• Vyhláška o nezdravých potravinách ve školách - témata, diagnózy

    Na této stránce naleznete veškeré informace o tématu: Vyhláška o nezdravých potravinách ve školách. Jsou zde články, související nemoci, diagnozy a další info

  • Články na téma Vyhláška o nezdravých potravinách ve školách

  • Bílkoviny v potravinách

    Bílkoviny patří k základním živinám, základní stavební jednotku každého živého organismu. I přes veškerou snahu některých z nás, se bez ní neobejdeme. V těle...

    Více info


    Hořčík v potravinách

    Hořčík je životně důležitým minerálem známým i jako prvek života. V každém zdravém těle dospělého člověka by měl být zastoupen 20-25 gramy. Minerál se...

    Více info


    Vitamín D v potravinách

    Vitamín D patří k známým důležitým vitamínům, který se významně podílí na zdravých a silných kostech. Kromě toho ochraňuje i kardiovaskulární systém, ovlivňuje hladinu...

    Více info


    Draslík v potravinách

    Draslík patří k těm nejdůležitějším minerálům v organismu. V těle zajišťuje takřka veškeré životně důležité funkce, především se však podílí na správné funkci kardiovaskulárního...

    Více info


    Železo v potravinách

    Chudokrevnost je poměrně častou diagnózou, která trápí lidi po celém světě, a to i v těch civilizovaných zemích. Nedostatek železa se projevuje zejména bledostí,...

    Více info


    Puriny v potravinách

    Puriny jsou chemickou látkou, heterocyklickou sloučeninou, která je v čistém stavu krystalickou, zásaditou látkou. Puriny se zcela běžně vyskytují v životně nezbytných látkách. V...

    Více info


    Selen v potravinách

    Selen je významný stopový prvek, bez něhož se neobejdeme. Jde o zajímavou skutečnost, protože ještě před 60 lety jej považovali za zdraví škodlivý. V...

    Více info


    Vyhláška o nezdravých potravinách ve školách

    Vyhláška o nezdravých potravinách, které se nesmějí prodávat ve školách, je po roce hotová. Převzala ji Sbírka zákonů, řekla ČTK Klára Bílá z tiskového oddělení ministerstva školství.

    Více info


    Na středních školách přibývá studentů se závažným poruchami učení

    V posledních letech podle statistik ministerstva školství přibývá na středních školách studentů se závažnými poruchami učení jako jsou dyslexie, dyskalkulie nebo dysgrafie. Na základních školách je počet dětí s těmito potížemi stabilní, což je dáno zřejmě tím, že se o jejich vývojové poruše zatím neví. Nejčastější z poruch učení je dyslexie, která se projevuje nesnázemi při čtení.

    Více info


    Osteoporóza a vápník v potravinách

    Vápník (Calcium) sice nedokáže zastavit postup osteoporózy, ovšem pokud je užíván v dostatečném množství, může přispět ke zpomalení rozvoje onemocnění. To platí zejména v případě,...

    Více info


    Opuštění nezdravých vazeb k materiálním věcem

    Rozhlédneme-li se kolem sebe, najdeme nejrůznější vazby. Obrazy na zdi, šperky na krku nebo na rukou, nábytek v místnosti a auto před domem, to všechno jsou věci, na které jsme hrdí. Ale pýcha na nějaké vlastníctví je vazba, která nás snadno ovlivní a vede k tomu, že si přejeme vlastnit stále víc.

    Více info


    I ušlechtilé plísně na potravinách mohou vyvolat alergickou reakci

    Výroba sušených potravin je běžnou praxí například v Itálii, ve Francii a dalších zemích jižní Evropy. Suché salámy, šunky nebo...

    Více info


    Nové technologie ve školách: škodí dětským očím?

    Dnešní školy a učitelé, kteří chtějí držet krok s moderní dobou, plní své třídy počítači, interaktivními tabulemi a dalšími typy...

    Více info


    Chraňte své děti před meningokokovým onemocněním - riziko nákazy je ve školách vyšší

    Invazivní meningokoková onemocnění jsou závažná a nevyzpytatelná, i přes včasně zahájenou léčbu mohou vést až k úmrtí během 24 až… 

    Více info


    Mýty o potravinách, které zvyšují cholesterol

    Pořád se o něm mluví. Stále se nám v souvislosti s ním doporučuje, co jíst a čemu se vyhýbat. Mnoho lidí přitom ani neví, k čemu...

