• Stáří a životospráva

    Výživa a stravování je v naší republice stále na okraji zájmu. V podvědomí našich občanů je výživa spojena hlavně s tím, že se může jíst, co nám chutná, neodpírat si jídla známá ještě z dob našich babiček. To jsou tučná jídla, sladká jídla a přejídání. Zdraví starší lidé mohou jíst opravdu vše, ale s mírou - vzhledem k pomalejšímu metabolizmu a jiným nárokům na výdej energie. Pro starší platí několik zdánlivě se stravou nespojovaných pravidel. Velkou úlohu zde hraje psychika člověka - důležitý je kontakt s příbuznými, kteří by pomohli starším lidem vyplnit samotu a prázdnotu dnů ať v nemocnicích, nebo doma. Pacient čeká na své známé, má radost z návštěv a dárků, které příbuzní donesou. Vlídné slovo vykoná velmi mnoho pro celkový stav pacienta. Chybí-li dobrý psychický stav, chybí i vůle a chuť k jídlu.

    Již několik let pracuji na klinice LDN jako dietní sestra a se stravou starých lidí přicházím denně do styku a vím, jak je důležitý individuální přístup ke každému pacientovi. V naší nemocnici používáme pro starší pacienty speciální varianty stravy, protože běžné nemocniční stravování jim nevyhovuje. Většinou trpí pod výživou (malnutricií), často bývají kachetičtí (vysílení, sešlí), dehydrovaní, chybí jim svalovina, bílkoviny a vápník v potravě. Doporučujeme také větší přísun tekutin -jeden a půl až dva litry tekutin denně v pravidelném pitném režimu. V jejich výživě také chybí větší přísun ovoce a zeleniny, která bývá mnohdy jediným zdrojem vitaminů.

    DIETA L

    Je strava pro dlouhodobě nemocné, lehce stravitelná, nedráždivá, zpracovaná s ohledem na chuť pacienta.

    DIETA G

    Geriatrická - je strava pro pacienty, kteří mají problém s kousáním (protézy) či potíže s polykáním tužších jídel. Proto se pro ně připravuje většinou strava kašovitého charakteru.

    Obě tyto diety jsme konzultovali s lékařem a staničními sestrami na oddělení LDN. Připravovaná strava je tedy energeticky plnohodnotná. Ca - vápník, který je nejvíce obsažen v mléku a mléčných výrobcích (sýry, tvaroh), ale i v máku a ořeších. Přísun vápníku je velice důležitý, protože starší lidé mají sklon k osteoporóze.

    Důležitý je také přísun vitaminů

    A - ryby, vejce, mrkev, saláty
    C - ovoce, citrusové plody, jablka, listová zelenina, rajčata, papriky, brambory, kiwi
    D - olejovky, houby, ryby, mléko, mléčné výrobky
    E - sójové boby, rostlinné oleje, růžičková kapusta


    Ovoce je třeba jíst měkké, vyzrálé, v případě potíží s kousáním ve formě kompotů, ovocných přesnídávek; vhodné je také přidávat ovoce do tvarohových krémů a jogurtů.

    Bylo by však omylem domnívat se, že starým lidem má být podávaná strava převážně chuťově málo výrazná; naopak - u mnohých je nutné chuť k jídlu podpořit. Starší lidé totiž mají oslabenou chuť a čich, proto je nutné jídlo dostatečně dochucovat.

    Důležitá je pohoda

    Velmi důležitá je informovanost příbuzných a známých, kteří o pacienty pečují doma. Doporučuji velkou trpělivost a vysvětlování významu stravy jako jednoho z důležitých faktoru dobré pohody a aktivního stárnutí. Je-li starší člověk zdravý, pak je vhodné výběr jídel neomezovat. Důležitý je pouze správný způsob výživy - to znamená: nepřejídat se, vyvarovat se tučných jídel, většího množství alkoholu a černé kávy. Doporučuji do jídelního lístku zařadit více zeleniny, ovoce, mléčných výrobků. Vhodné a dobře stravitelné jsou například jogurty doplněné ovesnými vločkami nebo kukuřičnými krupkami typu CORN FLAKES. Důležitá ve stravě je vláknina, která je obsažena v luštěninách a obilninách. Jemnou vlákninu v sušených jablkách můžeme využít pň sypání sladkých pokrmů: kaše se sušenými jablky. Není nutné ze stravy vylučovat oblíbená jídla jako řízky, uzeniny - vše však v menším množství. Vhodné je kuřecí maso, ryby a různé zeleninové saláty. Doporučuji omezení soli - vzhledem k častým srdečním onemocněním starších lidí. Také je vhodná nižší konzumace cukru s ohledem na rizika cukrovky, která se v tomto věku vyskytuje.

    Velký důraz je třeba klást zejména na úpravu stravy a servírování jídla. Heslo ,jí se očima" zde platí dvojnásob. Proto by příbuzní neměli zapomínat, že starším lidem se nemá předkládat strava v hlubokém talíři a se lžící - jak bohužel bývá zvykem. Pěkné prostředí stolu a důstojné stolování se vším, co k tomu patří, povzbuzuje chuť k jídlu.

    Nesmíme zapomenout na diabetiky!

    Stravu je možné doplňovat například dia čokoládou, dia sušenkami, ale i větším množstvím dia výrobků, kterých je u nás v dia prodejnách i ve velkých obchodech dostatek a velký výběr. Všechny potraviny, které diabetik sní, musíme však započítat do celkového příjmu potravy. Využití dia výrobků poněkud smíří staršího diabetika s jeho onemocněním.

    Vyhublé starší lidi žijící v rodinách je možné posílit nutridrinky, které lze koupit v lékárnách. Správná výživa ve stáří znamená kontrolovat si kalorický příjem potravy, jíst střídmě a zdravě - to vše prodlužuje a zlepšuje aktivní život.
2024 © Tvojedoktorka.cz / Provozovatel - kontakt / Hledané dotazy / Nemoci / Příznaky / Témata / Poradna / Vyšetření / Magazín