Puriny v potravinách - témata, diagnózyNa této stránce naleznete veškeré informace o tématu: Puriny v potravinách. Jsou zde články, související nemoci, diagnozy a další info |
Bílkoviny v potravináchBílkoviny patří k základním živinám, základní stavební jednotku každého živého organismu. I přes veškerou snahu některých z nás, se bez ní neobejdeme. V těle...Více info |
Hořčík v potravináchHořčík je životně důležitým minerálem známým i jako prvek života. V každém zdravém těle dospělého člověka by měl být zastoupen 20-25 gramy. Minerál se...Více info |
Vitamín D v potravináchVitamín D patří k známým důležitým vitamínům, který se významně podílí na zdravých a silných kostech. Kromě toho ochraňuje i kardiovaskulární systém, ovlivňuje hladinu...Více info |
Draslík v potravináchDraslík patří k těm nejdůležitějším minerálům v organismu. V těle zajišťuje takřka veškeré životně důležité funkce, především se však podílí na správné funkci kardiovaskulárního...Více info |
Železo v potravináchChudokrevnost je poměrně častou diagnózou, která trápí lidi po celém světě, a to i v těch civilizovaných zemích. Nedostatek železa se projevuje zejména bledostí,...Více info |
Puriny v potravináchPuriny jsou chemickou látkou, heterocyklickou sloučeninou, která je v čistém stavu krystalickou, zásaditou látkou. Puriny se zcela běžně vyskytují v životně nezbytných látkách. V...Více info |
Selen v potravináchSelen je významný stopový prvek, bez něhož se neobejdeme. Jde o zajímavou skutečnost, protože ještě před 60 lety jej považovali za zdraví škodlivý. V...Více info |
Osteoporóza a vápník v potravináchVápník (Calcium) sice nedokáže zastavit postup osteoporózy, ovšem pokud je užíván v dostatečném množství, může přispět ke zpomalení rozvoje onemocnění. To platí zejména v případě,...Více info |
I ušlechtilé plísně na potravinách mohou vyvolat alergickou reakciVýroba sušených potravin je běžnou praxí například v Itálii, ve Francii a dalších zemích jižní Evropy. Suché salámy, šunky nebo...Více info |
Mýty o potravinách, které zvyšují cholesterolPořád se o něm mluví. Stále se nám v souvislosti s ním doporučuje, co jíst a čemu se vyhýbat. Mnoho lidí přitom ani neví, k čemu...Více info |
Odborníci varují: Transmastné kyseliny v potravinách zvyšují riziko srdečních onemocněníŘada odborníků i vědeckých studií upozorňuje v souvislosti se zdravou výživou na negativní působení transmastných kyselin. Je známo, že tato forma mastných kyselin v potravinách negativně ovlivňuje kardiovaskulární systém a způsobuje různé srdeční choroby.Více info |
Obsah purinů v potravináchPro různé potraviny jsou stanoveny také rozdílné obsahové hodnoty purinů. Tato skutečnost je založena na rozdílných metodách měření během prováděných výzkumů. Například obsah purinů v zelenině má přirozeně kolísavý charakter, podle stádia růstu a doby sklizně.Více info |
USA zakazují v potravinách škodlivé umělé transmastné kyselinyAmerický úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) dnes oznámil, že z amerických potravin budou muset postupně zmizet umělé transmastné kyseliny, protože zvyšují riziko infarktu.Více info |
WHO chce zakázat škodlivé transmastné kyseliny v potravináchSvětová zdravotnická organizace (WHO) představila plán na vymýcení průmyslově vyráběných transmastných kyselin z globální produkce potravin. Látky zvané rovněž trans tuky jsou pro svou trvanlivost oblíbené u výrobců smažených a pečených potravin či různých svačinek, konzumentům ale škodí. WHO odhaduje, že každoročně způsobují více než půl milionu úmrtí na srdeční a cévní onemocnění.Více info |
Sůl ve stravě - Obsah sodíku a soli ve vybraných potravinách a nápojíchSůl je sice nad zlato, ale ne v množství, které běžně konzumujeme. Minimální potřebná dávka pro dospělého je 500 mg sodíku, u dětí od 1 do 9 let 225-400 mg, u kojenců 120-200 mg. Zatímco náš organizmus potřebuje množství soli odpovídající zhruba jedné čajové lžičce, my mu ve skutečnosti dodáváme daleko víc, v průměru až trojnásobek. Při standardním režimu by měla být u dospělých dávka sodíku do 2,4 g na den (to je 6 g soli na den).Více info |
Hluk , znečištěné ovzduší a jedovaté látky v potravináchTo jsou hlavní problémy, na něž poukazují výsledky šetření zdravotního stavu obyvatel Česka ve vztahu k životnímu prostředí. Novinářům to řekla ředitelka ústředí monitoringu Státního zdravotního ústavu Růžena Kubínová.Více info |
Syntetická barviva v potravináchBarviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina…Více info |
Skrytý lepek v potravináchBezlepkové potraviny můžeme rozdělit na přirozeně bezlepkové a takové, ze kterých byl lepek odstraněn během výrobního procesu. Většina…Více info |
Puriny a kyselina močováPuriny jsou součástí dědičné informace každé buňky, a proto se vyskytují téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách v různém množství.Více info |
Cholesterol v potravinách prý nevadí, ten špatný v krvi ale anoTým expertních poradců americké vlády, který sestavuje potravinová doporučení, se rozhodl odvolat varování před požíváním pokrmů s vysokým obsahem cholesterolu. Napsal to americký list The Washington Post. Varování před vysokým obsahem takzvaného špatného cholesterolu v krvi ale zůstává v platnosti.Více info |
Fitness Doktoři Životní styl Strava, doplńky Zdraví, věda |