    Více info


    Drogy na školách: u nás i v USA vede marihuana

    Odborníci mnoha zemí se neustále snaží mapovat trendy v užívání drog mezi dnešní mladou generací. Nabízíme sondu do této problematiky...

    Více info


    Americké státy vyhlašují boj nezdravým potravinám na školách

    Pro bezpočet amerických dětí končí snídaně i svačina u školního automatu, kam si chodí pro kolu, aby spláchly čokoládovou tyčinku nebo pytlík smažených bramborových lupínků, píše list International Herald Tribune.

    Více info


    Ve školách číhá infekce na každém kroku. Přitom jí lze jednoduše zabránit

    Každý rodič tuto situaci jistě zná. Ráno jdete vzbudit svého malého školáka a v posteli ho objevíte s pořádnou horečkou. Místo...

    Více info


    Měla by být výuka první pomoci součástí osnov ve školách?

    Jako by se tohle bez nadsázky životně důležité téma ztratilo kdesi v šuplících odpovědných lidí pod tíhou aktuálnějších problémů....

    Více info


    WHO chce zakázat škodlivé transmastné kyseliny v potravinách

    Světová zdravotnická organizace (WHO) představila plán na vymýcení průmyslově vyráběných transmastných kyselin z globální produkce potravin. Látky zvané rovněž trans tuky jsou pro svou trvanlivost oblíbené u výrobců smažených a pečených potravin či různých svačinek, konzumentům ale škodí. WHO odhaduje, že každoročně způsobují více než půl milionu úmrtí na srdeční a cévní onemocnění.

    Více info


    Sůl ve stravě - Obsah sodíku a soli ve vybraných potravinách a nápojích

    Sůl je sice nad zlato, ale ne v množství, které běžně konzumujeme. Minimální potřebná dávka pro dospělého je 500 mg sodíku, u dětí od 1 do 9 let 225-400 mg, u kojenců 120-200 mg. Zatímco náš organizmus potřebuje množství soli odpovídající zhruba jedné čajové lžičce, my mu ve skutečnosti dodáváme daleko víc, v průměru až trojnásobek. Při standardním režimu by měla být u dospělých dávka sodíku do 2,4 g na den (to je 6 g soli na den).

    Více info


    Hluk , znečištěné ovzduší a jedovaté látky v potravinách

    To jsou hlavní problémy, na něž poukazují výsledky šetření zdravotního stavu obyvatel Česka ve vztahu k životnímu prostředí. Novinářům to řekla ředitelka ústředí monitoringu Státního zdravotního ústavu Růžena Kubínová.

    Více info


    Syntetická barviva v potravinách

    Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina… 

    Více info


    Skrytý lepek v potravinách

    Bezlepkové potraviny můžeme rozdělit na přirozeně bezlepkové a takové, ze kterých byl lepek odstraněn během výrobního procesu. Většina… 

    Více info


    Cholesterol v potravinách prý nevadí, ten špatný v krvi ale ano

    Tým expertních poradců americké vlády, který sestavuje potravinová doporučení, se rozhodl odvolat varování před požíváním pokrmů s vysokým obsahem cholesterolu. Napsal to americký list The Washington Post. Varování před vysokým obsahem takzvaného špatného cholesterolu v krvi ale zůstává v platnosti.

    Více info


    Závislost na potravinách-nadváha-cukrovka

    Počet dětí a mladých lidí trpících obezitou v průmyslových zemích už několik let narůstá. Tlusté děti se nevystavují jen nebezpečí, že v dospělosti budou trpět srdečními potížemi. Už v raném mládí se u nich stále častěji projevují závažné choroby, jakými jsou cukrovka nebo onemocnění jater. Cukrovku způsobují nesprávné stravovací návyky, které jsou podle amerických expertů srovnatelné s drogovou závislostí.

