví a smíření se s faktem, že nejsem-li v padesáti takový jura jako ve třiceti, neznamená to nutně konec sexu, zejména při upřednostnění nekoitálních aktivit.

    Stereotyp manželského sexu

    Jako každá jednotvárná opakující se činnost bez nových vzrušujících podnětů vede i stereotyp v lehce dosažitelném manželském sexu k nudě. Muži poněkud cynicky říkají: máte-li nějakou ženu na jídelníčku každý den, brzy se vám přejí. Lhostejno zda manželku či milenku. Opačně to však platí také milí pánové. Řešení: ačkoliv vášeň se postupně vytrácí, rutině se dá předejít neustálým obohacováním sexuálního repertoáru. Inspirujte se erotickými filmy nebo literaturou, vyzkoušejte něco z pestrého sortimentu sexshopů, zahrajte si s partnerem nějakou hru (opravdu nemáme na mysli šachy), zvolte neobvyklé místo pro milování, měňte atmosféru a prostředí předehry. Nikdy však nedělejte nic, co by partnerovi bylo nepříjemné.

    PYRAMIDA LÁSKY

    Některé páry spolu žijí ve spokojeném a naplněném manželství i když spolu nemají klasický sex. Jak je to možné, Opravdový sex je pouhým vrcholem pyramidy lásky. Základnu, nejpevnější část, tvoří spousta drobných tělesných a citových projevů laskavosti, ohleduplnosti, starostlivosti a péče, kterými si dvojice zpříjemňují život doslova od rána do večera, nikoliv účelově pár minut při souloži.
2024 © Tvojedoktorka.cz / Provozovatel - kontakt / Hledané dotazy / Zásady obchrany osobních údajů / Nemoci / Příznaky / Témata / Poradna / Vyšetření / Magazín