• Zvětšení prostaty

    Již po 40. roce života u některých mužů dochází k mikroskopickým změnám v prostatě, které postupně vedou ke zvětšení prostaty, označovanému jako benigní hyperplasie prostaty (BHP).

    Prostata je žláza pod močovým měchýřem, která obepíná močovou trubici a její zvětšení se projeví potížemi při močení, neléčení těchto potíží může vést až k zástavě močení nebo selhání ledvin.

    BPH se může projevit častým nucením na močení ve dne i v noci, oslabením proudu moči, odkapáváním moči, přerušovaným močením, únikem moči. Podobné potíže může muži způsobit i rakovina prostaty. Kvalita života je výrazně zhoršena, řada z nich má strach a stud jít k lékaři, zejména lékařkám-ženám. Prostata však ovlivňuje i sexuální funkce.

    Ženy-manželky i partnerky mohou svým mužům pomoci. I ony by měly být informovány o povaze onemocnění, příznacích a léčbě, aby pomohly svým mužům překonat obavy z návštěvy urologa, aby dohlédly na to, aby muži své potíže nepodceňovali. Vždyť právě ony jistě dobře znají význam preventivních prohlídek pro výskyt rakoviny prsu nebo gynekologických orgánů.

    Vzhledem k tomu, že příčina BPH není jednoznačně zjištěna, mohou ženy pomoci svým partnerům zejména realizací obecných opatření, která mohou napomoci zadržení celkového procesu stárnutí a tím i prostatickým potížím.

    1. Dietní opatření

    - vyloučit ostrá a silně kořeněná jídla, silnou kávu, silný čaj, tvrdý alkohol

    - strava musí být bohatá na čerstvou zeleninu, vlákninu, vitaminy E, B, zinek, lněné semínko

    2. Příjem tekutin

    - dohlédnout na správný a pravidelný příjem tekutin (kolem 2 litrů denně) – uvařit některé čaje obsahující heřmánek, mátu, přesličku, vrbovku malokvětou. Určitě nebránit skleničce piva po jídle nebo dvěma deci červeného vína.

    3. Podporovat v rodině zdravý pohyb – velmi vhodná je pěší turistika

    4. Nebránit se pravidelnému sexuálnímu životu bez výstřelků.

    5. Všímat si svého muže, zejména začne-li v noci vstávat na močení více než jedenkrát, je-li na toaletě příliš dlouho, mívá stopy moči nebo krve na spodním prádle.

    V této situaci je třeba jej ohleduplnou formou přesvědčit, aby navštívil urologa. Vyšetření, které tam pacient podstoupí, je jednoduché, kromě rozhovoru o potížích je vyšetřen ultrazvukem, lékař zhodnotí prostatu vyšetřením konečníku, nabere mu krev a provede rozbor moči.

    Na základě tohoto vyšetření je stanovena diagnóza, může být včas odhalena i rakovina prostaty nebo jiné onemocnění, které může pacientovi způsobit uvedené potíže. Na základě tohoto vyšetření je pak včas zahájena léčba léky, které výrazně zlepší kvalitu pacientova života a ve většině případů zabrání i operaci.
2024 © Tvojedoktorka.cz / Provozovatel - kontakt / Hledané dotazy / Zásady obchrany osobních údajů / Nemoci / Příznaky / Témata / Poradna / Vyšetření / Magazín