    Více info


    Po dietních potravinách se tloustne

    Většina lidí, kteří si pečlivě hlídají váhu a nechtějí přibrat, bedlivě studuje informace o energetickém obsahu vyhlédnuté potraviny, bez něhož se prakticky neobejde žádný lákavý obal. Pokud zahlédnou slova, jako je light, dietní nebo bez použití tuku, pak věří, že jejich výběr je jedině možný a správný. Oponovat si jim troufá Helen La Fontaineová z Deakinovy univerzity v Melbourne.

    Více info


  • Dotazy na téma Vyhláška o nezdravých potravinách ve školách

  • Alergie na emulgátory v potravinách a dalších produktech

    Dobrý den, ještě tedy upřesňuji dotaz kvůli své mamce. Anafylaktický šok jí způsobily emulgátory v instantní polévce. Může tedy, dle lékařky a nějakých tabulek, které jsem našel i na internetu na stránkách www.emulgatory.cz a www.dobromysl.cz, pouze ty "méně" ryzikové, nebo neškodné. Natrium (Sodium)...

    Dobrý den, Alane! Pokud je žena na Natrium (Sodium) Lauryl Sulfát, lék samozřejmě užívat nesmí. Pokud...

    Více info


    Plíseň na potravinách

    Dobrý den paní doktorko/pane doktore, mám poněkud specifický dotaz, nevím zda mi budete schopni dát odpověď, ale zkusím to.Dnes jsem loupala vlašské ořechy, z kterých chci připravit vanilkové rohlíčky. Asi pět mělo na sobě malé chomáčky plísně,ty jsem vyhodila a šla si vždy umýt ruce.Dalších asi šest...

    Ořechy, které jsou "chlupaté" i tmavé, jsou postiženy plísní a neměly by se tedy konzumovat. Pokud jste...

    Více info


    Pachuť po určitých potravinách

    Dobrý den, okamžitě při konzumaci vajec se dostavuje při vydechování taková prázdná oxidová pachuť. Navíc když jím například rajčata na lačno, po chvíli se dostaví jiná pachuť, stejně tak po černém čaji. Nevím čím by to vůbec mohlo být. Z počátku jsem myslel že by to mohlo být spojené s mými...

    Dobrý den, onemocnění zažívací traktu (nález na endoskopii nijak blíže nespecifikujete) může být příčinou...

    Více info


    Plíseň v potravinách

    Dobrý den, pane doktore, může nějak ohrozit mé těhotenství (27 tt), když jsem snědla sušené meruňky s vlašskými ořechy- toto jsem dala dohromady a 3krát propláchla vařící vodou. Na meruňce jsem pak viděla něco, co mohla být plíseň, a i chuť pak byla divná, tak jsem od jídla upustila. Je zde možné riziko...

    Myslím,že vaše obavy jsou zbytečné,malé množství které jste snědla plod jistě neohrozilo,hlavně se zklidněte,to...

    Více info


    Alergie v potravinách

    Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, jak zjistím náznaky, když jsem na něco alergická z potravin? Léčitel mi řekl, že na 95% jsem a já sama poznám, že někdy po nějakém jídle trpím s křečmi v břiše a já nemůžu stále poznat po čem by to mohlo být.

    Alergické reakce na potraviny nejsou tak časté, jak je obecný názor. Vodítkem jsou rychle nastupující...

    Více info


    Pupínky po potravinách

    Dobrý den, již delší dobu se mi na obličeji tvoří pupínky po konzumaci jídla, dle mého pozorování se jedná o mléko a čokoládu. Avšak chtěla bych odbornou radu. Proto jsem vyhledala lékaře, ale ti mi dali vždy jen léky proti alergii a mastičky. Chci se zeptat, zda je to jediné řešení mého problému. Chtěla...

    dobrý večer, bohužel jediné řešení je vynechat potraviny , které Vám pupínky dělají, také bych potřebovala...

    Více info


  • Poradna na téma Vyhláška o nezdravých potravinách ve školách

  • Alergie na emulgátory v potravinách a dalších produktech



    Více info

    Plíseň na potravinách



    Více info

    Pachuť po určitých potravinách



    Více info

    Plíseň v potravinách



    Více info

    Alergie v potravinách



    Více info

    Pupínky po potravinách



    Více info

2024 © Tvojedoktorka.cz / Provozovatel - kontakt / Hledané dotazy / Zásady obchrany osobních údajů / Nemoci / Příznaky / Témata / Poradna / Vyšetření / Magazín